Izvor: rtcg

IZVJEŠTAJ EUROPOLA: ŠVERC KOKAINA U PORASTU, SUKOB KOTORSKIH KLANOVA DOVEO DO DESETINA UBISTAVA

Pojedinačne zapljene droge u 2020. i 2021. godini mogle bi ukazivati na to da je trgovina kokainom kroz luke u regionu Zapadnog Balkana, posebno u Crnoj Gori i Albaniji, porasla. To se navodi u Izvještaju Europola i Evropskog centra za praćenje droga (EMCDDA) o trgovini narkoticima u Evropi - EU Drug Markets Report.
IZVJEŠTAJ EUROPOLA: ŠVERC KOKAINA U PORASTU, SUKOB KOTORSKIH KLANOVA DOVEO DO DESETINA UBISTAVA

“Na primjer, 143 kilograma zaplijenjeno je u luci Drač u Albaniji u aprilu 2021. godine, dok je 1,4 tone zaplijenjeno u avgustu 2021. godine i 500 kilograma u januaru 2022. godine u Luci Bar, Crna Gora. Crnogorske vlasti sumnjaju i da je preko luke Bar u drugoj polovini 2021. godine prokrijumčareno više od 3 tone”, navodi se u Izvještaju Eurpola i EMCDA, koji je danas objavljen na sajtu Europola.

Navode da se čini da su kriminalne grupe sa zapadnog Balkana odgovorne za smrtonosno nasilje.

“Na primjer, sukob između klanova Kavač i Škaljar iz Kotora u Crnoj Gori, o kojem se naširoko izvještava, proširio se na Srbiju i doveo do desetina ubistava. Slično tome, postoje indicije da su se djela nasilja i ubistava povezana sa trgovinom kokainom takođe nedavno dogodila u Albaniji, ali očigledno ne u istom obimu”, kažu u Izvještaju.

Dalje navode da se većina zaplijenjenog kokaina u EU transportuje morem, prvenstveno u pomorskim kontejnerima.

U izvještaju se navodi da se kokain otprema u EU direktno iz zemalja proizvodnje, ali i iz susjednih zemalja polaska u Južnoj i Centralnoj Americi, kao i sa Kariba.

“Na osnovu količina zaplijenjenog kokaina u evropskim lukama i u lukama na drugim mjestima namijenjenim za Evropu možemo vidjeti da su Brazil (oko 71 tona), Ekvador (67,5 tone) i Kolumbija (oko 32 tone) bili glavne polazne tačke u 2020. već nekoliko godina, a slijedi Kostarika (20,4 tone)”, navodi se u izvještaju Europola.

Dodaje se da trgovci kokainom fleksibilno koriste širok spektar inovativnih metoda krijumčarenja, koje se vremenom razvijaju kao odgovor na napore organa za provođenje zakona i druge faktore.

“Iako kokain takođe ulazi u EU vazdušnim putem, glavna ruta koja se koristi za krijumčarenje droge u Evropu je i dalje pomorska ruta od Južne Amerike do zapadne Evrope, posebno koristeći prednosti legalne trgovine u kontejnerima. Pomorski transport omogućava krijumčarenje velikih količina, a priroda međunarodnog komercijalnog pomorskog saobraćaja znači da se može koristiti i koristi veliki broj ruta. Osim toga, manje privatne jedrilice mogu uvesti velike količine kokaina u pojedinačnim pošiljkama, ulazeći u Evropu na mnogim mjestima”, navode u izvještaju o trgovini drogom Europol i EMCDDA.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

OVAKO SU PADALI “KAVČANI”, “ŠKALJARI”, KLAN “AMERIKA”: Najveće zaplijene droge povezane sa balkanskom mafijom

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

ŠTA PIŠE U IZVJEŠTAJU O POSTUPANJU POLICIJE NA CETINJU: Jokić izdavao naređenja, procjene UP i ANB bile izrazito negativne

(FOTO/VIDEO)Patriotska auto kolona: Ustanite Crnogorci, vakat je

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VIDEO – Znate li najvažnije bogove Slovena? Svarog, Perun, Crnobog, Stribog i Vesna

KNEŽEVIĆ: Crnogorci će do zadnjeg kvadrata braniti Vračar i Beograd na vodi

Kako je DONATELA VERSAĆE u kupaćem kostimu ponovo šokirala svijet

VIDEO: FILMSKA PLJAČKA Chanel butika u centru Pariza u sred dana!