ČINJENICE O SLUČAJU ŠEJLE BAKIJU – POLICIJA HAPSILA ĐOKAJA, SUD GA PUSTIO NA SLOBODU: Da li je djevojka iz straha mijenjala iskaz?

Da li je i ko u institucionalnom lancu ostao nijem pred prijetnjama smrću, koje je izrekao odbjegli ubica Ilir Đokaj svojoj tada nevjenčanoj supruzi Šejli Bakiju, koju je prošlog četvrtka usmrtio na pragu njene roditeljske kuće, nije teško utvrditi ukoliko se izvrši analiza hronologije slučaja.
ČINJENICE O SLUČAJU ŠEJLE BAKIJU – POLICIJA HAPSILA ĐOKAJA, SUD GA PUSTIO NA SLOBODU: Da li je djevojka iz straha mijenjala iskaz?

Portal Standard saznaje da je oslobađajuće rješenje bio epilog prekršajne prijave uz koju je 27. avgusta policija privela Đokaja kod sudije za prekršaje u Podgorici.

Prema jednoj verziji događaja, nesrećna djevojka se tog 27. avgusta suočila sa nasilnikom u sudnici i navodno promijenila iskaz, koji je dan prije dala pred inspektorima u Centru bezbjednosti Podgorica. Poslije saslušanja, sudija je pustila odbjeglog ubicu da se brani sa slobode, a rješenje o oslobađanju je naknadno donijela.

Da li je strah od ubilačkog nauma Đokaja usmjeren prema njoj i njenoj familiji, zaista doveo mladu Šejlu u situaciju da promijeni iskaz, zvanično nije potvrđeno, ni demantovano od Organa za prekršaje, koji se još nije oglasio povodom ovog slučaja.

HRONOLOGIJA DOGAĐAJA

Kako su se institucije ophodile prema žrtvi i ubici i kakve su bile zakonske mogućnosti da tadašnji nasilnik, a sada surovi ubica koji se već nekoliko dana uspješno skriva od policiji bude sankcionisan, hronološki je opisano u nastavku teksta.

Nakon što je, kako se opravdano vjeruje, Šejla Bakiju doživjela prijetnje napadom na život koje joj je uputio nevjenčani suprug nakon što ga je napustila, ova mlada djevojka je 26. avgusta otišla pravo u policiju i podnijela prijavu protiv njega.

Kako su u zvaničnim saopštenjima potvrdili iz Uprave policije i portparol Osnovnog državnog tužilaštva, tužilac Vukas Radonjić, dežurni tužilac je ocijenio da u prijavi nema elemenata krivičnog djela, koje se goni po službenoj dužnosti. Ubrzo potom, službenici policije su preduzeli mjere, koje im zakon omogućava – uhapsili su Đokaja, a onda ga dan kasnije priveli kod sudije za prekršaje, zbog sumnje da je počinio prekršaj iz člana 36, stava 2, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

ŠTA PIŠE U ZAKONU, NA KOJI SE POLICIJA POZVALA?

Član 36 ovog zakona predviđa da će se novčanom kaznom od najmanje trostrukog iznosa minimalnih zarada u Crnoj gori ili KAZNOM ZATVORA od najmanje deset dana kazniti član porodice, koji prema stavu 2 – prijeti napadom ili izaziva opasnost, koja može prouzrokovati osjećaj lične nesigurnostiili psihički bol drugog člana porodice.

Ovo znači da su postojali zakonski mehanizmi, prema kojima se Đokaj istog dana mogao naći u spuškom zatvoru. Međutim, okolnosti zbog kojih sudija nije donijela takvu odluku, zvanično nijesu poznate.

Prema saznanjima Standarda iz policije, od 27. avgusta policija nije imala nijedan poziv ili prijavu od nesrećne djevojke i njene porodice.

Podsjećamo, Šejla Bakiju ubijena je hicima iz pištolja, ispred roditeljske kuće, kada je joj je ubica nemilosrdno ispalio više metaka predjelu glave i grudi, a nakon toga sa više projektila ranio i njenog oca Šabana.

Porodičnu kuću ožalošćenih u Karabuškom polju i Šejlinog ranjenog oca u Kliničnom centru obezbjeđuje policija. Đokaj, koji i dalje izmiče pravdi, nije nepoznanica za policiju. Još 2017. godine je bio procesuiran zbog krivično djela „neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, a 2019. zbog nasilničkog ponašanja. Ubijena djevojka je živjela u zajednici sa osumnjičenim Đokajem nepunih devet mjeseci.   

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Beganović: Delegiranje predmeta ne ugrožava pravo na pravično suđenje

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Oštrija kaznena politika i sinhronizovana reakcija nadležnih odgovor na problem nasilja u porodici

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO) Bečić: Zlatan je podgorički sjever pri gorčini izdaje, pritisak na Bulajića da zakaže antiustavno vjenčanje

Iz kojih država Zapadnog Balkana su borci išli u Ukrajinu

Ukrajina uvela vanredno stanje; Ruska vojska ulazi u istočnu Ukrajinu

Mandić: Sjutra od 18.30 kreće akcija “Blokadom protiv izdaje”, biće blokirano 17 saobraćajnica