Izvor: pobjeda

Opština planira da sruši terasu restorana “Risan”, Mrvaljević: Spriječićemo taj nasilni čin

Opština Kotor namjerava da sruši terasu restorana Risan u Risnu, čiji dugogodišnji zakupac Nikšićanin Vladimir Mrvaljević, ima Ugovor o zakupu koji je validan još osam godina.
Opština planira da sruši terasu restorana “Risan”, Mrvaljević: Spriječićemo taj nasilni čin

Pobjeda

Akcija rušenja zakazana je za ponedeljak 27. juna, a Mrvaljević poručuje da će zajedno sa mještanima Risna spriječiti taj, kako kaže, bahati, bespravni i nasilni čin. Inače riječ je o restoranu koji je dugi niz godina omiljeno mjesto za građane Risna, ali i turiste, pa su mještani organizovali potpisivanje peticije ,a najavili su da će u ponedeljak biti na licu mjesta i spriječiti rušenje terase restorana.

Mrvaljević za Pobjedu kaže da je davne 2006. godine dobio ponudu od mjesne zajednice Risan da uzme u zakup poslovni prostor koji je trebalo srediti i preurediti u restoran.

“Uvidom na lice mjesta konstatovao sam da je prostor u lošem stanju. Nije bilo struje, vode, niti bilo kakve infrastrukture za bilo kakvu djelatnost. S obzirom da sam konstatovao da je pozicija objekta dobra, prihvatio sam datu ponudu da napravim restoran, jer ga tada nije bilo u Risnu.Sa MZ Risan sam sklopio Ugovor o zakupu na 10 godina. Inače ,ovaj prostor niko nije koristio pet-šest godina i isti je nuđen mještanima ali niko nije htio da ga preuzme.Krenuo sam u adaptaciju objekta koji je bio u lošem stanju. Prvo sam morao da izbacim razni otpadni materijal, puna tri kamiona.. Uradio sam komplet struju, vodu, a posebno mi je bio problem kanalizacija i taj problem je trajao punih 10 godina. Krov je prokišnjavao pa sam morao postaviti betonsku košuljicu i uradio izolaciju čitavog krova. Istovremeno napravio sam terasu u veličini koju nijesam mijenjao do današnjeg dana. Kompletnu investiciju finansirao sam ja”, kaže Mrvaljević.

On naglašava da u tom Ugovoru o zakupu nije bio naznačen broj parcele na kojem se treba napraviti restoran.

Mrvaljević objašnjava da je nakon, dvije, tri godine shodno zakonu došlo do promjene vlasništva poslovnog prostora i on prelazi u vlasništvo Opštine Kotor.

“Opština mi tada Aneksom nudi produžetak Ugovora u već definisanom vremenu.U tom Aneksu Ugovora bila je upisana parcela br. 568 KO Risan I, koja je sporna, ali ja nijesam mogo ni pomisliti tada da je ta parcela upisana greškom, što nije bio moj propust. Po isteku 10 godina, neko vrijeme sam radio bez Ugovora, a onda se raspisuje tender sa jasno definisanim pravilima. Na tri raspisana tendera nije bilo zainteresovanih ponuđača, pa ni ja.Kad je raspisan četvrti tender, ponovo se niko ne javlja i ja odlučujem da konkurišem.Potpisao sam ugovor u trajanju 5 + 5 godina”, kaže Mrvaljević i dodaje da je na svim tenderima broj parcele restorana bio kao i u Aneksu Ugovora prije otprilike 10 godina.

S obzirom na to da je SO Kotor raspisivala sve tendere i određivala sve uslove, Mrvaljević ističe, da nije ni mogao pomisliti da tu može biti neka greška i nešto sporno.

Međutim, kako navodi, sa dolaskom novog rukovostva u MZ Risan počinju njegovi problemi.

“Uslijedilo je na desetine pisanih i telefonskih poziva i žalbi Komunalnoj ispekciji Kotora na rad mog restorana. Inspekcije uredno službeno dolaze i prave zapisnike i korektno konstatuju činjenično stanje i opravdano me ne kažnjavaju.Poslije svih tih prijava jednom prilikom dobijam poziv od glavnog građevinskog inspektora za Boku, da se javim u Meljine. U razgovoru sa inspektorom Dejanom Šinikom, obaviješten sam da je prijava došla iz MZ Risan i tom priliko zvoni mu telefon i poziva ga sekretarica MZ Risan kako bi intervenisala da on ubrza djelovanje po prijavi. Inspektor joj je jasno odbrusio da ga više nikad ne smije pozvati na telefon, a ako ima nešto da prijavi da se obrati službeno. Inspektor je napravio izvještaj sa svim činjeničnim stanjem i bez posljedica”, kaže Mrvaljević.

On naglašava da zbog javnosti navodi sve detalje kako bi djelimično prikazao kakva se haranga pokrenula protiv njega.

“Pitam se i čudim kako je ovo moguće. Čudim se čudu, i ne mogu vjerovat da se sve ovo dešava u današnje vrijeme u našoj Crnoj Gori Pitam se, koji je interes i razlog da se treba srušiti i zatvoriti restoran. Ako ima veći interes i razlog,neka ga saopšte, pa ću i ja možda uvažiti te činjenice”, kaže ogorčeno Mrvaljević.

On je pokrenuo ranije sudski postupak povodom ovog spora, koji je trenutno po žalbi pred Višim sudom i nada se da će sud donijeti presuditi pravično, a da će Opština Kotor donijeti odluku da umjesto rušenja potpišu aneks Ugovora prije sudske odluke.

Mrvaljević kaže da je imao sastanak sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem i šefom njegovog kabineta Ognjenom Vukasovićem.

“Predložili su mi nagodbu da me ne diraju do kraja sezone i da me obeštete sa 20.000 eura i da raskinemo ugovor koji imamo, a on je validan još osam godina”, kaže Mrvaljević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ministarstvo ekonomskog razvoja pisalo Adriatic Propertisu

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

“Počeo sam da kockam sa 14 godina, sa 15 da kradem, robijao… žudnja mi je maglila razum: Zavisnik od kockanja za Standard priča koliko je težak put izliječenja

(VIDEO) Joanikije optužio Đukanovića da je stajao iza protesta na Cetinju: Onaj koji najviše treba da štiti Ustav, on ga je najviše i kršio

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vuković najavio krivične zbog rušenje fasade kuće Vujovića

Na zvaničnim ceremonijama i “lažni crnogorski princ”

Saobraćajna nesreća na putu Podgorica – Nikšić: Jedna osoba poginula, četiri povrijeđene

Za dva dana prokuvalo 40 auta, neophodna redovna kontrola