Zeković: Podržati i zaštiti zviždače u gradskim ustanovama i preduzećima

Na današnjoj četvrtoj sjednici Skupštine Glavnog grada, u sklopu tačke dnevnog redao imenovanju članova i članica upravnih odbora i savjeta preduzeća i ustanova čiji je osnivač Glavni grad, diskutovalo se i o zaštiti javnog interesa i pravima zapošljenih, naveo je Aleksandar Saša Zeković, član Građanske inicijative '21. maj' i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice.
Zeković: Podržati i zaštiti zviždače u gradskim ustanovama i preduzećima

“U tom kontekstu, založio sam se da Skupština Glavnog grada doprinese implementaciji Zakona o sprječavanju korupcije i afirmiše institut zviždača. Član 44 Zakona o sprječavanju korupcije kaže da je ugrožavanje javnog interesa svaka povreda propisa, etičkih pravila ili mogućnost nastanka takve povrede koja je izazvala, izaziva ili prijeti da izazove opasnost po život, zdravlje i bezbjednost ljudi i životne sredine, povredu ljudskih prava ili materijalnu i nematerijalnu štetu po državu ili pravno i fizičko lice, kao i radnju koja ima za cilj da se za takvu povredu ne sazna”, navodi Zeković.

Kako dodaje, predložio je i da Skupština Glavnog grada, kroz neposredno obraćanje čelnicama upravnih odbora i savjeta preduzeća i ustanova čiji je osnivač Glavni grad, podsjeti na zakonsku obavezu imenovanja osobe za prijem i postupanje po prijavama zviždača i pozove ih da to učine u najkraćem roku.

“Lice za prijem i postupanje po prijavama zviždača, provjerava istinitost navoda iz prijave i predlaže mjere odgovornom licu u prerduzeću ili ustanovi, te o ishodu preduzetih mjera obavještava zviždača u roku od 45 dana od dana podnošenja prijave. Na sjednici je vođena i interesantna diskusija o iskustvu zviždača Denisa Hota, koji je danas i gradski odbornik, a koje može biti korisno za unaprjeđenje transparentnosti i odgovornosti u upravljanju gradskim preduzećima”, dodaje Zeković.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Adžić na Osnivačkom kongresu CEP: Ne pristajemo na vazalan položaj Crne Gore

Mandić: Nakon popisa otvoriti dijalog o jeziku, kao predstavnik srpskog naroda z...

Nikšićanku pogodio zalutali metak, prebačena u KCCG

Zajednica Crnogoraca u Albaniji u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Crne ...