Izvor: Pobjeda

HAPŠENJA ČLANOVA BIŠEG ODBORA DIREKTORA PLANTAŽA: Istražitelji tokom pretresa tražili dokaze za zloupotrebu položaja

Šest članova bivšeg Odbora direktora kompanije Plantaže uhapšeno je juče ujutro po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju.
HAPŠENJA ČLANOVA BIŠEG ODBORA DIREKTORA PLANTAŽA: Istražitelji tokom pretresa tražili dokaze za zloupotrebu položaja

Uhapšeni su Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Dušan Perović, Đorđije Rajković, Sead Šahman i Anica Hajduković i određeno im je policijsko zadržavanje, nakon čega će biti privedeni specijalnom državnom tužiocu.

Iz policije je saopšteno da su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja pretresli više lokacija u kojima je oduzeto više desetina hiljada eura, ali nije precizirano da li se sumnja da novac potiče iz krivičnog djela.

Kako nam je nezvanično saopšteno, istražitelji su tokom pretresa tražili dokazni materijal, odnosno dokumentaciju kojom bi potkrijepili sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

ISTRAGA

– Službenici Uprave policije u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom nastavljaju aktivnosti na ovom predmetu, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena – saopšteno je iz Uprave policije.

Vukotić je u Odboru direktora Plantaža od 2006. godine. Sa mjesta predsjednika borda razriješen je u septembru 2020. Perović je bivši direktor Fonda PIO, dok je Rajković bio dugogodišnji direktor u Plantažama.

Mihailović je redovni profesor na Ekonomskom fakultetu i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore. On je 30. septembra 2020. izabran za predsjednika Odbora direktora Plantaža, a prethodno je više godina bio njegov član.

Anica Hajduković bivša je direktorica marketinga državne kompanije. Ona je bila dugogodišnja članica borda direktora, u kojem je zastupala interese manjinskih akcionara.

SLUČAJ ,,FABRIKA BRIKETA“

Specijalno državno tužilaštvo je istraživalo poslovanje Plantaža po osnovu krivične prijave novog rukovodstva kojom su bivši članovi borda direktora osumnjičeni da su OMP Engineeringu pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist. Vukotić je u prijavi označen kao šef kriminalne grupe koji je davao naloge ostalim članovima kako da prikažu odnos sa OMP Engineeringom, u cilju potpisivanja poravnanja. Mihailović je, navodno, postupao po nalozima Vukotića i na sjednicama borda zastupao stav da je vansudsko poravnanje dobro za Plantaže. Prijavom je obuhvaćena i Verica Maraš, za koju se tvrdi da je pripremala izvještaje koji su trebali da potvrde opravdanost zaključivanja ugovora o poravnanju.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je Maraš na sjednicama borda tvrdila da su Plantaže u zajedničku fabriku briketa uložile 450.000 eura, a OMP Engineering 1,12 miliona, iako je znala da su ulaganja državne firme bila znatno veća.

Plantaže su 2009. objavile javni poziv kojim su tražile partnera za fabriku briketa, na koji se javila kompanija OMP Engineering, vlasnika Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića. Oni su u septembru 2009. zaključili ugovor o osnivanju zajedničke kćerke- kompanije Plant-OMP koja je trebalo da proizvodi brikete od loze.

Fabrika je zvanično otvorena u julu 2011. godine, ali nikada nije počela da radi. Tri godine kasnije OMP Engineering tužio je Plantaže tražeći šest miliona eura jer državna kompanija, navodno, nije obezbijedila dovoljno sirovina za proizvodnju briketa. Plantaže su pokrenule kontratužbu, a sudski postupak trajao je do 2020. kada je Odbor direktora odlučio da zaključi sporni ugovor o vansudskom poravnanju, na prijedlog tadašnje direktorice Vesne Maraš i članova borda Boža Mihailovića i Dušana Perovića.

SPORNO PORAVNANJE

– Odbor direktora nalaže da se zaključi poravnanje sa OMP Engineering d.o.o. Podgorica na način da im se u svojinu prenese zemljište u površini 37.000 metara kvadratnih, koje predstavlja dio zemljišta obuhvaćenog LSL ,,Skladišno – poslovna zona Donji Kokoti“ i isplati novčani iznos u visini od 350.000 eura – piše u tadašnjoj odluci Odbora direktora Plantaža.

Poravnanjem je predviđeno da OMP prenese svoj udio u Plant-OMP-u na Plantaže nakon što im se uplati 350.000 eura i preda u svojinu zemljište u Kokotima, za koje je utvrđeno da je procijenjeno ispod tržišne vrijednosti. Procijenjeno je da su Obradović i Ivanović time obeštećeni za 1,39 miliona eura. Prenos zemljišta, međutim, nije okončan u dogovorenom roku, pa je OMP Engineering u julu prošle godine podnio novu tužbu protiv Plantaža. Kompanija je već prinudno skinula 400.000 eura sa računa Plantaža.

U sporu koji je vođen prije poravnanja, vještak mašinske struke Goran Dedić utvrdio je 2019. godine da je oprema koju je za potrebe kompanije Plant-OMP instalirao OMP Engineering bila loša i da nikada ne bi mogla da proradi i omogući proizvodnju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD SAZNAJE: Šest članova bivšeg Odbora direktora “Plantaža” biće saslušani ujutru

Direktori najvećih gubitaša primaju četiri ministarske plate

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Krivokapić: Abazovićevi potezi “suviše usklađeni” sa Moskvom

DVA PUTA SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU NAKON POSJETE ABAZOVIĆA: Bigović odbio da priča o ubistvima Šćekića i Jovanovića

ODBRANA PETRA LAZOVIĆA: Pritvor pretvoren u odmazdu i prisilnu kaznu zatvora bez dokaza

Damjanović: Dokumentacija prethodne Vlade o putu Meljine – Petijevići proslijeđena VDT-u