Potpisan Sporazum o bratimljenju Cetinja i Sijene

U Prijestonici je danas potpisan Sporazum o bratimljenju Cetinja i Sijene, dva grada koja su kroz vrijeme dokazala iskreno prijateljstvo i saradnju.
Potpisan Sporazum o bratimljenju Cetinja i Sijene

Foto: Prijestonica Cetinje

Kako je saopšteno iz Prijestonice, svečanom potpisivanju Sporazuma o bratimljenju prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Cetinja Miloš Mudreša, gradonačelnik Sijene Luiđi de Mosi, ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela, predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Milena Vujačić, počasni konzul Crne Gore u Toskani Alesandro Đenanti i bivši senator Lege Manuel Veskovi.

Mudreša je podsjetio na istorijske, političke i kulturne veze Crne Gore i Italije koje sežu u daleku prošlost, ističući da ove države već godinama gaje kontinuirano dobre partnerske odnose, a dodatno ih spaja istorijska povezanost i iskreno prijateljstvo dva naroda.

„Potpisivanje Sporazuma o bratimljenju između Prijestonice Cetinje, kao istorijskog i kulturnog centra crnogorske države i Sijene, grada sa srednjovjekovnim jezgrom i značajnim kulturnim i umjetničkim nasljeđem, smatramo čašću i pečatom prijateljstva koje traje. Ono predstavlja simbol bratstva i bliskosti, kao i obećanje da ćemo se međusobno pomagati i širiti vrijednosti solidarnosti i zajedništva“, kazao je Mudreša.

Zamjenik gradonačelnika naglasio je i da mu je drago što Prijestonica nastavlja da širi mrežu pobratimskih gradova, među kojima je od danas i Sijena.

„Iskreno mislim da su ta prijateljstva naše veliko bogatstvo i da naše veze nijesu samo formalne, već iskrene i prožete dobrim namjerama. Vjerujem da će potpisivanje ovog Sporazuma biti podstrek za unapređenje tradicionalno dobrih veza i prijateljskih odnosa i da ćemo ga iskoristiti kako bismo još bolje zajednički radili u interesu građana koje predstavljamo”, zaključio je Mudreša.

Gradonačelnik Sijene Luiđi de Mosi izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje današnjem događaju i istakao da se nada da će potpisivanje Sporazuma o bratimljenju Prijestonice Cetinje i Sijene doprinijeti još bližim relacijama i otvoriti nove mogućnosti razmjene i saradnje.

„Ovo je prvi put da sam u Prijestonici Cetinje i fasciniran sam, a smatram da bi mnogi građani Sijene bili oduševljeni kao i ja. Pored kulturnih veza koje postoje između naša dva grada, moramo pomenuti i mogućnost saradnje na polju ekonomije, gastronomije, naročito proizvodnje vina, i naravno turizma“, naglasio je Luiđi de Mosi.

Gradonačelnik Sijene zaključio je da smo dobrom putu da gradimo zajedničku i bolju budućnost i pozvao građane Cetinja i Crne Gore da posjete Sijenu, poručivši da je to od danas njihov drugi grad, poručuju iz Prijestonice.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Gradonačelnici Prijestonice Cetinje i Sijene dogovorili bratimljenje

Gradovi s bogatim kulturnim i istorijskim nasljeđem: U srijedu bratimljenje Cetinja i Sijene

Sadržaj i detalji sporazuma manjinske vlade: Prevazilaženje političke i institucionalne krize, osuda agresije Rusije na Ukrajinu…

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bigović ”ušao u proceduru”, Vukotić obezbjeđivao medijsku podršku

Privremeno se zatvara saobraćaj na Bulevaru Knjaza Danila

Uhapšen Marko Ljubiša Kan

PROVOKACIJA: Novosadska policija traži da crnogorski Konzulat u Sremskim Karlovcima istakne srpsku zastavu?!