Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: MUP podsjeća na opasnosti od ovog ozbiljnog društvenog problema

Povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća javnost na opasnosti od ovog ozbiljnog društvenog problema, koji je globalnog karaktera.
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: MUP podsjeća na opasnosti od ovog ozbiljnog društvenog problema

Foto: MUP

“Osim što je u pitanju teško krivično djelo, trgovina ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, u prvom redu prava na život i slobodu kretanja. Posljedice koje ostavlja po žrtve i društvo su nesagledive”, ukazuju u MUP-u.

U cilju podizanja nivoa svijesti javnosti o ovom problemu, kao i o dostupnim službama za pomoć i podršku, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji i uz podršku Ambasade SAD-a otpočelo realizaciju višemjesečne kampanje posvećene promociji SOS linije za žrtve trgovine ljudima 116666, koja je dostupna 24 časa i prema kojoj su pozivi besplatni i anonimni sa svih mreža u Crnoj Gori.

“U okviru ove kampanje izrađeni su posteri sa porukama koje su i prevedene na albanski, engleski i ruski jezik, a koji su postavljeni na bilbordima na osam lokacija širom Crne Gore, a isti će se naći i na svim graničnim prelazima. Cilj ove aktivnosti je da još jednom pozovemo javnost, posebno mlade ljude, da svoju pažnju usmjere na sve potencijalno sumnjive situacije koje ih mogu dovesti u opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima”, navode u MUP-u.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će i u narednom periodu biti posvećeno koordinaciji aktivnosti na planu sprovođenja nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima kroz implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019-2024.godine, jačanje multidisciplinarnog pristupa i  unapređenje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Sklonište bez finansiranja, ali zbrinjava žrtve trgovine ljudima

Samohrane majke, žene iz RE populacije i sa ruralnih područja u najvećem riziku da postanu žrtve trafikinga

Nadležni da adekvatno djeluju prilikom zaštite žrtve nasilja i trgovine ljudima

Obuke o proaktivnoj identifikaciji slučajeva žrtava trgovine ljudima i upućivanju žrtava na službe pomoći

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NASLJEDNICA IMPERIJE: Ćerka Filipa Ceptera popularna je na društvenim mrežama

17 godina PRAŠTA NEOPROSTIVO: Ona je najčešće varana žena fudbalera

Zbog postavljanja prislušnih uređaja u kancelarije SDT, danas obavljena prva saslušanja

FOTO: Novi Nusretov restoran na udaru kritika zbog cijena, zlatni odrezak 750 eura, dvije Coca-Cole 21 euro