Izvor: Pobjeda

Zapeo ,,posao stoljeća“: EPS ne plaća ugalj jer su navodno nezadovoljni kvalitetom i količinom

Elektroprivreda Srbije obustavila je plaćanje uglja Rudniku uglja Pljevlja, navodno nezadovoljna kvalitetom, ali i količinom isporučenog energetskog resursa, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz Rudnika uglja saopštilo je da umjesto uplata EPS šalje isključivo reklamacije na količinu i kvalitet.
Zapeo ,,posao stoljeća“: EPS ne plaća ugalj jer su navodno nezadovoljni kvalitetom i količinom

Ilustracija

– Posao stoljeća, kako ga je izvršni direktor RU Milan Mijo Lekić nazvao, o prodaji uglja EPS je zapeo. Naime, EPS ne plaća isporučeni ugalj. Umjesto uplata, šalje reklamacije na količine i kvalitet uglja, koje, uzgred budi rečeno, sam mjeri EPS, a ne RU tako da se dug gomila preko 300.000 eura za sada… Znači, ugalj se isporučuje, ne za 28 eura nego za 0 eura – saopštio je izvor Pobjede iz Rudnika uglja. Iz pljevaljskog rudnika nije odgovoreno na upit Pobjede da li i zbog čega EPS ne plaća preuzeti ugalj.

Izvori Pobjede smatraju da je sadašnji scenario posljedica kolonijalnog ugovora sa EPS-om kakav je viđen u aranžmanima nekadašnjih kolonijalnih sila sa afričkim državama i Indijom.

PRAZNE PRIJETNJE
– Izvršni direktor Milan Mijo Lekić prijeti raskidom ,,posla stoljeća“, ali u to niko ne vjeruje – saopštio je izvor Pobjede. U ugovoru, u članu 11, navedeno je da prodavac može raskinuti ugovor ukoliko kupac ne plaća i ne poštuje dinamiku.

Navodi se i da će sve sporove rješavati sporazumno ili pred nadležnim sudom zemlje sjedišta tužene strane.

– Za sve slučajeve i odredbe koji nijesu usaglašeni, odnosno definisani ovim ugovorom, primijeniće se odredbe Zakona o obligacionim odnosima Republike Srbije(?!) – navodi se u u članu 18 ugovora, što je u najmanju ruku sporno.

Ovim ugovorom je predviđena isporuka prvih 40.000 tona od planirane ukupne količine od 300.000 tona uglja.

Cijena uglja iznosi 28,8 eura (bez PDV-a) za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.000 kJ/kg – navodi se u ugovoru.

Ta cijena je ispod svakog tržišnog minimuma jer je najniža cijena na tržištu 50 eura za ugalj takvog kvaliteta.

Transport dogovorene količine uglja na željezničku stanicu u Prijepolju realizovaće RUP, dok će troškove pokriti EPS, kao i troškove utovara uglja u vagone u stanici Prijepolje, čiju uslugu je obezbijedio Rudnik uglja nakon sprovedenog tenderskog postupka.

– Cijena prevoza uglja od Rudnika do utovarne stranice Prijepolje iznosi devet eura bez PDV-a po toni, tako da je ukupni iznos najviše do 360.000 eura bez PDV-a. Cijena utovara uglja u vagone u stanici Prijepolje iznosi 1,85 eura bez PDV-a po toni, tako da je u ukupnom iznosu najviše do 74.000 eura bez PDV-a – navodi se u ugovoru.

RUDU MJERI EPS
Da ugovor proizvodi neku vrstu kolonijalne obaveze za crnogorsku stranu svjedoči i podatak da, mimo uobičajene prakse, rudu u konačnom fakturisanju mjeri EPS, a ne Rudnik uglja kako se to radi u slučaju prodaje kompanijama ili građanima.

– Nakon usaglašavanja i utvrđivanja stvarno isporučenih količina na mjesečnom nivou prodavac će kupcu izdati knjižno obavještenje kojim će ga odobriti za vrijednost mjesečnog odstupanja u količini izraženo kao proizvod ostvarene cijene uglja i iznosa dozvoljenog odstupanja – klauzula je u ugovoru koja znači da konačnu tonažu određuje EPS a ne, kakva je praksa, RUP.

Pobjeda je ranije objavila da će Rudnik uglja ovom prodajom zaraditi sedam do osam miliona eura, dok bi u slučaju da je taj ugalj upotrijebljen za proizvodnju električne energije u našoj termoelektrani, od izvoza i prodaje te struje zaradili 80 miliona eura.

– Ako se ove predviđene količine uglja isporuče Termoelektrani ,,Nikola Tesla“ Obrenovac, naša termoelektrana sigurno neće biti snabdijevana u kontinuitetu – objavila je ranije Pobjeda.

Nakon potpisivanja ovog ugovora, izvršni direktor iz DF-a Milan Lekić je izjavio da je kroz ovu saradnju Rudnik uglja obezbijedio ,,novo tržište za plasman uglja što predstavlja veliki dan za kompaniju“.

– Danas smo, na obostrano zadovoljstvo, formalizovali saradnju sa jednim regionalnim energetskim gigantom kakav je Elektroprivreda Srbije. Poseban značaj ove saradnje je što smo na ovaj način napravili značajan poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja. Vjerujem da je ovo dobar zamajac za širenje proizvodnih kapaciteta naše kompanije, koja će i ubuduće biti lokomotiva razvoja pljevaljske, ali i privrede Crne Gore – rekao je tada Lekić.

Misteriozni nestanak uglja u Svilajncu
Polukolonijalni ugovor došao je na naplatu već tokom prve isporuke kada je po zapisniku, u koji je Pobjeda imala uvid, navodno nestalo 33 tone uglja, odnosno cio vagon. Ugovorom je, mimo prakse, predviđeno mjerenje tek na odredištu, a ne prilikom utovara, što faktički znači da EPS može proizvoljno da određuje kolika je tonaža uglja.

Po tom skandaloznom zapisniku, koji je objavila Pobjeda, masa uglja koja je utovarena u Prijepolju je 555,2 tone, a masa koja je izmjerena u rudarskom basenu Kolubara 521,9 – što znači da je u Svilajncu, gdje je basen, nestalo preko 33 tone uglja! Realizacija ugovora sa Elektroprivredom Srbije je počela 10. juna kad je sa separacije Doganje u pravcu Prijepolja krenulo šest kamiona nosivosti 25 tona. Iz Rudnika uglja je ranije saopšteno da će, prema planu, kamioni u dvije smjene obavljati dnevnu isporuku 400 do 600 tona uglja. Na željezničkoj stanici u Prijepolju vrši se utovar uglja u teretne vagone.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZA KULISA: Kadrovi DF-a ,,na tacni“ dali Srbiji ugalj Crne Gore

ČUDNA RAČUNICA RUDNIKA UGLJA: Umjesto 80 miliona od prodate struje, zaradiće sedam miliona od uglja

Rudnik uglja pred bankrotom, gubitak zbog ugovora sa EPS-om 100 miliona eura

Rudnik uglja počeo isporuku Elektroprivredi Srbije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ovog vikenda oboreni rekordi, Micev prognozira vrijeme za narednu sedmicu

Mještani Komana blokirali put firmi koja prevozi kamen iz kamenoloma: Puca asfalt od tereta kamena

IMA NAS: U utorak u 18 časova protest, niko više nema pravo da ćuti

IZBORI U ŠAVNIKU: Napadnut član biračkog odbora, uhapšene četiri osobe