DETALJI ŠVERCA KOKAINA: Droga je uvijek u drugom ili trećem redu kontejnera – zašto carnici nijesu prijavljivali manjak paketa banana?

Oko 500 kilograma kokaina zaplijenjeno je 11. januara u magacinu trgovačke kompanije ''Voli'', koji je stigao u paketima banana iz luke u Ekvadoru, potvrdili su specijalni tužioci. Uhapšena jedna osoba, špediter iz Bara (Đ.D.) za koju se sumnja da je dio međunarodne kriminalne organizacije. Na konferenciji za novinare glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio informaciju koja je ostala u drugom planu i niko se nije ozbiljnije pozabavio njome. Naime, Katnić je rekao da su tužilaštvo i specijalni tim otkrili da je u Crnu Goru samo u pola godine ušlo, ni manje ni više nego dvije do tri tone kokaina.
DETALJI ŠVERCA KOKAINA: Droga je uvijek u drugom ili trećem redu kontejnera – zašto carnici nijesu prijavljivali manjak paketa banana?

“U pitanju su slučajevi od 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra kada su članovi kriminalne grupe uspjeli da odnesu od dvije do tri tone kokaina iz Slobodne carinske zone, a čija je vrijednost više stotina miliona eura. To je droga 96 odsto čistoće”, rekao je Katnić.

Prema pouzdanim informacijama Standarda, sumnju da su prošle godine kriminalci uspješno ubacili kokain u Crnu Goru dao je uhapšeni špediter, koji je odgovarajući na pitanja o aktuelnoj i otkrivenoj pošiljci rekao da se nije prvi put desilo da nedostaju banane u kontejnerima. Tragom te infomacije, istražitelji Specijalnog policijskog odaljenja otkrili su da su nedostajuće količine banana prijavljene 2. juna, 2. avgusta i 14. oktobra 2021. godine.

“U junu je prijavljeno da nedostaje 102 paketa banana, u avgustu 32, a 10 oštećenih i u oktobru 93 paketa”, kazao je sagovornik Standarda blizak istrazi.

S obzirom na činjenicu da manjak paketa u kontejnerima, prije svega ukazuje da je na njihovom mjestu bila roba koja se švercuje te da je to uobičajen način šverca kokaina, čudi indolentnost i nezainteresovanost odgovornih u Upravi carina i to onih na nižem nivou, da slučaj ne prijave policiji.

“Da su ti slučajevi bili prijavljeni na vrijeme relativno bi se lako moglo doći do švercera, a vjerovatno i do organizatora i to uzimanjem otisaka i DNK analizom tragova. Stvar je samo puštena kao da se zaista radi samo o bananama”, kaže sagovrnik Standarda.

Kokain se, prema kazivanju policijskih stručnjaka, u kontejnere pakuje tako što se stavlja u drugi ili treći red i to pomiješan sa bananama kako bi ga carinski skener teže otkrio, a i kako bi ga kriminalci, zaduženi za dalji transport, lakše izvadili. Uobičajeno je da se to radi u Slobodnoj carinskoj zoni, u slučaju Crne Gore u Baru, jer teret bude skladišten više dana. Posebna su priča plombe. Ona međunarodna, koja se stavlja kada se teret ukrcava, ali i ona koja se stavlja, na primjer, nakon pregleda fitosanitarne inspekcije.

Inovativnost kriminalaca kao i opremljenost i obučenost je do te mjere sofisticirana da uspjevaju da imaju svoje međunarodne i lokalne plombe, koje stavljaju nakon što izvade svoj dio tereta.

Da li su carinici u Podgorici, gdje se roba vadi iz kontejnera i gdje krajnji kupac plaća carinu i sve ostale dadžbine, svojim nečinjenjem pomogli švercu kokaina ili su to radili svjesno, dio je istrage koje sprovodi Specijalni policijski tim. Takođe, policijski službenici provjeravaju dokumentaciju i drugih tovara koji su došli ranije i kasnije.

“Prema procjenama Europol-a evropsko tržište vrijedi najmanje 5,7 milijardi eura godišnje, a kokain je najrasprostranjeniji stimulans u Evropi. Podaci holandske carine govore da je tokom 2021. presretnuta rekordna količina kokaina – skoro 68 tona(!), dok je godinu ranije zaplijenjeno 50 tona. Tokom 2017 godine carina je presrela „samo“ 10 tona, da bi 2018 bilo duplo više – 21 tona, a zatim se ponovo udvostručilo na 40 tona u 2019.

Ako odemo još bliže, do naših komšija u albansku luku Drač, tu cifre tek lete u nebo. Prema podacima albanske policije, kroz ovu luku je sa period od 6 mjeseci tokom prošle godine zaplijenjeno preko 1,5 tone kokaina! Najvećim dijelom, zaplijenjena droga je stizala takođe u pošiljkama banana najvećeg uvoznika “Alba Exotic Fruit” iz Tirane, ali je bilo i slučajeva kada je ista dopremana u kontigentima smrznute ribe.

Ako posmatramo svjetski nivo Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal je 2007. prijavila presretnutu količinu kokaina od 731 tone u cijelom svijetu, da bi 2017. ovo naraslo na 1.275 tona. U 2019. zaplijenjeno je 1.436 tona različitog stepena čistoće!

Uvoz banana postao je prerizičan posao jer se nikada ne zna što se krije u paketu ili kontejneru koji dolazi iz Južne Amerike. Svi koji su se, nažalost, ni krivi ni dužni našli na kokainskoj ruti pa su dobili neželjene kokainske pošiljke nadu polažu u carinu koja kontroliše kontejnere.

U EU zabranjeno spominjanje imena ili brenda koji je zloupotrebljen prilikom slanja pošiljke, u suprotnom isplaćuju se velike odštete. “Bez konkretnih dokaza o uvozniku novinarima se šalje samo kratka poruka, bez pomenutih imena ili brendova. Izvan Evropske unije stvari za uvoznika pravno i medijski mogu izgledati veoma drugačije što može dovesti do izmedju ostalog oštećenja imidža, pa čak i do hapšenja.

Veliki uvoznici voća u Evropi se sve bolje pripremaju u namjeri da izbjegnu ove neželjene pošiljke i pooštravaju uvozne protokole. Samim tim naporima, oni mogu da računaju na pristojan tretman od strane vlasti ako se u kontejneru sa bananama nađe ilegalna droga, ali i da se mediji korektnije odnose prema njima čime ne bi dolazilo do oštećenja imidža, pa čak i do hapšenja.

U tu svrhu se povećava korišćenje takozvanih pametnih plombi – uređaja koji sadrže senzore koji mjere svjetlost, temperaturu, udar, pritisak i zvuk. Sva neslaganja koja se prenose direktno preko GSM-a ili satelitske veze – mogla bi da igraju ulogu u sprečavanju krijumčarenja droge.

Tako je Carinarnica u hvratskim Pločama krajem maja prošle godine dobila mobilni skener kojim će kontrolisati kontejnere s bananama. Skener je već puno pomogao, jer svaki se kontejner pregleda posebno i to svima olakšava preuzimanje banana. Hoće li zaustaviti dalje krijumičarenje, nažalost, ne znamo, vidjeli smo da droga uvijek pronađe put do zainteresovanih”, piše Bankar.me

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

B.A.N.A.N.E – nešto čudno piše riječ K.O.K.A.I.N.

Katnić: Carinska zona je bila glavni cilj kokaina, a ne kompanija Voli

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

U saobraćajnoj nesreći stradao Podgoričanin (77)

Konjević Konataru: Tu su dokumenta, no je muka đe su cigare

Uhapšena Sofija Bulatović: Miloševićeva prijateljica divljala po auto-putu

Fond PIO: Sjutra isplata penzija