Izvor: aktuelno.me

BRUTALNA POLICIJSKA TORTURA U CB BAR Grb Crne Gore doživjeli kao provokaciju: Nikšićanin od batina padao u NESVJEST, koristili pancir da sakriju povrede!?

Nikšićanin Jovan Đurović podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika iz CB Bar zbog, kako tvrdi, zlostavljanja i prebijanja koje je doživio u petak. Prijava na brutalno i užasno ponašanje dijela policajaca iz Bara podnijeta je i Unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova.
BRUTALNA POLICIJSKA TORTURA U CB BAR Grb Crne Gore doživjeli kao provokaciju: Nikšićanin od batina padao u NESVJEST, koristili pancir da sakriju povrede!?

Prema njegovim riječima, njega su pet pripadnika barske Policije, potpomognuti kolegama iz Bijelog Polja, tukli “drvenom palicom”, “pendrekom” “šakama po glavi”. Tokom zlostavljanja policajci su koristili “šlem” i “pancir” kako mu ne bi ostali tragovi na tijelu. Zbog batina koje je dobio mladić je čak u jednom trenutku bio u nesvjesti.

Ovaj 24-godišnji Nikšićanin tvrdi da je sve navedeno u ljekarskom nalazu u kojem su konstatovane povrede grudnog koša i ramena. Đurović je bio učesnik patriotskih skupova tokom proljeća, a kada je priveden na sebi je imao majicu sa crnogorskim grbom i patriotskim motivima što je zasmetalo policajcima iz Bara.

”Došao si sa tom majicom da provociraš i da biješ policijske službenike iz Srbije”, rekli su mu prije nego što su počeli sa torturom.

Napad odnosno brutalno prebijanje mladića dogodilo se u petak 9. jula u CB Bar. Povod, kako tvrdi, za neprofesionalno ponašanje pripadnika barske policije je sukob sa policajcem iz Srbije koji se dogodio u noći između četvrtka i petka.

Da ga nijesu tukli preko pancira, prošao bi daleko gore

Bahato i nekulturno ponašanje srpskog policajca?

Kako piše u izjavi datoj Unutrašnjoj kontroli MUP-a, u koju je portal Aktuelno imao uvid, Đurović je od kraja juna otišao sezonski da radi kao ugostitelj u jednom hotelu u Sutomoru. U noći između 8. 9. jula Đurović je bio angažovan na čuvanju plažnog mobilijara tog hotela sa svojim drugom Nenadom Rašovićem iz Sutomora.

”Nakon ponoći drug i ja smo vidjeli da tri momka uriniraju pri ogradi na samom ulazu na plažu. Prišli smo im i rekli smo im da tu ne mogu da uriniraju i zamolio ih da odu. Nakon toga jedan od njih trojice mi je rekao da on ‘može da radi šta god hoće’ i pritom mi je rekao da je on policajac iz Lazarevca i odmah izvadio značku. U tom momentu ja sam uzeo značku i bacio je iza sebe. Nakon toga je on krenuo u mom pravcu, a moj drug ga je udario laktom u predjelu vilice, pri čemu je ovaj policajac iz Lazarevca pao”, navodi se u prijavi.

On je dodao da su jutro nakon ovog incidenta, oko 8 sati i 30 minuta na vratima smještaja gdje boravi pokucala dva policajca u civilu koji su ga odmah upitali “đe je značka”, na šta im je odgovorio da ne zna i da je bacio na plažu.

”Nakon toga su ispretresali sve njegove lične stvari, kao i još dvojice kolega koji su sa njim tu smješteni”, dodaje se u prijavi.

Đurović je nakon toga, od policajaca obaviješten da mora sa njima da pođe u CB Bar. Policajci su ga smjestili u automobil “škoda fabia” sa zatamnjenim staklima.

Tortura počela u vozilu

”Policajac koji je upravljao vozilom je bio krupnije građe, oko 30 godina, kraće ošišan, a na mjestu suvozača je bio policajac starosti oko 45 godina, sa naježenom kosom. Na putu do CB Bar policajac sa mjesta suvozača se više puta okretao prema meni sa pitanjem ‘Đe je značka’ pritom udarajući dlanom lijeve otvorene šake, više puta po glavi i po rukama, pri čemu sam se pokušavao izmaći i izbjeći udarce. Takođe mi se glasnim tonom obraćao riječima “sad ćeš ti u Stanici reći đe je značka, sve ćeš reći” – piše u prijavi.

Nakon što su stigli u CB Bar, kako Nikšićanin tvrdi, uveden je na sporedni ulaz, nakon čega su došli na posljednji sprat u kancelariju broj 23 ili 24 do kojih je bila prostorija na kojoj je pisalo “Restoran”. Pored dva policajca koja su ga dovezli u CB Bar u toj prostoriji se nalazila još jedna kratko ošišana, visoka muška osoba sa izraženom nosnom devijacijom.

”Odmah su me sjeli na stolicu nakon čega su ušla još dva policajca u civilu, za koje sam kasnije saznao da se jedan od njih zove Simeun Dacić, a drugi se preziva Radenović. Tada mi policajac govori ‘je li to taj Đurović’, na šta sam mu potvrdno odgovorio. Poslije toga Dacić mi je rekao ‘došao si sa tom majicom da provociraš i da biješ policijske službenike iz Srbije’ i počeo da me udara. Tog dana sam imao majicu na kojoj je bio vezeni grb Crne Gore, na lijevom ramenu je bio grb grada Nikšića i na leđima natpis ‘Za slobodu i čast tvoju, boriću se dok ne umrem”, opisuje pretučeni mladić.

U tom momentu dvojica policajaca koja su ga sprovela od smještaja do zgrade CB Bar napustila su kancelariju i nijesu se više pojavljivali.

Međutim, tada počinje tortura.

Dacić počinje da me udara otvorenim dlanom desne ruke po glavi, tačnije da me šamara, a nakon toga policajac sa izraženom nosnom deformacijom udara me rukama po glavi, tačnije otvorenim šakama me je šamarao. Dok su me Dacić i njegov kolega sa deformacijom nosa udarali po glavi ja sam pokušavao da se zaštitim stavljajući ruke na glavu. Ova dvojica policajaca su me udarali više desetina puta, dok me treći policijski službenik Radenović u tom momentu nije udarao. Dacić je nakon nekih pet minuta napustio kancelariju i rekao dvojici kolega “Zavežite ga i bijte ga dok ne kaže đe je sakrio značku” – izričit je Jovan.

ZASMETAO IM CRNOGORSKI GRB

Vidljive povrede Đurovića i pored toga što su ga tukli preko pancira

Đurović objašanjava da je tada čuo da su u jednoj od susjednih prostorija priveli i njegovog druga koji je bio sa njim sporne noći na plaži.

Tada mi Radenović i policajac kojeg sam opisao sa deformacijom nosa, stavljaju ruke na leđa, stavljaju mi lisice i neki vojni šlem na glavu. Zatim mi zatežu kaiš od šlema ispod brade i tada policajac Radenović uzima drvenu palicu dužine više od pola metra i udara po šlemu. Nakon prvog udarca po šlemu pao sam u nesvjest preko stolice na pod. Ne znam koliko sam bio u nesvjesti, ali kad sam se osvijestio policajci su me zalivali vodom. Kada sam malo došao sebi policajac sa deformacijom nosa me je nogom udario u predjelu moje desne butine, a pošto mi se telefon nalazio u džepu od udarca je pukao ekran. Poslije toga, policajci mi oblače i pancir. Radenović me udara drvenom palicom po šlemu, dok me njegov kolega udara pendrekom po grudima i tijelu. Napominjem dok su me udarali drvenom palicom i pendrekom, više puta sam povraćao – precizira u iskazu Đurović.

Nakon toga, Radenović i policajac sa nosnim deformitetom napustili su prostoriju i prešli u kancelariju gdje se nalazio njegov drug.

Ubrzo se vraćaju i govore da je moj drug sve priznao, tačnije da je udario policajca iz Srbije, kao da do sjutra veče donesemo značku u CB Bar ili u protivnom “znate šta vas čeka”. Onda su mi skinuli pancir i šlem i rekli “da budem pri telefonu i kada god te pozovemo moram da dođem u policiju” – tvrdi mladi Nikšićanin kojem se želja da zaradi tokom sezone pretvorila u pravu noćnu moru i policijsku torturu očito neiživljenih policajaca.

Nove muke

Ali tu nije kraj mukama Jovana Đurovića. Zgradu CB Bar napustio je, kako se navodi, oko 10 sati i 50 minuta i pješke krenuo do Doma zdravlja. Zgrada Doma zdravlja nalazi se u neposrednoj blizi CB Bar.

Ovo je majica koja je zasmetala policajcu koji ga je tukao

Na nekih 100 metara od Doma zdravlja u susret mi dolazi Mercedes A klase bijele boje, podgoričkih registarskih oznaka iz kojeg izlaze policajci Radenović i njegov kolega sa deformacijom nosa koji su me prethodno tukli. Radenović me hvata za ruku i pita me “gdje ideš to” i ja mu kažem da idem u Dom zdravlja jer se osjećam jako loše. Govori mi “sačekaj tu” i obojica me hvataju za ruke. Dok su me držali za ruke dolazi vozilo Interventne policije marke Opel kombi u kojem su se nalazila četiri uniformisana policajca na čijim uniformama je pisalo Interventna jedinica. Ovo vozilo je imalo registarske oznake P PG 553 ili P PG 533. Tom prilikom policajci Interventne policije nijesu izlazili iz vozila već su zadnja vrata otvorili Radenović i kolega sa deformacijom nosa i ubacili su me u vozilo, nakon čega su mi rekli “Lezi tu i dalje nemoj šta da si pokušao i zatvorio je vrata kombija” – navodi Đurović.

Prema njegovim riječima, u kombiju Interventne policije vozio se nekih desetak minuta prvo glavnim putem, a zatim skreću na dio koji je makadamska cesta gdje je brzo i vozilo zaustavljeno.

Vidio sam da je okolo sve bila šuma, a ja ne znam đe su me poveli, pretpostavljam put prema Rumiji. Kada su otvorili vrata vidio sam da su iza vozila Interventne policije stigli Radenović i drugi policajac koje me tukao i u stanici (devijacija nosa). Tada su opet uzeli i obukli mi pancir. Dva policajca iz Interventne policije su me držali za ruke, a policajac Radenović uzima pendrek i udara po panciru u predjelu grudi nekih 7-8 puta. Zatim mi skidaju pancir opet me vraćaju u kombii pozadi i policajac Radenović mi govori “ajd samo prijavi, ako ko sazna za ovo nećeš živ izaći iz Bara ni ti ni tvoje društvo”, a zatim mi govori i “ako vas neđe sretnemo, ima da vas maltretiramo, nećete mirno živjeti. Radenović zatim, kako se tvrdi, saopštava užasne riječi “Nekoga ko sarađuje sa nama vratimo odavde, a nekog ostavimo ovdje”. Policajci Interventne policije su me zatim vratili do ćoška zgrade CB Bar i tada su me pustili – izričit je Đurović u tvrdnjama.

Narednog dana u subotu, Đurović je otišao u Dom zdravlja u Sutomoru jer se nije osjećao dobro.

Iz Doma zdravlja su pozvali Hitnu službu koja ga je transportovala u bolnicu u Baru. U barskoj bolnici sam pregledan, obavljene su mi pretrage i rendgendska snimanja. Prilikom pregleda u bolnici doktorica, čijeg se imena ne sjećam, upitala me je nakon pregledanog snimka jesam li imao kakvu povredu u predjelu grudnog koša i ramena – jasan je Đurović.

Mladić je juče, u ponedjeljak 12. jula podnio krivičnu prijavu državnom tužiocu Radovanu Đurišiću kojem je dao zapisnik o prijemu krivične prijave u kojoj je detaljno opisao događaj odnosno zlostavljanje policijskih službenika.

Navodim da bih prepoznao sve policijske službenike koji su prema meni preduzimali radnje od momenta privođenja do momenta dok me nijesu pustili – zaključuje Đurović.

Ovim putem javno pozivamo potpredsjednika Vlade zaduženog za bezbjednosni sektor Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direkrora Uprave policije Zorana Brđanina da se što prije izjasne o ovom slučaju. Na pomenute adrese zvanično ćemo poslati pitanja vezano za ovaj slučaj policijske torture.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Knežević uhapšen nakon što je odbacio pištolj tokom policijske racije

GRECO: Posebne provjere za savjetnike premijera, isključiti imunitet za sve oblike korupcije

Devet pripadnika OKG osumnjičeno za planiranje teškog krivičnog djela: Uhapšene četiri osobe, oduzeto 14 komada oružja i 30.000 eura

Dan poslije