Izvor: Dan

Još jedno odbijanje “SKY” optužnice: Potrebni dokazi koji potkrepljuju poruke

Evropski sudovi nastavljaju da odbacuju optužnice i donose oslobađajuće presude za predmete koji se zasnivaju na ''SKY'' komunikaciji. Još jedna takav primjer, oslobađajuća presuda, dolazi iz holanskog suda, grad Breda.
Još jedno odbijanje “SKY” optužnice: Potrebni dokazi koji potkrepljuju poruke

Foto: Kaymera

Širom Evrope sudovi su odbacili određen broj optužnica koje se zasnivaju na “SKY”-u. Tako Holandija, Belgija i Italija imaju niz nedavnih primjera u kojima su sudovi zamrznuli postupke ili odbacili a u kojima je kao dokaz tužilaštvo priložilo “SKY” komunikaciju.

Postavlja se pitanje da li je “SKY” dovoljan dokaz za osuđujuću presudu ili služi samo za potvrđivanje optužnica.

Advokati u ovakvim postupcima tvrde da je on nezakonito pribavljen dokaz koji, kako navode, služi za istragu kao operativan podatak. To su tvrdili i advokati pred podgoričkim Višim sudu, koji su angažovani u predmetima koji se zasnivaju na “SKY” komunikaciji. Oni se pozivaju i na Međunarodno pravo i propise o međunarodnoj saradnji.

U presudi holandskog , u koju je portal Dan imao uvid, navodi se da treba da postoje dokazi koji potkrepljuju prepisku. A konkretno radi se oslućaju šverca droge.

Sud utvrđuje da se sumnje/ optužbe portiv osumnjičenog temelje na porukama SKY ECC koje se nalaze u spisu.Prema mišljenju suda, sve te poruke dolaze iz jednog izvora, tačnije krakiranog servisa slanja SKY ECC. Činjenica da se državno tužilaštvo poziva na višestruke čat sesije … s raznim drugim kroisnicam SKY ECC-a to ne mijenja. U sudskom spisu nema dokaza koji bi potkrijepili sadsržaj poruka. Zbog toga se sadržaj poruka ne može tesirati provjetriti.. Sud smatra da zbog toga nedostaju zakoniti dokazi za krivična djela koja se stavljaju na teret. S toga sud oslobađa optuženika svih optužbi.

O ovom predmetu se raspravljalo 30.avgusta 2022. Optuženi se teretio za šverc narkotika u većim količinama.

“Da bi se došlo do suđujuće presude za krivična djela koja se stavljaju na teret moraju postojat valjani ( zakoniti) i uvjerljivi dokazi. O zakonitim dokazima je riječ kada postoje dokazi iz različitih izvora ili kad dokazi potiču iz jednog izvora ali su potkrijepljeni drugim činj. Iz tih dokaza sud se takođe mora uvjeriti da je optuženi počinio krivična djela za koja se tereti. Kao i odbrana, sud nema skup/set podataka sa svim porukama SKY ECC sa računa kojis e pripisuje osumnjičenom….”, navodi se između ostalog u obrazloženju suda .

ODLUKA HOLANDSKOG SUDA U KOJU JE PORTAL DAN IMAO UVID:

Foto: DAN
Foto: DAN
Foto: DAN
×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

TRAŽE SE DODATNA POJAŠNJENJA: Evropski sudovi odlažu presude zbog dokaza iz “SKY” aplikacije

M PORTAL: „Škaljarci“ nabavili kriptovane telefone za Abazovića, u grupi i Jovica Vukotić?

MPortal; General: ”Mali Gringo je čuvao Milačića, davali smo mu pare prije par mjeseci, reći ću mu da vidi to za tebe”

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uprkos zabrani partnerskih službi: Objavljena informacija o zapljeni pola tone kokaina

Još jedno odbijanje “SKY” optužnice: Potrebni dokazi koji potkrepljuju poruke

Likvidacija bez mučenja kao utjeha

RUDNIK UGLJA PLJEVLJA: Ako nastave „posao vijeka“, povećaće EPS-u cijenu uglja