URA: Stvaramo uslove da digitalni nomadi dolaze u Crnu Goru

Poslanici Miloš Konatar (URA), Nikola Rakočević (DPS), Dragan Vukić (SNP), Kenana Strujić-Harbić (BS) i Adnan Striković (SDP) predali su danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, saopšteno je iz GP URA. Cilj im je kažu , dodaju iz te partije, da izmjenama stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori ili su preduzetnici (tzv. digitalni nomadi) regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori.
URA: Stvaramo uslove da digitalni nomadi dolaze u Crnu Goru

Foto: GP URA

„Regulisanje boravka digitalnih nomada je conditio sine qua non (stanje bez kojeg nema) održivih rješenja za privlačenje digitalnih nomada u Crnoj Gori“, stoji u obrazloženju predloga izmjena zakona.

“U obrazloženju navode da postojeći Zakon o strancima definiše uslove za ulazak, izlazak, kretanje, boravak i rad stranaca u Crnoj Gori, shodno kojem, dodaju, i sada određeni broj digitalnih nomada radi u Crnoj Gori, ali je neophodno, smatraju, preciziranje i liberalnije definisati uslove za njihov privremeni boravak, odnosno potrebno je urediti postupak izdavanja viza za digitalne nomade”, saopštili su iz GP URA.

U predlogu izmjena zakonskog rješenja Konatar, Rakočević, Vukić, Strujić-Harbić i Striković navode dio u kojem se navodi, kazali su iz GP URA, definicija digitalnog nomada, zatim se omogućava digitalnom nomadu da na osnovu vize za duži boravak (viza D) uđe u Crnu Goru, nakon čega može da reguliše dozvolu za privremeni boravak do dvije godine.

“Osim toga predlogom izmjena zakona precizno su definisani i uslovi za dobijanje privremenog boravka digitalnim nomadima”, zaključuju u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Digitalni nomadi su budućnost crnogorskog turizma

Čarmak: Ispravljena diskriminacija prema velikom broju ljudi koji su stekli uslove za crnogorsko državljanstvo

Što prije ažurirati registre državljana i prebivališta i boravišta

Zaštitu Crne Gore namjerava da traži 17 državljana Ukrajine

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STAV: Druga stvarnost oca Perovića

PARKINS ILI NERVOZA: Širi se video Putina koji ukazuje da se stvarno čudno ponaša (VIDEO)

SDT podiglo optužnicu protiv osam osumnjičenih za dvostruko ubistvo na Veruši

Sky aplikacija razotkrila ubice Nemanje Prelevića i Danila Pekovića