test

VEZA SA AUTO-PUTEM, MKI ZA STANDARD: Put Berane-Lubnice-Jezerine gotov do 20. oktobra 2022.

S Rastoder

16/04/2022

07:07

Veza sjevera Crne Gore sa auto-putem i to preko Berana mogla bi da se ostvari završetkom radova na dugo najavljivanom završetku puta Berane-Lubnice-Jezerine, a iz Ministarstva kapitalnih investicija za Standard kažu da će ta veza

“U skladu sa Anexom 2 Ugovora, utvrđeno je da je krajnji rok za završetak radova 20.10.2022. godine”, saopšteno je Standardu iz MKI.

Rok za završetak radova probijan je više puta zbog podzemnih voda koje su se pojavljivale nekoliko puta tokom izgradnje tunela dužine 2.814 metara. Započet je 2017. godine i rok za završetak je bio tri godine.

Radovi na putu Jezerine – Lubnice izvode se na ukupnoj dužini 14,44 kilometra i podijeljeni su na četiri dionice. Iz Direkcije javnih radova kažu da na prvoj dionici Lubnice rade rekonstrukciju puta u dužini od 6,61 kilometar i izgradnju galerije duge 80 metara. Na drugoj dionici Jelovica rekonstrucija puta od oko tri kilometra, a na četvrtoj put dužine manje od jednog kilometra.

Cjelokupni projekat kojim se skraćuje put između Berana i Kolašina se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Cjelokupna vrijednost ugovora će biti negdje oko 48 miliona. Znači, biće tri miliona eura više nego što je planirano u početku”, saopštili su još prošle godine iz Uprave za saobraćaj.

Put Berane – Kolašin, preko Bjelasice, ima status regionalnog puta i širine je šest metara.

Ministarstvo saobraćaja vlade Duška Markovića izabralo je putni pravac Lubnice-Jelovica-Jezerine (Kolašin ski-centar) kao prioritetne putne pravce iz preliminarne liste 13 lokalnih puteva. Izgradnjom ovog puta, bila bi skraćena dionica puta između Berana i Kolašina između 34 i 40 kilometara, a prema obrazloženju predloga unaprijedila bi komunikaciju između dva grada, doprinjelo boljoj povezanost sa ski-centrom “Kolašin” i omogućilo unapređenje turističke ponude.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Nesposobnost na delu

22 May. at 20:01

Kao da prave auto – put pa 5 godina ne mogu da urade 20 – tak km magistralnog puta ?!!