Izvor: rtcg

Istražitelji prikupili preko milijardu poruka iz Skaj aplikacije

Širom svijeta je registrovano 171.000 SKY ECC uređaja, uglavnom u Evropi, Sjevernoj Americi, nizu zemalja u centralnoj i južnoj Americi i na Bliskom istoku. To je objavio svojevremeno londonski
Istražitelji prikupili preko milijardu poruka iz Skaj aplikacije

Sky aplikacija

I “Gardijan” tvrdi da je aplikacija probijena u martu prošle godine, te da su ovu mrežu koristili i u nju toliko vjerovali trgovci drogom da su slike mučenja i naređenja za pogubljenje slobodno slate unaokolo, sa insajderskim finansijskim i operativnim informacijama.

“Tokom perioda od tri nedelje, policajci (u Belgiji) su mogli da gledaju poruke uživo kako su poslate, prikupljajući informacije, djelujući samo tamo gde su se plašili da postoji rizik po živote”, objasnio je londonski list, 

Belgijski tužilac Frederi van Leu tvrdi da su slike koje je gledao gore od onoga što se može vidjeti u nekim TV serijama.

“Tu su računi, naručena ubistva, fotografije žrtava, poruke koje govore da ako ne nađemo metu napadamo porodicu. To je apsolutno nevjerovatno nasilje”, rekao je tužilac. 

Belgijski tužioci su rekli da su istražitelji ukupno presreli oko milijardu šifrovanih poruka sa SKY ECC-a. 

Žan-Fransoa Eap, globalni izvršni direktor SKY ECC-a, i Tomas Herdman, bivši distributer Ski Global uređaja, optuženi su 12. marta u SAD za pomaganje kriminalnim organizacijama. Obojica su negirali optužbe. 

U prethodnom periodu, zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija, otrkivene su informacije o brojnim kriminalnim radnjama. 

Posljednje hapšenje osumnjičenih pripadnika kriminalne grupe, među kojima je i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, obavljeno je na osnovu komunikacije njenog sina Miloša i još nekoliko osoba preko aplikacije SKY.

Ti razgovori upućuju na mogući šverc cigareta i narkotika i druge nelegalne aktivnosti.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pogledajte ko su članovi Glavnog odbora SD: Čak 50 odsto novih lica

Aplikacija SKY pogubna za kriminalne grupe u Crnoj Gori

Aplikacija “Sky” probijena početkom 2021.

Kako se Skaj od sigurnog kanala pretvorio u klopku za kriminalce

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bar: Uhapšen stariji muškarac, osumnjičen za silovanje maloljetnice

POPIS U POŠTI CG PRED IZBORE: Traže podatke za članove porodica zaposlenih, AZLP pokreće postupak nadzora

REAGOVANJE POŠTE: Popis u firmi kako bi se utvrdio broj djece koja će primiti novogodišnje paketiće i broj slobodnih dana zaposlenih

Kako sad da izračunam koliko je 9 manje 5?