BURIĆ PREDAO PREDMET RADONJIĆA SDT-U: Tužilaštvo dalo nalog da se Bošković i Đurović puste na slobodu jer nijesu zloupotrijebili položaj

Prema saznanjima portala Standard v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić jutros je naložio da se predmet osnovnog državnog tužioca u Podgorici Vukasa Radonjića, kojim se ispituje skidanje zabrane ulaska Veljku Belivuku, dostavi Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je zatim ocijenilo da policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović, koji su sinoć po nalogu ODT privedeni, nijesu zloupotrijebili službeni položaj, te naložilo da se puste na slobodu.
BURIĆ PREDAO PREDMET RADONJIĆA SDT-U: Tužilaštvo dalo nalog da se Bošković i Đurović puste na slobodu jer nijesu zloupotrijebili položaj

Zgrada SDT u Podgorici

SDT: BOŠKOVIĆ I ĐUROVIĆ DA SE PUSTE NA SLOBODU, IZJAVU UZETI OD ENISA BAKOVIĆA

Bošković i Đurović su privedeni zbog sumnje da su odgovorni za zloupotrebu službenog položaja ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću krajem prošle godine.

“Analizom svih prikupljenih dokaza ocijenjeno da nema osnovane sumnje da su A.B. i S.Đ. koji su prethodno, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišeni slobode, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, pa je dat nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da se navedena lica puste na slobodu”, saopšteno je iz SDT-a.

U saopštenju se navodi da su u SDT-u povodom krivične prijave poslanika M.M (Marka Milačića) formirani spisi predmeta protiv Z.L. (Zorana Lazovića), zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

“U toku izviđaja po navedenoj krivičnoj prijavi ovo tužilaštvo je prikupilo određene podatke i dokumentaciju. Po krivičnoj prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova – Državnog sekretara Rada Miloševića, koja je podnijeta 13. oktobra 2021.godine protiv službenice Uprave policije S.I., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet koji je 14. oktobra 2021.godine, nakon prikupljanja određenih podatka dostavilo ovom tužilaštvu radi ocjene da li postoji krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, piše u saopštenju SDT-a.

Postupajući po prijemu navedenih spisa, SDT je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti dalo nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da uzme izjavu od Enisa Bakovića te zatražilo određenu dokumentaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije.

“Specijalno državno tužilaštvo u navedenom predmetu koji je objedinjen, nastaviti postupak izviđaja i prikupljanje neophodnih podataka i dokaza, i o rezultatu istih blagovremeno obavijestiti javnost”, zaključuje se u saopštenju SDT-a.

Radonjić uhapsio dvojicu službenika policije po prijavi URE: Lisice na ruke iako zabranu za Belivuka nijesu skinuli samoinicijativno

SLUČAJ BELIVUK – Nije jasno zašto su uhapšeni BOŠKOVIĆ I ĐUROVIĆ: Poštovali proceduru, slušali naređenja i postupali u skladu sa zahtjevom srpske policije

PREDMET VEĆ BIO FORMIRAN U NADLEŽNOSTI SDT nije zabilježeno da isti slučaj vode dva tužilaštva

Podsjetimo, osnovni državni tužilac u Podgorici Vukas Radonjić sinoć je izdao nalog na osnovu kojeg su uhapšena dvojica starješina u Upravi policije Aleksandar Bošković i Saša Đurović, zbog skidanja zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku.

U odgovorima na pitanja portala Standard upućena jutros VDT-u, nije potvrđeno, niti demantovano da je v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić naložio da se ovaj predmet preda SDT-u.

Standard je pitao i da li Vrhovni državni tužilac ispituje postupanje osnovnog državnog tužioca Radonjića, u slučaju hapšenja dvojice službenika Uprave policije, te šta je preduzeto u konkretnom predmetu. Iz VDT su za Standard odgovorili da je novoformirani predmet dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu.

”Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je predmet formiran po prijavi državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova dostavilo na nadležnost i dalje postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu, budući da je povodom predmetnog događaja u SDT-u ranije formiran predmet”, navodi se u odgovoru VDT.

Prema nezvaničnim informacijama portala Standard, izvještaj o postupanju službenika sektora Kriminalističke policije u vezi sa skidanjem zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću sačinjen je još u periodu dok je policijom upravljao u VD statusu Vesko Damjanović.

To je, kako saznajemo, učinjeno na zahtjev ministra Sergeja Sekulovića i svi sistemu bezbjednosti su bili upoznati sa izvještajem, nije se skrivalo ko je sve učestvovao u postupku. Predmet je bio u nadležnosti SDT i formiran je po prijavi Marka Milačića.

O tome je izvještavano u medijima i tužilac Vukas Radonjić je, ako ne iz drugih izvora, mogao tako zaključiti da predmet postoji. Do sada nije zabilježeno da dva tužilaštva vode izviđaj za isti slučaj.

Mjera zabrane ulaska i skidanja zabrane je internog karaktera i diskreciono pravo starješina UP i promjenljivog je karaktera.

Te mjere se određuju na bazi prikupljanja informacija partnerskih službi kao što su ANB, inostrane službe, mediji i td. Na osnovu svega prikupljenog vrše se procjene i odlučuje da li će se neko kriminalno lice, ektremista, ili druge osobe, koje bi mogle ugroziti nacionalnu bezbijednost, naći na listi zabrane ulaska u zemlju.

U konkretnom slučaju to je urađeno u saradnji sa policijom Srbije i Belivuk je bio 24 čas pod nadzorom. UP je izvela akciju hapšenja grupe osumnjičene koji su namjeravali da ga likvidiraju na aerodromu u Tivtu. Nakon povratka u Srbiju Belivuk je uhapšen i krenula je cijela afera.

Koji su razlozi procjene dvije službe da se Belivuku i Miljkoviću privremeno skine zabrana ulaska u CG javnosti nije poznato. Inače Aleksandar Bošković je bio jedan od rukovdilaca UP i 2018. godine kada je Belivuk stavljen na spisak za zabranu ulaska u CG.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Prijetio Joanikiju na društvenim mrežama, pa uhapšen

Italijanska policija traga za Crnogoracem koji je “oteo” ćerku i poveo u Crnu Goru

Na Tivatskom aerodromu uhapšen Filip Radulović

Grupa građana: Od večeras ispred vile Gorica sve dok ne saopšte datum potpisivanja ugovora sa Crkvom Srbije