Izvor: pobjeda

Ulubljena auta, oštećeni stambeni objekti… ali zasadi potpuno uništeni

Nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra i gradom koji je u nekim djelovima područja glavnog grada dostizao i veličinu jajeta, nanio je popriličnu štetu u gradskom jezgru, ali najgore su prošle zone u kojima se nalaze velike poljoprivredne površine.
Ulubljena auta, oštećeni stambeni objekti… ali zasadi potpuno uništeni

Foto: Podgorički vremepolov/Facebook

U užoj gradskoj zoni oboreno je nekoliko stabala, grad je napravio oštećenja na automobilima (ulubljenja na limariji i lomovi šoferšajbni), prokapali su krovovi na Aerodromu i u nekim šoping centrima, ali sve to je nešto što će relativno lako i brzo biti sanirano.

Pravu štetu pretrpjeli su poljoprivredni proizvođači u okolini grada, od kojih su neki praktično već sada ostali bez čitavog roda kultura na kojima su zasnivali svoju proizvodnju.

TUZI

Nevrijeme u četvrtak veče nanijelo je veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji opštine Tuzi. Poljoprivreda se najviše od svih privrednih djelatnosti oslanja na sreću i, nažalost, samo jedan olujni dan bukvalno je poništio trud najvećeg broja poljoprivrednika sa tog područja.

Štetu pretrpjeli zasadi povrća

 Praktično u potpunosti uništeni su zasadi lubenice, a velika šteta pričinjena je i ostalim vrstama voća i povrća, kao i staklenicima i plastenicima…

Pobjeda

Juče su predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i sekretarka za poljoprivredu i ruralni razvoj Ismeta Đoka, sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Vladimirom Jokovićem i državnim sekretarom Budimirom Mugošom obišli područje koje je bilo zahvaćeno nevremenom.

Sekretarka za poljoprivredu i ruralni razvoj Ismeta Đoka kazala je da je grad pričinio veliku štetu poljoprivrednicima sa područja Malesije, naročito u selima Vranj, Vladne, Sukruć, Cijevna Zatrijebačka…

“Obišli smo poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpjela štetu u nevremenu i uvjerili se da je šteta ogromna. Lubenica je stradala u potpunosti, desetkovani su zasadi voća, breskve, dinje, a na udaru grada bile su i njive na kojima je sađen krompir… Veliku štetu pretrpjeli su i plastenici, ali brojna su oštećenja i na stambenim i pomoćnim objektima”, kazala je Đoka. 

Ona je kazala da je opštinska Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda na terenu, a da u njihovu kancelariju pristižu prijave građana.

“Komisija će utvrditi kolika je šteta, pa ćemo dalje te izvještaje slati državnoj komisiji, koja je nadležna za donošenje odluka o nadoknadi štete”, kazala je sekretarka za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Tuzi, uz napomenu da će za sagledavanje pravog stanja stvari trebati više dana.

PLANTAŽE

Na udaru vjetra i grada bili su i poljoprivredni kompleksi kompanije ,,13. jul – Plantaže“. Značajnu štetu pretrpjele su plantaže bresaka, nektarina, grožđa i maslina.

“Nevrijeme i grad su velikim dijelom zahvatili i naše vinograde i voćnjake. I sami ste juče, prilikom zvaničnog početka berbe bresaka, bili svjedoci sa koliko zadovoljstva, nade i entuzijazma smo govorili o očekivanim prinosima i kvalitetu ovogodišnje proizvodne godine. Sve agrotehničke mjere su odrađene kvalitetno i u predviđenim agrorokovima, vremenske prilike su nam išle naruku i očekivali smo jednu od uspješnijih godina. Nažalost, krupni grad koji je juče padao, pogodio je zasade breskve, nektarine, masline, vinskog i stonog grožđa. Pričinjena je velika šteta, čije posljedice se još procjenjuju i, stoga, sada ne možemo dati preciznije podatke. Trenutno preduzimamo sve moguće mjere kako bismo ublažili posljedice, oporavili biljke i sačuvali dio roda kako za ovu, tako i za narednu godinu”,  kazala je direktorica vinogradarsko-voćarske proizvodnje u kompaniji ,,13. jul – Plantaže“ Milena Mugoša.

Nevrijeme je nanijelo kudikamo manje štete na području Zete.

“Do sada je sa našeg područja evidentirano ukupno šest zahtjeva za procjenu štete, koje je najviše bilo na usjevima na otvorenom polju i na pokrovnoj foliji plastenika. Pozivamo sve koji su pretrpjeli štetu da je evidentiraju, dokumentuju fotografijama i izvrše popis”, saopšteno je iz Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci, uz podsjećanje da se zahtjevi za prijave štete sa propratnom dokumentacijom predaju u opštinskoj kancelariji za poljoprivredu u Golubovcima.

Ministarstvo poljoprivrede: Razmotrićemo modele za ublažavanje posljedica elementarne nepogode

Iz Ministarstva poljoprivrede saopšteno je da je ministar Vladimir Joković iskazao razumijevanje za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli poljoprivrednici sa područja Malesije i naglasio da će Ministarstvo i Vlada razmotriti dostupne mogućnosti i modele kao način na koji mogu ublažiti posljedice elementarne nepogode.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FATALNA BRKATA PRINCEZA: Priča se da se čak 13 momaka ubilo zbog nje! (FOTO, VIDEO)

Herceg Novi: Uhapšen osumnjičeni za ubistvo bivše supruge

Malo o KONJAKU: Šta znači VS, VSOP, XO i zašto se pije iz okruglih čaša?

Krivični zakonik ne poznaje nedozvoljenu trgovinu oružjem