Potpisan Sporazum o saradnji između Opštine Tivat i Omska

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i novoimenovani gradonačelnik ruskog grada Omska Sergej Šelest, danas su potpisali Sporazum o saradnji. Delegacija na čelu sa Komnenovićem otputovala je u zvaničnu posjetu Omsku, na poziv uprave tog grada da prisustvuje svečanoj ceremoniji inauguracije Šelesta, saopšteno je iz Opštine Tivat.
Potpisan Sporazum o saradnji između Opštine Tivat i Omska

Kako su naveli, članovi tivatske delegacije, koju pored Komnenovića, čine potpredsjednik opštine Vladimir Arsić, savjetnica za privredu i međunarodnu saradnju u Službi predsjednika Sanja Vuković i sekretarka za uređenje prostora Milica Manojlović, prvog dana boravka učestvovali su na svečanom sastanku posvećenom inauguraciji u Gradskom vijeću Omska.

Uprava ruskog grada za delegaciju iz Tivta priredila je sadržajnu agendu posjete.

“Tokom višednevnog boravka, organizovan je obilazak istorijskog centra grada, kao i posjete brojnim kulturnim i sportskim institucijama, među kojima su Saborni trg, Uspenski hram, Omska tvrđava, škola borilačkih vještina Šturm i biciklistička staza” navedeno je u saopštenju.

Komnenović je saopštio da je cilj njihove posjete jačanje prijateljstva, obnavljanje ekonomske saradnje i stvaranje veza između dva grada i dvije države, koje bi donijele obostranu korist njihovim građanima.

“Jedna od glavnih tema razgovora bila je uspostavljanje direktne avio-linije Omsk – Tivat za narednu sezonu, a pored toga razmatrana je inicijativa za rehabilitaciju pacijenata omske klinike za onkologiju u Institutu Simo Milošević u Igalu, kao i plasiranje petrohemijskih derivata koji se proizvode u Omsku na tržištu Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik tivatske optine kazao je da potpisivanje Sporazuma o saradnji u ovom trenutku od “izuzetnog značaja”.

“Simbolično je da je to jedan od prvih dokumenata koje je gospodin Šelest potpisao kao gradonačelnik Omska” kazao je Komnenović, ističući da je najvažnije da građani Tivta i Omska osjete dobrobit te saradnje.

“Prvi korak ka tome je otvaranje direktne avio-linije između naša dva grada. Već smo posjetili mnoga preduzeća, sportske i kulturne institucije u Omsku. Otvaraju se mogućnosti za razvoj saradnje, a o nekima smo se i konkretno dogovorili”, kazao je Komnenović.

U okviru posjete, napominju, članovi delegacije bili su gosti elektronske kompanije MPO Mir, kao i mitropolita omskog Vladimira.

Prilikom obilaska MMA kluba Šturm, dodaju, Komnenović se susreo sa višestrukim svjetskim prvakom Aleksandrom Šlemenkom sa kojim je dogovorio uspostavljanje saradnje sa tivatskim MMA klubom, a pokrenuta je i inicijativa za saradnju tivatskog jedriličarskog kluba „Delfin“ sa čuvenim jedriličarem Sergejom

“Ščerbakovim, koji je svojom jedrilicom oplovio planetu. Posjeta delegacije izazvala je veliku medijsku pažnju u ruskim medijima, pa je prvi čovjek Tivta bio gost u studiju ruskog TV kanala 12”, piše u saopštenju.

Napominju, Omsk je administrativni centar istoimene oblasti na jugozapadu Sibira i sedmi je grad po veličini u Ruskoj Federaciji, sa 1,13 miliona stanovnika.

“Inicijativu za uspostavljanje saradnje sa ruskim gradom pokrenula je Opština Tivat, u martu prošle godine, kada je održan i prvi on line sastanak sa upravom grada i dogovoreno razvijanje saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, turizma, zdravstva i preduzetništva”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Opština Tivat ostvarila prihod u budžetu od 116 odsto

Predsjednici opština u kampanji STANDARDA: Vakcinacija je jedini put do konačne pobjede u borbi protiv koronavirusa

Opština Tivat traži i otvaranje terasa ugostiteljskih objekata

Krivokapić: Razmatramo formiranje Regionalnog Covid centra koji bi pružio zaštitu i stanovništvu i turistima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Katnić: Carinska zona je bila glavni cilj kokaina, a ne kompanija Voli

Loše vijesti iz doma Ane Ivanović obišle svijet

Špediter iz Bara uhapšen zbog umješanosti u šverc 400 kg kokaina

Krivokapić senzitivan samo kad su članovi njegove porodice u pitanju