Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: MUP podsjeća na opasnosti od ovog ozbiljnog društvenog problema

Povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća javnost na opasnosti od ovog ozbiljnog društvenog problema, koji je globalnog karaktera.
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: MUP podsjeća na opasnosti od ovog ozbiljnog društvenog problema

Foto: MUP

“Osim što je u pitanju teško krivično djelo, trgovina ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, u prvom redu prava na život i slobodu kretanja. Posljedice koje ostavlja po žrtve i društvo su nesagledive”, ukazuju u MUP-u.

U cilju podizanja nivoa svijesti javnosti o ovom problemu, kao i o dostupnim službama za pomoć i podršku, Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saradnji i uz podršku Ambasade SAD-a otpočelo realizaciju višemjesečne kampanje posvećene promociji SOS linije za žrtve trgovine ljudima 116666, koja je dostupna 24 časa i prema kojoj su pozivi besplatni i anonimni sa svih mreža u Crnoj Gori.

“U okviru ove kampanje izrađeni su posteri sa porukama koje su i prevedene na albanski, engleski i ruski jezik, a koji su postavljeni na bilbordima na osam lokacija širom Crne Gore, a isti će se naći i na svim graničnim prelazima. Cilj ove aktivnosti je da još jednom pozovemo javnost, posebno mlade ljude, da svoju pažnju usmjere na sve potencijalno sumnjive situacije koje ih mogu dovesti u opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima”, navode u MUP-u.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će i u narednom periodu biti posvećeno koordinaciji aktivnosti na planu sprovođenja nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima kroz implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019-2024.godine, jačanje multidisciplinarnog pristupa i  unapređenje regionalne i međunarodne saradnje u ovoj oblasti.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milatoviću “sporan” način na koji su državni simboli donošeni

Saslušani Radonjić, njegova žena i svjedoci

Amaro Montenegro i kraljica Jelena

Nakit “Cvijet Lovćena” dopunjen minđušama i brošem; Živaljević za St...