Gorović: Policija u Nikšiću preduzela zakonom predviđene mjere i radnje

V.d. pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor policije opšte nadležnosti, Dragan Gorović, reagovao je povodom događaja i intervencije policije u Nikšiću na Dan državnosti Crne Gore.
Gorović: Policija u Nikšiću preduzela zakonom predviđene mjere i radnje

Službenici Uprave policije su juče, u cilju sprečavanja sukoba između jednog broja okupljenih građana, na dva održana javna okupljanja u Nikšiću, odbijanja napada i uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira, preduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, uključujući i upotrebu sredstava prinude u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, saopštio je v.d. pomoćnika direktora UP Dragan Gorović.

Nakon završenog prvog javnog okupljanja, navodi on,  došlo je do incidenta u kojem je više policijskih službenika zadobilo povrede, a među kojima i jedan koji je zadobio teže tjelesne povrede.

“Radi tačnog informisanja javnosti, treba naglasiti da se nije desio propust policije jer se dvije grupe lica nisu susrele na način da su imale fizički kontakt. Upravo je planiranim aktivnostima policije oko Trga Slobode uspostavljen perimetar fizičkim prisustvom policije i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica. Obezbjeđenje prostora bilo je organizovano na odgovarajući način, između ostalog i vodeći računa o veličini i urbanističkoj konfiguraciji prostora, kao i na osnovu ostalih elemenata za obezbjeđenje ovakve vrste okupljanja”, pojasnio je on.

Kako je naveo, policija je snimala javna okupljanja i na video snimcima koje posjeduje” policija pomenuto se može jasno vidjeti”.

“Ukoliko postoji snimak koji ukazuje na drugačiji situaciju, pozivamo da se on prikaže, odnosno dostavi policiji, tužilaštvu i Odjeljenju za unutrašnju kontrolu. U kontekstu video snimka na kojem se vidi grupa lica, koja prolazi pored policijskih službenika naglašavamo da ova grupa nije prošla pored sredstava za zaprečavanje prolaska lica, odnosno nisu prošli krajnje pozicije, na kojima je od strane policije bio ograničen pristup”, dodao je Gorović.

Dakle, policija je,  prema riječima Gorovića, “fizičkim prisustvom i sredstvima za zaprečavanje prolaska lica, spriječila bilo kakav fizički kontakt i sukob dvije grupe lica, što je i bilo u njenoj nadležnosti”.

“Međutim, nakon toga je došlo do napada na policijske službenike od strane jedne grupe lica koja je bila okupljena na Trgu Slobode, koja je vrijeđala pripadnike policije i u njihovom pravcu bacala određene predmete kojima se mogu nanijeti povrede (staklene flaše, kamenice, stolice, drvene predmete, i sl.). Udaljenost između dvije grupe lica, koje su dijelili policija i sredstva za zaprečavanje prolaska lica, bila je značajna, mnogo veća nego na nekim javnim okupljanjima koja se u kontinuitetu, odnosno tradicionalno održavaju u Crnoj Gori, a koje nose povećan bezbjednosni rizik”, naglasio je on.

Napad na policiju, kako kaže,  “bio je jakog inteziteta i ničim nije bio isprovociran od strane policije”.

“Za to nema i ne može biti opravdanja u argumentu da je bilo verbalnih i drugih provokacija od strane druge grupe lica. Naime, svako ko na takvu vrstu provokacije odgovori fizičkim nasiljem je odgovoran i podliježe primjeni zakona, uključujući i sredstva prinude, kada su ispunjeni zakonski uslovi, kao što je bio slučaj juče u Nikšiću. Tamo gdje je to bilo potrebno, radi uspostavljanja stabilnog javnog reda i mira i odbijanja napada, pripadnici policije su u skladu sa Zakonom upotrijebili sredstva prinude, uključujući i hemijska sredstva”, naveo je Gorović.

On ističe da je tokom jučerašnjeg dana u Nikšiću angažovan dovoljan broj službenika, “odnosno policija je bila adekvatno organizovana i pripremljena, te sprovodila planirane aktivnosti”.

“Određeni broj lica se u medicinskim ustanovama javio radi ukazivanja ljekarske pomoći, između ostalog i zbog kontaminacije usljed upotrebe hemijskih i ostalih sredstava prinude, zbog čega žalimo, ali je policija bila prinuđena da upotrijebi sredstva prinude u skladu sa zakonom”, dodao je.

Gorović poručuje da su u toku policijsko-tužilačke aktivnosti povodom navedenih događaja, uključujući i identifikaciju izgrednika, odnosno lica koja su počinila krivična djela i prekršaje.

“Izvještaj o upotrebi sredstava prinude biće sačinjen u zakonom predviđenom roku, a Uprava policije će pažljivo analizirati i postupanje sopstvenih službenika i ukoliko se utvrde pojedinačna prekoračenja ovlašćenja, shodno tome i postupiti”, kazao je Gorović.

O drugim činjenicama i okolnostima, kako navodi, javnost će biti blagovremeno upoznata, po okončanju svih zakonom propisanih procedura i postupaka.

“Apelujemo na sve aktere na javnoj sceni da u procjeni situacije i dešavanja u Nikšiću, uzmu u obzir sve činjenice, kao i da je ovakav pristup policije uobičajen u razvijenijim demokratskim društvima, a posebno u okolnostima napada na policijske službenike u sprovođenju njihovih ovlašćenja i nadležnosti, u skladu sa zakonom”, zaključio je Gorović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ove osobe su dobile počasno državljanstvo Crne Gore od 2008. godine

Pogledajte koje web stranice su najpopularnije od početka devedesetih do danas

Nakon pet sati borbe u Baru: Dvometraš ulovio ribu veću od sebe

Vlahović o Eskobarovoj poruci: Pretpostavljamo da je ovo upućeno Vučiću, zašto to ne precizirate?