Izvor: Nova s

Kako je Google lovio kriminalce: Od dilera droge do bjegunaca

Google Street View kamere su tokom prethodnih godina zabilježile bezbroj bizarnih trenutaka. Među njima su i farme droge, pa čak i pljačkanje 14-godišnjeg dječaka. Policija je čak nedavno uhvatila jednog italijanskog mafijaša nakon što je bjeugunca uočila na Google Street View.
Kako je Google lovio kriminalce: Od dilera droge do bjegunaca

Mafijaš uhapšen poslije 20 godina bjekstva

Policija je nedavno uhvatila jednog italijanskog mafijaša tako što su ga ugledali na Google mapama. Kako prenosi britanski Telegraf, Đoakino Gamino je osuđen za ubistvo, a zatim je pobjegao iz zatvora prije 20 godina prije nego što je završio u Španiji.

Mislio je da je pobjegao iz kandži detektiva poslije skoro dvije decenije bjekstva – ali je policija uspjela da mu uđe u trag. Gamino (60) je živio mirnim životom u Španiji gdje je otvorio prodavnicu voća i povrća pod lažnim imenom.

Međutim, detektivi su bili u potrazi za njim i uspjeli su da potvrde gdje se nalazi koristeći slike na Google mapama.
Snimak kriminalca koji je dostupan preko Google Street View pokazao ga je ispred prodavnice u gradu Galapagar sjeverno od Madrida. Prodavnica je nazvana Manuov vrt. Otkako se preselio u Španiju, Gamino je promijenio ime u Manuel.

Uhapšen je 17. decembra 2021. godine, ali je njegovo hapšenje otkriveno tek u januaru.

Bio je zbunjen što je pronađen, pa je policije rekao: “Nisam čak ni nazvao svoju porodicu posljednjih 10 godina”.

Prevarant će biti vraćen u zatvor u Italiji gdje će služiti doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva.

Heroin

Nije samo trgovina kanabisom ono što je Google Street View snimio. Godine 2010, tri dilera heroina su uhvaćena kako prodaju drogu na uglu ulice u Bruklinu u Njujorku, kada je automobil Google Street View projurio.

Sva trojica dilera su snimljena, a u jednom trenutku je zabilježeno kako dileri viču na auto koji je obavljao mapirane.

Ubrzo nakon toga su uhapšeni zajedno sa još četvoricom u tajnoj operaciji njujorške policije.

Pljačka usred bijela dana

Čak i kriminalci koji svoje zločine počine u zatvorom prostoru su snimljeni patrolirajućim automobilima Google Street View.

Godine 2011. u kuću jedne žene provalila su dva naoružana razbojnika koji su je držali na nišanu dok su pljačkali njenu kuću u Oklahoma Sitiju. Žrtva je bila toliko istraumirana da nije htjela da otkrije svoj identitet, ali je rekla da je pljačka trajala više od sat vremena i da je mislila da će umrijeti.

Bila je skrhana kada je policijska istraga nije otkrila nikakve forenzičke dokaze ili druge tragove.

Zatim je u nevjerovatnom preokretu 2014. godine, njena prijatelja potražila kuću na Google Street View i tamo su ispred kuće bila dva muškarca koja odgovaraju opisu pljačkaša. Policajci su odmah uputili apel Guglu za informacije.

Sakrivena farma kanabisa

Švajcarska nas asocira na snijeg, planine i skijanje, a ne na farme kanabisa, međutim, Google Street View je i to zabilježio.

Švajcarski policajci su otkrili farmu kanabisa usred polja kukuruza 2009. godine. Ogromna plantaža je primijećena preko Google Street View, što je dovelo do hapšenja 16 ljudi i zaplijene tone marihuane.

Tužioci su tvrdili da je to mjesto vodio kriminalni narko lanac, koji je prenosio više od tona narkotika vrijednih milione.

Pljačka tinejdžera

Godine 2008, tinejdžer (14) je vozio bicikl u Holandiji kada su mu dvojica muškaraca pripremila zasjedu, ukravši mu bicikl, telefon i novac.

Policajci u početku nisu mogli da pomognu žrtvi, sve dok nije došlo do zapanjujućeg otkrića šest mjeseci kasnije.

Gledajući mjesto sopstvenog pljačkanja, tinejdžer je otkrio da je auto za mapiranje prošao tom trasom neposredno prije napada na njega.

Odmah je pozvao vlasti koje su kontaktirale Google, tražeći od njih da mu pokažu lica pljačkaša. Policajci su odmah otkrili identiteta napadača i radilo se o dvojici braće koji su bili dobro poznati holandskom pravosudnom sistemu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

BRUTALNA POLICIJSKA TORTURA U CB BAR Grb Crne Gore doživjeli kao provokaciju: Nikšićanin od batina padao u NESVJEST, koristili pancir da sakriju povrede!?

Oglasio se Google: Na sajtovima širom svijeta piše greška 404

KOLAPS: Problemi sa Google-om, Twitter-om, T-mobile-om, mnoge društvene mreže PALE, “teorije zavjere” nikad glasnije…

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(FOTO i VIDEO) Lokalizovan požar u Gornjoj Gorici: Izgorjele dvije prodavnice i više pomoćnih objekata

Bojović: Nova Vlada treba krivično da goni sadašnju i premijera

SVI PUTEVI VODE U BEOGRAD: Političari na kanabe, specijalci u studijskoj posjeti

Radulović: Odbio sam naloge premijerovog kabineta da šaljem protestne note EU i UN