FOTO: Bokeljska mornarica Podružnica Tivat obilježila jubilej 50 godina od osnivanja

Bokeljska mornarica Podružnica Tivat obilježila je juče svoj jubilej 50 godina od osnivanja. Simbolično, datum herojskog podviga Spasića i Mašere i potapanje ratnog razarača Zagreb za svoj dan uzela je tivatska podružnica Bokeljske mornarice, osnovana prije pola vijeka, davne 1972. godine. Nastupi Bokeljske mornarice definisani su njenim Statutom, a praznike poput današnjeg Mornarica slavi nastupom Glavnog odreda.
FOTO: Bokeljska mornarica Podružnica Tivat obilježila jubilej 50 godina od osnivanja

Nakon raporta prvom majoru, Glavni odred je izveo kolo Svetog Tripuna na gradskoj rivi Pine.

Gracija Škanata, komandir odreda Podružnice Tivat istakao je da Tivćani participiraju u djelovanju Bokeljske mornarice Kotor vjekovima, a 50 je godina od organizacije drevne Mornarice kroz podružnice.

“Značaj 12 vjekova duge tradicije Bokelja potvrdio je u decembru 2021. i Komitet za svjetsku baštinu UNESCO, koji je našu, a od tada i svjetsku Bokeljsku mornaricu upisao na Reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva”.

Škanata je istakao i da je za dan Podružnice uzet dan herojskog stradanja Spasića i Mašere koje se spominje u cijelom svijetu, a čak se izučavaju i na vojnim akademijama Amerike i Engleske, kao herojski čin oficira koji nisu zaboravili zakletvu.

Sa obilježavanja godišnjice
Sa obilježavanja godišnjice

“Mi kao mornarica u Tivtu imamo veliki broj članova, od mladih koji su tek danas obukli odjelo do starih koji su prije 50 godina bili u prvom slikanom sastavu. Brojimo mnogo oficira, podoficira, a brojimo i članove koji igraju kolo – a koji su na neki način ovjekovječili rad Bokeljske mornarice na svim turnejama i domaćim manifestacijama”.

Škanata kaže da je nakon upisivanja Bokeljske mornarice u UNESCO naglo poraslo interesovanje za mornaricu pa tako pozivi za gostovonje na raznim manifestacijama sada pristižu iz mnogih zemalja.

Sa obilježavanja godišnjice
Sa obilježavanja godišnjice

Proslavi Dana mornarice prisustvovali su i predstavnici Opštine pa su tako na kraju u kolo Bokeljske mornarice ušli i predsjednik opštine Željko Komnenović sa potpredsjednicima Vladimirom Arsićem i Goranom Božovićem.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Bokeljska mornarica dobila preporuku za listu UNESCO

U Kotoru obilježen Dan bokeljske mornarice

Pod Mitropolijom SPC čak 20 kola srpskih sestara

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SVADBA U PODGORICI ILI NA PRIMORJU: Vlado Šćepanović ženi crnogorsku misicu

Rusi zarobili Amerikance, Istoričar s Jejla: Putinov plan toliko strašan da ga je teško shvatiti”

Đurišić će savjetovati Abazovića u oblasti vazduhoplovstva

Stigla saglasnost za gradnju rizorta na Plavskom jezeru: Hotel će biti turistička atrakcija Crne Gore i inspiracija drugim investitorima