Izvor: Pobjeda

Joanikiju suđenje u slučaju pedofilije 25. oktobra; Olenik: Saslušati Stamatovića koji posjeduje snimke orgijanja sa djecom

Postupak protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Joanikija zbog pedofilije nastavlja se 25. oktobra ove godine pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici.
Joanikiju suđenje u slučaju pedofilije 25. oktobra; Olenik: Saslušati Stamatovića koji posjeduje snimke orgijanja sa djecom

Da budemo krajnje precizni, postupak protiv episkopa Joanikija i crkve se vodi zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo Obljuba sa djetetom iz člana 206. stav 1. Krivičnog zakonika Crne Gore – ukazuje za Danas.rs advokat Aleksandar Olenik, koji zastupa bivšeg đakona Bojana Jovanovića.

Podsjećamo, Olenik, punomoćnik svjedoka i žrtve bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, koji je saslušan u Beogradu po zamolnici podgoričkog Višeg državnog tužilaštva u postupku izviđaja protiv Mitropolije i mitropolita Joanikija zbog prikrivanja pedofilije u crkvi, predložio saslušanje sveštenika Nikolaja Stamatovića koji je navodno u posjedu snimaka orgijanja sa djecom.

Jovanović je u beogradskom Višem javnom tužilaštvu saslušavan duže od tri sata, njegov iskaz je audio-vizuelno snimljen i očekuje se da nakon urađenog transkripta materijal bude dostavljen tužilaštvu u Podgorici, koje je i pokrenulo izviđaj.

Olenik je tada kazao Pobjedi da će, nakon što tužilac dobije snimak ovog svjedočenja i nove dokaze, postojati dobre osnove za nastavak istrage, i to u više pravaca, odnosno prema više osoba na teritoriji Crne Gore.

Kao punomoćnici svjedoka, ali i oštećenog, gospodina Jovanovića, predložili smo da se sasluša sveštenik Nikolaj Stamatović, jer postoji osnovana sumnja da je on, kao bivši učenik Joanikijev na Cetinju, u posjedu više snimaka orgijanja sa djecom, te da je već privođen i saslušavan pred organima Bosne i Hercegovine, pa bi bilo dobro zatražiti i spise tog predmeta – kazao je Olenik.

Jovanović je, inače, autor knjige „Ispovijest kako smo ubili Boga“ o pedofiliji unutar crkve u kojoj optužuje pokojnog poglavara SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića i tadašnjeg episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija Mićovića da su godinama prikrivali episkope pedofile i sveštenike te crkve, koji su uništili život desetinama dječaka i djevojčica koji su, listom, spas od ličnih, porodičnih tragedija potražili u crkvi, a umjesto toga postali žrtve brutalnih zločina.

Podsjetimo, u razgovoru za Pobjedu Jovanović je tada tvrdio da je pokojni Radović decenijama znao za slučajeve pedofilije, ali je ćutao.

Međutim, pored toga što je država Srbija zaštitila pedofile, a žrtve gurnula dalje u mizeriju i bijedu, unutar same crkve su navodno vođeni neki istražni postupci po njihovom kanonskom pravu. Za te postupke je bio zadužen sadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Zbog toga mi osnovano sumnjamo da je i on u saizvršilaštvu, odnosno da je učestvovao u sakrivanju zločina.Da je znao i imao većinu dokaza koje mi posjedujemo, a umjesto da je pred crkvenim sudom kaznio one za koje je apsolutno utvrđeno da su pedofili, on je donio odluku da nije bilo pedofilije i, ono što je još gore, uzeo je te, bukvalno pedofile, i prebacio ih u Crnu Goru, pod svoju jurisdikciju, da ih dodatno zaštiti od, ionako neefikasnog, srpskog pravosuđa – kazao je Jovanovićev punomoćnik tada za Pobjedu.

Inače, Stamatovića, tada igumana Manastira Zlateš, naša policija je uhapsila u lleto 2020. zbog neposjedovanja ličnih dokumenata i boravišne dozvole. Sud za prekršaje mu je izrekao novčanu kaznu i izdao rešenje o napuštanju Crne Gore i zabranu ulaska od godine. Srpski tablodi to su, u jeku litija koje je organizovala Crkva Srbije u Crnoj Gori, predstavili kao progon Srba i sveštenika.

Stamatović je, prisjetimo se, hapšen i u Beogradu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Olenik: Crnogorsko tužilaštvo ispituje osam slučajeva zlostavljanja djece

Olenik: Sveštenik Nikolaj Stamatović u posjedu snimaka orgijanja sa djecom

Olenik: Srpski svet doživjeće poraz u Crnoj Gori na sljedećim izborima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šteta Vesne Bratić po budžet od tužbi 300.000 eura; Abazović: Bilo drugih načina da se smijene neki direktori škola

Uhapšen Vladimir Dimić, biće priveden sudiji za prekršaje na Cetinju

Naloženo prinudno dovođenje Đorđija Cicmila

Radu Miloševiću određeno zadržavanje do 72 sata