Skupština usvojila: Omogućeno smanjenje akciza na gorivo i PDV na osnovne životne namirnice

Skupština Crne Gore usvojila je prijedloge izmjena i dopuna zakona kojim bi se omogućilo smanjenje akciza na gorivo i poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice.
Skupština usvojila: Omogućeno smanjenje akciza na gorivo i PDV na osnovne životne namirnice

Foto: Filip Filipović

Za izmjene i dopune Zakona o akcizama je glasalo 49 poslanika, a Zakona o porezu na dodatu vrijednost 50 poslanika.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao da, ukoliko ove izmjene danas budu usvojene, već sjutra možemo biti u situaciji da imamo Zakon na snazi.

“A to znači da ćemo u ponedjeljak-utorak već pokušati da utičemo na smanjenje cijene goriva. Ako to bude do 40 odsto niže kako je predvidjela Vlada, znači da će gorivo biti jeftinije 25 centi u odnosu na ono što je sada”, rekao je Damjanović u parlamentu.

Izuzetno je važno da večeras izglasamo ove zakone kako bi oni već sjutra stupili na snagu i da bi od utorka imali novi obračun cijena mineralnih ulja – na način da se uračuna smanjena akciza, poručila je poslanica DPS-a Dragica Sekulić.

“Pozivam ministra Damjanovića da da sve od sebe kako bi već u ponedjeljak kolege iz Ministarstva kapitalnih investicija prilikom obračuna maksimalno dozvoljenih maloprodajnih cijena goriva ovu izmjenu zakona uključili”, rekla je ona.

Sekulić je ukazala na to da je izuzetno važno kakva će biti primjena ova dva zakona u praksi.

“Složićete se da jedna dobra namjera i dva dobra zakona mogu biti kompromitovana ukoliko njihova primjena u praksi ne bude realizovana na odgovarajući način. To bi značilo da građani već od utorka mogu kupovati gorivo po cijeni koja je uzela u obzir smanjenu akcizu, da ne dođemo u situaciju da trgovci naplaćuju gorivo po akcizi po kojoj su uveli to gorivo”, naglasila je Sekulić.

Borba za očuvanje standarda građana mora biti zadatak svih političkih partija. Moramo tražiti zakonska rješenja koja bi trebalo da poboljšaju životni standard građana – poručila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da se njena partija već pet godina zalaže da se ovi zakoni nađu na dnevnom redu.

” Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu, ali eto na kraju ipak dođe na ono naše pa i nakon pet godina. Sada kada je cijena goriva na rekordnom nivou svim političkim partijama je jasno zbog čega je ovo trebalo da se usvoji mnogo godina ranije. Sada bi bili spremni. Bilo nam je bitno da i druge političke partije stave u fokus političkog djelovanja. Galopirajuća inflacija utiče na sve naše građane bez obzira na njihovo vjersko ili političko opredjeljenje”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Prema njenim riječima, građane najviše šokira povećanje prehrambenih proizvoda.

“Bilo je dirljivih izlaganja ali mi danas nemamo što da slavimo. Ovo je trebalo odavno da se donese”, poručio je poslanik SD-a Boris Mugoša.

” Dok su druge zemlje do tri puta korigovale cijene mi nijesmo radili ništa, i mi nakon porasta od 80 odsto, mi ćemo ih smanjiti za 20”, kazao je on.

On je istakao da nema potrebe da se oni koji su bili dio parlamentarne većine hvale ovime, jer kako je kazao, ovo je odavno trebalo da se uradi.

” Sve su cijene drastično rasle, a socijalna davanja ostala na istom nivou, kao i minimalne penzije. Kako su penzioneri sa 150 eura mjesečno izdržali posle ovakvog rasta?”, pita se Mugoša.

On je poručio da će predložiti da se minimalna penzija poveća sa 150 na 200 eura, jer kako je kazao, sa 150 eura je nemoguće.

” Dobro je što se konačno do ovoga došlo. Zahvalio bih se ministru jer je prihvatio amandmane SD-a”, kazao je on.

Šef Kluba poslanika Pokreta za za promjene (PzP) Branko Radulović je rekao da se nada da će, i sa promjenom funkcija, sačuvati saglasje sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem koje je postojalo u prethodnih 10-15 godina.

” Da ćemo sve ono što smo zagovarali, a prethodna vlast nije prihvatila, zajedno pokušati da promijenimo”, istakao je Radulović.

Smanjenje akciza na gorivo, smatra Radulović, je interventna mjera koja nije dostojna nekog ko vodi dostojnu ekonomsku politiku.

” Ovo je neciljana interventna mjera, efekat goriva će kao puška sa sačmom djelovati na cijelu populaciju. Mi ćemo cijenu goriva, kroz ove akcize, biti na nivou okruženja, cent više manje od Srbije, Hrvatske, BiH”, ocijenio je Radulović.

Poslanik GP URA Miloš Konatar je rekao da se nada da će večeras biti usvojene izmjene zakona koje će uticati na smanjenje cijene goriva.

– Građani, nadam se da vam je sada jasno koliko štete je blokada parlamenta nanijela štete svima i koliko je značajno što smo na Cetinju održali sjednicu i deblokirali Skupštinu i izabrali predsjednicu parlamenta i novu Vladu – rekao je Konatar.

Da se nije desila sjednica na Cetinju, Konatar kaže da bi građani od utorka opet plaćali skuplje gorivo u Crnoj Gori.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević rekao je da je siguran da će svi poslanici glasati za ova zakonska rješenja.

“Mi smo kao država zakasnili da ove krizne mjere sprovedemo”, ocijenio je Rakočević.

On je napomenuo da će se ovim Prijedlogom zakona o smanjenu akciza uticati na ublažavanje negativnih globalnih trendova.

“Ovo će značajno pomoći građanima i privredi “,- naglasio je Rakočević.

Komentarišući izmjene koje se odnose na smanjenje PDV-a, Rakočević je rekao da nije siguran kako će Vlada pozitivni zakonski tekst preliti na finalnog potrošača, navodeći da će to biti izazov.

Podsjećamo, poslanik GP URA Miloš Konatar predložio je Skupštini amandman na izmjene Zakona o akcizama kojim je predviđeno da se, vanredno od 1. juna, povećaju akcize na duvanske proizvode.

Ovim usklađivanjem cijene pakla cigareta bi mogle poskupiti za oko 30 centi, a zatim dodatno od 1. januara 2023. i 1. januara 2024. godine, kada bi one bile na nivou EU odnosno samo ova dažbina bi iznosila minimalno 1,83 eura po paklici.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Na Odboru podržan Zakon o akcizama, poslanici traže od Bulajića da do kraja marta zakaže sjednicu

Unija sindikata i Unija poslodavaca: Najskuplje gorivo da košta 1,1 euro

Konatar: Sjutra Skupština, na dnevnom redu predlog za smanjenje akciza na gorivo i PDV-a na osnovne namirnice

Vlada ćuti dok divljaju cijene hrane i energenata

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ultra Crna Gora: Jedan dan je bio dovoljan, skupili smo pare za kombi!

U budžetu nedostaje oko 40 miliona za socijalna davanja

Policajci danas protestuju ispred Vlade

Makron: Ne bi bilo ništa gore nego da svjetskom neredu dodamo i francuski