Izvor: Gradski radio

Janković: Nema sumnje da su požari podmetnuti

Požari na teritoriji Podgorice, uprkos visokim temperaturama i vjetru, nijesu izbili slučajno već su podmetnuti, tvrde predstavnici službi koje se danima bore protiv vatrene stihije.
Janković: Nema sumnje da su požari podmetnuti

Janković: Imali smo nesmetano napajanje vodom. Odgovorno tvrdim da je ta priča ispolitizovana. Uspjeli smo da ga ugasimo. Logično da imamo vode jer je ugašen požar i pored jakog vjetra
Foto: Gradski radio

“Imali smo dinamičnu noć. Požar počeo od ulice Ludviga Kube. Odgovorno tvrdim da je podmetnut. Prethodni požar nije imao veze sa tom lokacijom, tako da se vidi da je podmetnut. Teren je nepristupačan, ali smo smo ga stavili pod kontrolu. I dalje smo na terenu”, saopštio je u Goran Janković komandir Službe zaštite i spašavanja za Gradski radio.

Janković je, u emisiji “Lice Podgorice”, otklonio sumnje dijela javnosti da nema dovoljno vode za gašenje požara.

“Imali smo nesmetano napajanje vodom. Odgovorno tvrdim da je ta priča ispolitizovana. Uspjeli smo da ga ugasimo. Logično da imamo vode jer je ugašen požar i pored jakog vjetra”, objasnio je Janković.

Govoreći o prijavi koju je Služba podnijela protiv NN lica zbog požara na Gorica, Janković je rekao da policijaci obilaze teren i da rade na slučaju.

“Očekujemo reakciju u skladu sa njihovim zakonskim rješenjima”, dodao je komandir.

On je, u emisiji Adriane Žolja Bošković, kazao da su u pomoć pritekle sve gradske službe, kao i članovi Udruženja “Ljubitelji Gorice”. Janković je napomenuo i da je veliki broj građana učestvovao u gašenju požara.

S druge strane, napominje Janković, ljudski faktor je glavni krivac za požare na Gorici.

“Preko 90 odsto požara je ljudski faktor. U Podgorici, kao nigdje u Crnoj Gori, ljudi spaljuju smeće kada čiste svoja imanja ne vodeći računa da će se vatra proširiti. Uvijek imamo požare koji su nastali kao posljedica spaljivanja smeća”, naveo je Janković.

Istakao je da su kazne za podmetanje požara veoma male i da je politika u toj oblasti neuređena.

Janković kaže da Služba zaštite i spašavanja insistira na preventivnom djelovanju.

“Apelujemo na građane da biljni otpad ne spaljuju, a da ako to ipak rade, neka pozovu 123 broj Službe zaštite i spašavanja i mi ćemo besplatno odraditi kontrolisano paljenje”, naveo je komandir.

Janković je pozvao građane da prijave Upravi policije svaku sumnjivu radnju koju uoče na broj 122 ili da pozovu Službu.

“Kao što objavljujete slike požara, tako objavite i slike onih koji ih izazivaju”, apelovao je on.

Janković je zatražio hitnu pomoć Vojske Crne Gore.

“Tražimo da nam daju na korišćenje letjelice za gašenje požara. Gori i u Nikšiću i na Bjelasici. Biće vjetrovitih dana, a vjetar je ključan faktor u širenju požara”.

Gošća u emisiji “Lice Podgorice” bila je i PR “Zelenila” Milica Vukčević koja je odbacila tvrdnje Ministarstva unutrašnjih poslova da su za širenje požara na Gorici odgovorne gradske službe, odnosno da nijesu na vrijeme otklonile zapaljivi materijal sa brda.

“Uklonili smo preko 155 oborenih stabala, 45 tura kamiona otpada smo odvezli i obavili 17 akcija otklanjanja biljnog otpada. Pokosili smo oko 50 hiljada kvadrata”, navela je Vukčević.

Ona je dodala da su ekipe “Zelenila” u više navrata pošumljavale Goricu i istakla da će pošumljavanje 20. septembra biti najmasovnije do sada. Pozvala je građane da učestvuju, kao i NVO, naročito one koje su, kako je navela, “jače na riječima nego na djelu”.

“Nesavjesni građani ne biraju mjesto ni vrijeme. Uništavaju mobilijar i sadnice. Sve se to moglo nadomijesiti u odnosu na štetu koju je ostavio požar”, dodala je PR “Zelenila”.

Vukčević je napomenula da će ubrzo napraviti plan pošumljavanja s obzirom na važnost Gorice za Podgoricu.

PR “Zelenila” je najavila obnovu mobilijara.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Janković: Vode za gašenje nije nedostajalo, na Gorici danas zgarište

Služba zaštite Glavnog grada najopremljenija od osnivanja

FOTO: Veliki požar na brdu Gorica pod kontrolom, ekipe na terenu do daljnjeg, sumnja se da je požar podmetnut

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

U saobraćajnoj nesreći u Baru poginuo pješak

VIDEO Ćulafić: Sa ovakvim partnerima, Milatović može na čelo”Evropa – nikad”

Živković: SNP ne može postavljati uslove i moralisati

Pet odgovora o rezultatima izbora u Srbiji