test

Vuković: Planovi ambiciozni, ali Vlada pravi opstrukcije

Standard

17/12/2021

19:45

Budžet Glavnog grada za 2022. godinu je planiran u iznosu od 94 miliona eura, od čega će 50 miliona biti uloženo u kapitalne investicija, ali jedan dio budžeta koji se puni od prometa na nepokretnosti, odnosno prodaje imovine, će vjerovatno izostati, jer Vlada Crne Gore pravi opstrukcije, kazao je gradonačelnik Ivan Vuković u emisiji TVCG Mreža.



Kako je objasnio, Vlade čitave godine nije dala saglasnost da Glavni grad proda niti jednu parcelu, čime je onemogućila da se taj novac usmjeri u za građane bitne projekte.

“Što se tiče ostvarenja budžeta za ovu godinu zadovoljni smo, nakon što smo prethodnu godinu završili sa rekornim ostvarenjem budžeta uprkos teškoćama. Na današnji dan realizovan je budžet od 81,7 milion eura, što je 13 odsto više nego prošle. To je rezultat predanog rada sekretarijata u Glavnom gradu”, kazao je Vuković.

Kako je istakao, uspjeli su da realizuju najveći dio projekta, čak i da povećaju plate u pojedinim segmentima, kao u radnim jedinicama Zelenilo, Čistoća i u administraciji, onim zaposlenima koji su najslabije plaćeni.

Za pet mjeseci 16 novih autobusa

Što se tiče plana za nabavku autobusa i projekat modernizacije javnog prevoza, Vuković ističe, da su i u tom projektu naišli na opstrukciju Vlade, odnosno jednog od resornih ministarstava.

“Glavni grad je planirao da se zaduži pet miliona eura za kupovinu autobusa, i to na potpuno naše opterećenje koje možemo da izdržimo, ali su nam bilae potrebne saglasnosti resornih ministarstva, to je formalnost u ovakvim pitanjima. Saglasnost smo dobili od Ministarstva kapitalnih investicija, ali od jula čekamo odgovor od Ministarstva finasija”, kazao je Vuković.

Kako je dodao, Glavni grad je stvorio sve pretpostavke da se javni prevoz obnovi i modernizuje, ali evidentno je da je u pitanju još jedna opstrukcija Vlade, a motivi su jasni.

“Mi smo tražili alternativno rješenje i našli način da kupimo 16 autobusa od prihoda koji smo ostvarili od prodaje Duvanskog, oko dva miliona eura. Očekujemo za četiri do pet mjeseci da ćemo imati nove, klimatizovane autobuse, prilagođene i za invalide, i da ćemo sa njima pokriti četiri linije. Polasci će biti na 15 minuta i time će, konačno Podgorica početi da liči na moderne evropske gradove”, najavio je Vuković

Istakao je da je to samo početak modernizacije prevoza, jer je gradu potredno 40 do 50 novih autobusa kako bi pokrili sve linije, pa i one na rubnim djelovima grada.

Počeli pregovori oko gradnje druge faze parka za Zabjelu

Vuković je kazao da podržava peticiju građana Zabjela da se napravi i druga faza parka u tom dijelu grada, ali da tu nije riješeno pitanje vlasništva. Kako je objasnio vlasnici parcela na kojima čće se park proširiti se nijeu javljali Glavnom gradu godinu dana i tek nadavno su stupili u kontakt sa njima i počeli dogovore.

Potrebno je da se ta zemlja procijeni i da Glavni grad vidi sa vlasnicima koliko će to koštati i kako će se esproprijisati te parcele.

“Do sada je uloženo 245.000 eura u park. Svjesni smo da je potrebna i druga faza, ali za to je potrebno milion i 200 hiljada eura za eksproprijaciju plus oko 500.000 za opremanje parka u drugoj fazi”, kazao je on.

Govoreći o problemima građana Zabjela, stanovnika privremenih objekata duž Ulice 4. jul, Vuković je kazao da će se Glavni grad uraditi sve što je u njegovoj moći da im pomognu. Kako je objasnio to je u nadležnosti Ministarstva finansija, a građani već dva mjeseca čekaju odgovor i još im se niko nije javio.

Zahtjev za vraćanje imena Petra Matovića ulici na Zabjelu odbijena

Što se tiče peticije za promjenu imena Ulice kralja Nikole u prvobitno Petra Matovića, taj zahtjev je komisija Glavnog grada razmatrala i odbila.

“Naša komisija je usvojila negativno mišljenje o tom zahtjevu koji se odnosio na gornji dio ulice. Sada je potrebno da 30 odsto stanovnika te ulice obnove zahtjev”, kazao je Vuković napominjući da ne vidi potrebu za tim jer ulica nosi ime našeg kralja.

Mještani Botuna da ne nasijedaju na političke manipulacije

Što se tiče izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode u Botunu, Vuković ističe da je tender za izbor izvođača pri kraju.

“Dvije kompanije su ušle u uži izbor, komisija radi na tome, u međuvremenu još traje neodgovorna politička igra sa ljudima iz Botuna, koji ne žele postrojenje u tom dijelu. Vidimo da je premijer evropskim partnerima koji prate taj projekat, jer ga jednim dijelom i finansiraju, kazao da tu nema ništa sporno i da je lokacija u redu. Apelujem da mještane Botuna da ne nasijedaju i ne budu žrtve političkih manipulacija. Struka je rekla svoje i to postrojenje može jedino tu da se gradi”, kazao je Vuković.

Kako je dodao, izgradnja postrojenja je u najboljem interesu svih građana, pa čak i za rješavanje problema sa Moračom i izvorištem Bolje sestre. To je, kako je kazao, projekat kojim je trebalo da se radujemo svi.

Problem sporne zgrade ispod Ljubovića se rješava

Problem stanara sporne zgrade ispod Ljubovića, koja je trebala da se ruši, se rješava.

“Zahtjevi za legalizaciju jednog dijela tog objekta je odbijen, jer se on ne nalazi na ortofoto snimku koji je osnov za proces legalizacije. Dio koji je ostao, je u proceduri, ali i ona je obustavljena zbog nedostatka dokumetacije”, naglasio je Vuković.

On je napomenuo da je zgrada u dijelu DUP-a Zabjelo-Ljubović koji je stavljen van snage, jer je već opterećen velikim brojem građevina.

Naglasio je da je situacija opterećujuća za stanare, jer su se našli u nelegalnoj situaciji ne svojom krivicom.

“Mi ćemo biti tu da pomognemo, iako formalno pravno nijesmo nadležni, već Ministravo prostrornog planiranja. Tebaće nam mnogo više želje i volje posebno sa nivoa Vlade, da se problem ovih građana riješi, a mislim da smo svi dužni da pomognemo”, kazao je Vuković.

Vuković je najavio i da će uskoro biti završena obnova ulica u Staroj Varoši i da su radovi trajali malo duže zbog loše infrastrukture u tom straom dijelu grada, nelagalnih priključaka, uskih ulica u koje mehanizacija nije mogla da uđe, pa su neki radovi morali da se rade i ručno.

“Sve je to zahtijevalo više više vremena i procedura. Sada radovi idu planiranom dinamikom i biće uskoro stavljena i kaldrma, pa će i te ulice biti u onom ruhu kakav je izgled dobrog dijela ulica u Saroj Varoši koje smo već obnovili”, kaže Vuković.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)