Amerikanci istržuju kako je Jovan Vukotić dobio pasoš

Kako je prenijela Slobodna Evropa, ta informacija potvrđena je u MUP-u Sjeverne Makedonije. Povodom ovog slučaja, oglasila se i Ambasada SAD u Skoplju, piše Dan.
Amerikanci istržuju kako je Jovan Vukotić dobio pasoš

“Ne dajemo komentare o aktivnim istragama”, kazali su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država za RSE povodom akcije otkrivanja lanca izdavanja makedonskih pasoša balkanskim kriminalcima, a u kojoj je uhapšeno i devet pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Sjeverne Makedonije.

Iz američke Ambasade su naveli da blisko sarađuju sa organima Sjeverne Makedonije.

“Američka Ambasada je u bliskoj saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i sa drugim ministarstvima i institucijama u Sjevernoj Makedoniji, da bi se postigli zajednički ciljevi u sprovođenju zakona i vladavine prava, uključujući i saradnju u regionalnom sprovođenju zakona i borbe protiv terorizma”, navodi se u odgovoru ambasade SAD, bez komentara konkretnog slučaja.

Iz Ambasade SAD naglašavaju kako imaju blisku saradnju i sa Ministarstvom pravde i drugim institucijama Sjeverne Makedonije.

“U bliskoj saradnji sa ministrima unutrašnjih poslova i pravde, američka ambasada omogućava tehničku podršku, forenziku, obuku i opremu za poboljšavanje kapaciteta za sprovođenje zakona i za institucije iz oblasti pravde. Ove aktivnosti doprinose nacionalnoj i regionalnoj bezbjednosti, jačanjem granične bezbjednosti, transparentnosti i mogućnosti da se istražuje i goni korupcija, terorizam i slučajevi organizovanog kriminala”, rekli su iz ambasade SAD.

MUP Sjeverne Makedonije, kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, potvrdio je da blisko sarađuju sa američkom ambasadom.

Ministarstvo akciju naziva “Dvojnik”, te navodi da je vođena ozbiljno i godinama, još od 2019. godine, te uz podršku međunarodnih partnera. Do sada je u akciji “Dvojnik” otkriveno da je ukupno 215 osoba, od kojih i jedan makedonski državljanin, steklo makedonsku putnu ispravu sa tuđim identitetom.

“Utvrđeno je da se u jednom dijelu radi o licima koja su članovi međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa, narko-kartela, licima umiješanim u teška kriminalna djela, odnosno radi se o osobama s profilom visokog rizika i osobama za kojima je objavljena međunarodna potjernica”, naveo je ministar unutrašnjih poslova Spasovski.

Ministar je rekao da je istraga trajala 26 mjeseci i da su pasoši s lažnim i dentitetom izdavani prije 2017. godine.

U akciji je privedeno devet zaposlenih u MUP-u, jedna osoba je u bjekstvu, ali ona nije policijski službenik nego spoljni posrednik. Šestoro osumnjičenih su u istražnom zatvoru i određen im je tridesetodnevni pritvor, a ista mjera je određena i za osobu koja je u bjekstvu.

Ovaj skandal izazvao je pažnju političke javnosti u Skoplju, pa je tako opozicija objavila imena jednog broja lica koja su dobila sjevernomakedonske pasoše. To su, prema objavi tamošnje opozicije turski državljanin Sedat Peker, albanski Florjan Musaj, crnogorski državljani Stefan Đukić i Jovan Vukotić, te Valid Isa Hmais, za koga tvrde da je glavni saradnik italijanske mafije, i živi u Brazilu. Navodno, ova lica su dobila makedonske pasoše od 2017. godine.

Peker tvrdi da nema papire

Od lica za koja je nedavno otkriveno da su dobila pasoš Sjeverne Makedonije, do sada se oglasio samo turski državljanin Sedat Peker. On je preko advokata demantovao da posjeduje makedonski pasoš sa njegovom fotografijom, a tuđim identitetom i zatražio je javno izvinjenje medija zbog pominjanja njegovog imena.

Nakon što je napustio Tursku, Peker je u poslednje dvije godine boravio u Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji a ponekad i na Kosovu, gdje i dalje ima dozvolu za privremeni boravak koju je dobio 2014. godine. Njegova boravišna dozvola važi do 29. decembra 2021. godine.

Dokument pronađen prilikom hapšenja u Antaliji

Interesantno je da je Jovan Vukotić uhapšen 10. septembra 2018. godine u turskom ljetovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgi Andonov i sjutradan je deportovan u Srbiju. Grčka je za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog šverca droge, a Crna Gora ga je tada sumnjičila za utaju poreza. Mediji su tada prenijeli da Vukotić ima i srpsko i crnogorsko državljanstvo, a zbog lažnih dokumenata je protjeran iz Turske, odnosno deportovan u Srbiju. Vukotiću je pasoš izdat 19.12.2017. godine, a važi do 18.12. 2027. godine.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Belada: Simuliranje prava i pravde

Stejt Department: Zapadni Balkan opterećen korupcijom

ANALIZA: Hronologija budžetskog (anti)sistema

Građansku Crnu Goru čekaju tektonski poremećaji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Buduća direktorica Direktorata za osnovno obrazovanje: Viruse rastjeruje duvanskim dimom

Advokat Mitropolije Kavarić: Ugovor Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom će biti potpisan uz poštovanje svih demokratskih i pravnih standarda

Bogdanović: Crna Gora pamti krvavo kolo u Herceg Novom iz 1943.

Novakoviću pritvor 72 sata zbog krivolova i držanja oružja