KONSULTACIJE U TOKU: Novović dao predlog da Šuković bude šef SPO, konačnu odluku donosi Brđanin

Nakon što je novoimenovani Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović uputio zvaničan predlog direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu da imenuje Predraga Šukovića za šefa Specijalnog policijskog odjeljenja, pokrenut je dijalog između čelnika dvije institucije, saznaje portal Standard.
KONSULTACIJE U TOKU: Novović dao predlog da Šuković bude šef SPO, konačnu odluku donosi Brđanin

Nezvanično, zahtjev Novovića je stigao u kabinet direktora policije. Međutim, takva inicijativa, prema saznanjima portala Standard neće biti blanko prihvaćena, već će proći kroz proces konsultacija i duboke analize predloženog kadrovskog rješenja.

Zakonom je definisano da rješenje o imenovanju rukovodioca Specijalnog policijskog odjeljenja donosi direktor UP, uz suglasnost Glavnog specijalnog tužioca.

Portal Standard je već objavio da aktuelni rukovodilac SPO Dragan Radonjić zvanično još nije smijenjen, te da je putem medija saznao za svoje navodno razrješenje.

I RANIJE BILI PRITISCI ZA RUKOVODEĆE POZICIJE

Predlog Novovića da Šuković bude njegov prvi čovjek od povjerenja iz redova Uprave policije nije bio iznenađujuć. Međutim, za menadžment Uprave policije to nije do kraja prihvatljivo, o čemu govori i činjenica da je mjesecima unazad odolijevao brojnim pritiscima iz političkih i diplomatskih krugova da Šuković bude imenovan na nekoj od rukovodećih pozicija u Upravi policije.

Takođe, prošle godine je bio jedan od kandidata, koji su se prijavili na javnom konkursu za izbor direktora policije.

OD NEZAKONITOG PRISLUŠKIVANJA DO PRIJETNJI MARKOVIĆU, ALI I RANJAVANJA

Slučaj Šukovića prate brojne kontroverze. U periodu 2013. kada je na čelu Uprave policije bio Božidar Vuksanović, Šuković je obavljao poslove rukovodioca kriminalističke policije, kada su na nezakonit način prisuškivane i praćene brojne ličnosti iz sektora bezbjednosti, ali i javnog života. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević naložio je detaljnu istragu, zbog koje je saslušavan tadašnji šef Odjeljenja za posebne provjere Dejan Bašanović, kojem je Šuković bio šef. Ovaj kandidat za šefa SPO je tada dolaskom novog direktora policije Slavka Stojanovića smijenjen u kratkom roku. 

Kasnije, tokom 2015. godine, pod pseudonimom „Boss“,  Šuković je na jednom portalu postavljao komentare koje je sud protumačio kao prijetnje potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću, zbog čega je pravosnažno osuđen uslovno na tri mjeseca zatvora. Šuković je nakon toga u medijima optužio Markovića i bivšeg direktora Uprave policije da su pripadnici takozvanog mojkovačkog klana, što su oni demantovali.

U istom periodu, 2017. godine, sada bivši GST Milivoje Katnić ispitao je Šukovića o navodnim saznanima o švercu cigareta za koji je optuživao tzv. Mojkovački klan. Otvoren je izviđaj, koji i dalje traje.

U julu 2016. godine, Šuković je sa više hitaca ranjen u noge. Pucnjava se dogodila usred dana, u Njegoševoj ulici u Podgorici, kada mu je nepoznata osoba prišla s leđa i zapucala. Zbog pokušaja ubistva uhapšen je pukovnik u penziji Radovan Aleksić, ali je izviđaj trajao pune četiri godine, tačnije sve do aprila 2020. kada je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo optužnicu.

HAPSIO BRĐANINA 2014., OPTUŽBE BILE NEOSNOVANE

Šuković je bio jedan od rukovodilaca istrage, koja je 2014. godine rezultirala hapšenjem i procesuiranjem sadašnjeg direktora policije Zorana Brđanina, optuživši ga za zloupotrebu službenog položaja. Međutim, godinu dana kasnije pravosnažnom sudskom odlukom Brđanin je oslobođen optužbi, za koje je sud ocijenio da su neosnovane.

“Od početka sam tvrdio da nisam kriv, što je sada potvrđeno pravednom, pravilnom i zakonitom presudom sudije Jovića. Možda u pojedinom slučajevima pravo i pravda nijesu isto, ali u ovom slučaju istina i pravda jesu isto. Postupak je najviše štete nanio mojoj porodici, zatim meni i mojem poslu. Najviše mi smeta što su moji nabliži bili izloženi svemu ovom”, izjavio je tada Brđanin nakon izricanja pravosnažne oslobađajuće presude.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Istanbul utočište škaljaraca i kavčana: Kriju se pod lažnim identitetima, žive na visokoj nozi

ABAZOVIĆ: CG nije potpuno očišćena od kriminala i korupcije, uz pomoć koja stiže u januaru biće još bolje

Knežević: ANB imala logistiku za prisluškivanje u zgradama CBCG, DRI, MUP i gradonačelnika Podgorice

Protest u Podgorici. Borbena oklopna vozila ispred zgrade Vlade