Prijestonica: Mladi bračni parovi imaće prioritet za socijalno stanovanje

Prijestonica Cetinje pokrenula je proceduru za donošenje Lokalnog programa socijalnog stanovanja za 2022. godinu, a prioritet u ostvarivanju ovog prava imaće mladi bračni parovi. Tokom naredne godine Prijestonica bi, kako je planirano, trebalo da dodijeli 42 stana za socijalno stanovanje.
Prijestonica: Mladi bračni parovi imaće prioritet za socijalno stanovanje

Nacrt Lokalnog programa socijalnog stanovanja za 2022. godinu već je pripremljen i od danas se nalazi na javnoj raspravi koja će trajati 15 dana. Dokument je dostupan na interenet stranici Prijestonice Cetinje.

„Uzimajući u obzir da se radi o jednom od najznačajnijih programa za lokalno stanovništvo, posebno pojedinaca i domaćinstava koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu riješiti stambeno pitanje, Lokalni plan biće 15 dana na javnoj raspravi kako bi svi zainteresovani mogli doprinijeti kreiranju što kvalitetnijeg dokumenta“, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

U skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, pravo na socijalno stanovanje mogu da ostvare osobe koje nemaju stan ili drugi objekat za stanovanje, odnosno oni čiji stambeni objekat nije odgovarajućeg standarda i koji iz prihoda koje ostvaruju ne mogu da obezbijede stambeni objekat.

Podsjetimo, Prijestonica Cetinje u završnoj je fazi sprovođenja tenderskog postupka i potpisivanja ugovora o izvođenju građevinskih radova na stambenom objektu na lokaciji Gruda – Donje polje. Glavnim projektom predviđeno je da zgrada ima 30 stanova, od kojih će osam biti rezervisano za mlade bračne parove.

“Izgradnja ovog objekta trebalo bi da bude završena do kraja 2022. godine. Takođe, shodno Zakonu o socijalnom stanovanju, Prijestonica će u 2022. godini obezbijediti sredstva u budžetu za dodjelu građevinskog materijala za izgradnju novog ili rekonstrukciju postojećeg stambenog objekta i davanje subvencija za socijalno stanovanje, u skladu sa zakonom”, navedeno je u saopštenju.

Nakon stupanja na snagu Lokalnog programa socijalnog stanovanja za 2022. godinu Prijestonica će posebnom odlukom definisati uslove i način ostvarivanja prava mladih bračnih parova na socijalno stanovanje i subvencije.

Napominju, pored rješavanja stambenih potreba mladih bračnih parova, prioritet u ostvarivanju ovog prava u 2022. godini imaće samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom, osobe starije od 67 godina, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju i žrtve nasilja u porodici.

“U zgradi u naselju Gruda – Donje polje 22 stana biće opredijeljeno za osobe u stanju socijalne potrebe, a u objektu za zaposlene u kulturi još 12, koje je Prijestonica stekla na osnovu ugovora potpisanog sa Sindikatom kulture. Završetak izgradnje ovog objekta planiran je za maj 2022. godine”, zaključuje se u saopštenju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ministarstvo zdravlja objavilo: Ovo su važeće mjere za praznike

Evo koje je odluke Vlada donijela: Osloboditi poslodavce od plaćanja dijela doprinosa i poreza, uslovima dodjele koncesija za istraživanje vodotoka…

Do sada legalizovano 1.185 objekata

Borovinić Bojović donijela nove mjere: Građani mogu da se kreću do 22 časa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Smrt žene oligarha: Irina htjela da raskrinka Kremlj, pa nađena mrtva

HOTEL RADISSON BLU 5* POSTAĆE SIMBOL MODERNOG BARA

Knežević: Saznaću je li istina da su ministri predlagali da se Patrijarh i Mitropolit maskiraju u medicinsko osoblje

(FOTO) Počeo protest FCJK na Cetinju: ”Izdajemo knjige a ne državu”