Knežević nakon krivične prijave Aerodroma CG: Zbog nezakonitog umanjenja plate, dovedena sam u situaciju da kasnim sa ratama

Aerodromi Crne Gore (ACG) podnijeli su krivičnu prijavu protiv bivšeg izvršnog direktora Milovana Đuričkovića i zaposlene, njegove nekadašnje savjetnice Biljane Jovanović Knežević. Savjetnica Jovanović Knežević obratila se putem svog Facebook profila kazavši da 'zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza prema CKB-u zbog stambenog kredita br. 822-88-53, u iznosu od 30,000 eura, CKB je aktivirala sredstvo obezbjedjenja kredita i naplatila mjenicu izdatu od strane JP Aerodromi Crne Gore, u iznosu od 22,504.05 eura, aktiviranjem mjenice na dan 24.12.2013. godine'.
Knežević nakon krivične prijave Aerodroma CG: Zbog nezakonitog umanjenja plate, dovedena sam u situaciju da kasnim sa ratama

Njenu izjanu prenosimo integralno:

Komentar na današnje saopštenje AERODROMA CRNE GORE a.d. u medijima o pokretanju krivične prijave za “podstrekivanje u vršenju krivičnog djela:

“Napad na mene bio je sasvim očekivan zbog pokretanja tužbi i krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu, radi nezakonitog zapošljavanja zamjenika izvršnog direktora AERODROMA CRNE GORE, Petra Radulovića, o čemu mediji redovno obavještavaju javnost, a što činim veoma transparentno, objavljujući otkrivene zloupotrebe na društvenim mrežama. Ovim napadom se nastavlja revanšistička politika Aerodroma Crne Gore prema meni, nakon što su me smijenili sa mjesta savjetnika direktora i dodijelili degradirajuće radno mjesto, za koje je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta predvidjeno svega dvije godine radnog iskustva, naspram mog 25 godina radnog iskustva, sticanog u institucijama Evropske Unije, Ujedinjenih Nacija kao i na brojnim svjetskim aerodromima i institucijama vazdušnog saobraćaja.

Nijesu istiniti navodi AERODROMA CG „ da je privatni kredit zaposlene“ CKB prinudno naplatila sa računa AERODROMA Crne Gore“ već je Banka aktivirala mjenicu kao sredstvo obezbjedjivanja kredita zbog kašnjenja u vraćanju SAMO DIJELA KREDITA, jer su AERODROMI CRNE GORE zaposlenoj Biljani Knežević, nezakonito umanjili platu za skoro 50%. Zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza prema CKB-u zbog stambenog kredita br. 822-88-53, u iznosu od 30,000 eura, (do kojeg je došlo zbog nezakonitog umanjenja moje zarade u 2012. godini, o čemu već postoji pravosnažna presuda i revizija, kao i isplaćena nadoknada štete nekim kolegama), CKB je aktivirala sredstvo obezbjedjenja kredita i naplatila mjenicu izdatu od strane JP Aerodromi Crne Gore, u iznosu od 22,504.05 eura, aktiviranjem mjenice na dan 24.12.2013. godine.

Odmah nakon aktiviranja mjenice, dakle od 01. januara 2014. godine, Aerodromi Crne Gore su počeli sa umanjenjem moje zarade, u iznosu od 662 eura mjesečno, samo po ovom osnovu, kako bi se izmirio dug. Do danas, ja sam otplatila tačno 9,597,39 eura. Preostali dio duga iznosi 12,906,66 eura.

Goran Jandreoski, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore je korektno, znajući da sama izdržavam djecu (majka sam četvoro djece), kao i da mi je umanjena zarada, u novembru mjesecu 2021. godine, ponudio Sporazum, kojim treba odrediti visinu mjesečnog umanjenja, kojim će se u potpunosti otplatiti i taj preostali dio duga.

Ovaj Sporazum još uvijek nije potpisan (Jandreoski nije sazvao sastanak o ovom pitanju, kao što me je informisao da će učiniti, početkom decembra), nakon moje smjene jer se nalazim na dužem bolovanju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja usljed stresnih okolnosti izazvanih mojom smjenom, a pobijedila sam karcinom prije nekoliko godina, te svaki stres nažalost može izazvati recidiv osnovne bolesti.

Osjećam obavezu da pojasnim razloge zbog kojih je od strane JP Aerodromi Crne Gore izdata mjenica kao sredstvo objezbjedjenja za moj kredit.

Zaposlila sam se u JP Aerodromi Crne Gore u aprilu 2003. godine, dok su aerodromi u Podgorici i Tivtu jo uvijek bili u vlasništvu JAT Airwaysa. Pozvali su me kao stručnjaka za međunarodno poslovanje, tendreske procedure po EU pravilima i procese ugovaranja projekata, jer sam imalo radno iskustvo u medjunarodnim institucijama, ukljucujuci EU, UNDP, Kancelariju Evropske komisije pri kabinetu Predsjednika Vlade Crne Gore i Evropsku Agenciju za Rekonstrukciju.

Svoj transfer iz UNDP-ja sam uslovila kvalitetnim finansijskim uslovima, medju kojima je bio i stambeni kredit od ACG. U toku 2006. godine su se stekli uslovi da dobijem taj kredit od JP Aerodromi Crne Gore, Pravilnikom o stambenim odnosima, prema kojima sam, shodno broju članova porodice i drugim uslovima, imala pravo na rješavanje stambenog pitanja za 125m2 stana.

Donijeta je odluka da mi se dodijeli 70,000 eura stambenog kredita od JP Aerodromi Crne Gore, koji redovno, svakomjesečno otplaćujem, za koji mjesečna rata iznosi 250 eura, kao i da se izda mjenica kao sredstvo obezbjedjivanja mog drugog kredita, koji sam podigla kod CKB-a, u iznosu od 30,000 za kupovinu stana čija je cijena bila 109,000 eura, za 109 m2. Od CKB-a sam, radi rješavanja stambenog pitanja podigla tada i treći kredit, u iznosu od 26,000 eura, koji je uredno izmiren nakon pet godina, u skladu sa ugovorom o kreditu.

Ističem da do naplate mjenice nikada ne bi došlo jer bih uredno izmirivala rate kredita, kao i uvijek do juna 2012. godine, da meni nije nezakonito umanjena plata u junu mjesecu 2012. godine, za gotovo 50%, shodno Odluci Vlade Crne Gore o smanjivanju zarada javnim funkcionerima. Ja nikada nijesam bila javni funkcioner te mi je plata nezakonito umanjena.

Zbog ovakvog nezakonitog umanjenja plate ja sam dovedena u situaciju da kasnim sa ratama u vraćanju kredita, te se Banka odlučila na prinudnu naplatu.

Zašto CKB nije naplatila zaostale rate od žiranata za moj kredit, kao što je to uobičajeno, već je BEZ UPOZORENJA aktivirala mjenicu, pitanje je tadašnjih odnosa CKB – Aerodromi CRNE Gore i dolaska novog rukovodstva na čelo CKB-a.Pretpostavljajući da će, pokušavajući da pronadju bilo što što bi me diskreditovalo, zloupotrijebiti činjenicu da imam neisplaceni dio duga po kreditu CKB-a, obavijestila sam nadležno ministarstvo i odbor direktora Aerodroma Crne Gore dana 30. decembra 2021. godine, o razlozima izdavanja ove mjenice, kao garancije za moj stambeni kredit i o dugu po tom kreditu, jer mi je ovom krivičnom prijavom prijećeno od strane advokata AERODROMA CRNE GORE, dana 01. decembra 2021. godine.

No, ove prijetnje me nijesu zaustavile, niti će, u namjeri da ukažem na brojne zloupotrebe koje sam otkrila i dokazala.

Prvostepena presuda Osnovnog suda u Podgorici, kojom sam tražila povraćaj nezakonito umanjene zarade od 2012. godine, riješena je u moju korist. Očekujem odluku Višeg suda u Podgorici čime će se ova Presuda učiniti pravosnažnom i Aerodromi Crne Gore će odmah morati da mi isplate kompletan iznos nezakonito umanjene zarade”, navela je Biljana Knežević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Jel

Jel ovo promo sadržaj ,pa ne puštate komentare?
Opetnda ponovim,ovo je krivično djelo…za njen lični kredit ona lično daje mjenicu,ne daje firma.
Firma joj daje administrativnu zabranu i potvrdu o visini primanja…..i ima obavezu da obavijesti zajmodavca ako je prekinula radni odnos….

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

EVROPA SAD POVEĆALA TRAŽNJU ZA KREDITIMA – BANKE ZA STANDARD: Među najtraženijim su stambeni, kreditiranje turizma intenzivnije u južnim opštinama

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

Euribor povećao rate stambenih kredita

OTP banka prijavila SDT-u bivšeg glavnog direktora CKB Pala Kovača

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KAZNA ZA REGIONALNI VODOVOD OD 1.000 EURA: Zaključili ugovor sa direktorom koji je radio u drugoj firmi

Kaluđerović Kneževiću: Molbu za liječenje djeteta zloupotrebljavaš u političke svrhe, obraz ti ne smeta

DRI: Predsjednik Ustavnog suda sam sebi potpisivao rješenja o prekovremenom radu

Kompanija “Beluga” otkupila dio Davidovićevog “Neksana”,Davidović: Očekujem izvoz veći od ukupnog crnogorskog