test

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore

Standard

27/10/2022

15:16

U susret rokovima utvrđenim Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, za usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore, Savjet Centralne banke Crne Gore je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić, utvrdio nacrt ovog zakona, saopšteno je iz Centralne banke.

“Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore se status i poslovanje ove institucije u potpunosti usklađuje sa pravnom tekovinom EU. Usvajanjem ovog zakona bi se ispunio dio obaveza iz prvog mjerila koje se odnosi na Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija, čime bi se stekli uslovi za zatvaranje pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom u okviru pomenutog poglavlja”, navodi se u saopštenju.

U prethodne dvije godine, CBCG imala je, kako ističu, intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom, kroz koju su usaglašena sva pitanja u vezi sa potrebnim izmjenama zakona.

“Evropska komisija je nakon implementiranja svih njenih predloga i sugestija u konačan tekst Nacrta zakona, dala pozitivno mišljenje na isti”, dodaju iz CBCG.

Tokom izrade Nacrta zakona, CBCG je, napominju, blisko sarađivala i sa ekspertima MMF-a, kroz program tehničke pomoći koji je bio dodijeljen u ovu svrhu.

“Centralna banka je utvrđeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore uputila Ministarstvu finansija na dalju proceduru, kako bi se ispunila obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2022-2023, po kome je usvajanje ovog zakona planirano za prvi kvartal 2023. godine”, zaključuju u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)