(FOTO/VIDEO) Na Gorici požar pod kontrolom, Glavni grad očekuje dodatnu podršku od države

U reonu brda Gorice danas je opet buknula vatra. Nekoliko vatrogasnih ekipa uspjelo je da stihiju stavi pod kontrolu.
(FOTO/VIDEO) Na Gorici požar pod kontrolom, Glavni grad očekuje dodatnu podršku od države

Iz Glavnog grada su saopštili da je Služba zaštite i spašavanja, uspješnim djelovanjem i koordinacijom sa ostalim gradskim službama i preduzećima, opet lokalizovala požar.

Kako ističu, navodi Ministarstva unutrašnjih poslova da gradske službe nijesu uklonile velike količine gorivog materijala sa područja brda nijesu istiniti.

“Gradsko preduzeće Zelenilo se savjesno ophodi prema svim javnim zelenim površinama u gradu, a svjesni značaja park-šume Gorica, posebna pažnja bila je usmjerena na njenu protivpožarnu zaštitu. U tom smislu realizovan je veliki broj akcija uklanjanja suvih i oborenih stabala, pa je od januara 2021. godine iz ove park šume uklonjenjo 155 ovakvih stabla, te odveženo 40 kamionskih tura biljnog otpada. Osim toga, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, nakon akcija čišćenja, izvršen je odvoz još 17 kamionskih tura biljnog otpada”, napominju.

Vatra se sa vrha brda danas prije podne ponovo spušta ka podnožju sa zagoričke strane.

Kada je riječ o košenju, s obzirom na podmladak i veliki broj endemskih biljnih vrsta koje su zastupljene u nižem spratu, a kako bi se očuvao taj biljni fond, ono je realizovano na 50.000 kvadratnih metara uz staze, oko platoa i oko Spomenika palim borcima.

“Što se tiče manipulisanja činjenicama u vezi sa ispravnošću hidranata na brdu, vrlo je lako demantovati te iskaze time što su pripadnici Službe zaštite i spašavanja cistijerne vodom punili upravo na donjim kotama brda. Međutim, zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak, ovaj rizik nijesmo htjeli preuzeti, pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cistijerni Zelenila, Čistoće i Vodovoda”, napominju u podgoričkoj upravi.

Podsjetimo, požar velikog fronta koji je tokom jučerašnjeg dana aktiviran na različitim lokacijama na brdu Gorica stavljen je pod kontrolu u kasnim večernjim satima.

Požar je bio zahvatio veći dio brda i prijetio da se spusti do objekata stanovanja. 

U jučerašnjem gašenju učestvovale su sve podgoričke ekipe, avioni MUP-a, kolege sa Cetinja, Kolašina i Bara, kao i građani.

FOTO: FILIP FILIPOVIĆ

Glavni grad je još jednom iskazao poštovanje prema kolegama iz Službe zaštite i spašavanja, koji već trideseti sat neumorno rade na očuvanju Gorice.

“Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da za ove namjene stavi u funkciju i drugi specijalni avion za gašenje požara koji imaju u svojoj floti, kao i na Ministarstvo odbrane da ponovo stavi na raspolaganje helikoptere”, poručuju iz Glavnog grada.

Preko 20 vatrogasaca sa osam vozila, helikopteri, borili su se satima protiv vatrene stihije koja je zahvatila juče brdo Gorica.

Međutim, danas je opet izbio požar.

Foto: Filip Filipović
Foto: Facebook,Udruzenje ljubitelja Gorice
×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

FOTO: Veliki požar na brdu Gorica pod kontrolom, ekipe na terenu do daljnjeg, sumnja se da je požar podmetnut

MUP: Brzom širenju požara doprinijeli i gorivi materijali koje gradske službe nijesu uklonile, sumnja se i da je požar podmetnut

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Temeljni udar na državu

Eksplodirala bomba u Budvi, postavljena pored bankomata

Tuča na autu putu, mladići se pesničili i jurili po promjetnoj saobraćajnici

Incident u centru Podgorice: Tuča vozača zbog saobraćanog nesporazuma