Izvor: Pobjeda

Krstovići u Istražnom zatvoru bez argumenata i obrazloženja

Ustavni sud obrazlažući stav da se Budimir i Marina Krstović neosnovano nalaze u pritvoru navodi da nema osnovane sumnje da su ovi optuženi odgovorni za šverc 1.206 kilograma kokaina a što je značajno sa stanovišta materijalno pravnog uslova za određivanje i produžavanje pritvora, kazao je za Pobjedu advokat Stefan Jovanović.
Krstovići u Istražnom zatvoru bez argumenata i obrazloženja

”Ako nema osnovane sumnje, onda nije bilo uslova da se odredi pritvor, niti da se produžava. Od momenta kad je određen, pa do danasnjeg dana, redovni sudovi su samo ponavljali razloge, za koje je Ustavni sud rekao da nijesu dovoljni za postojanje osnovane sumnje niti da postoji bilo kakva veza izmedju tih razloga i radnji za koje se terete okrivljeni. Pritvorom je Krstovićima povrijeđeno pravo na slobodu i sam pritvor je u suprotnosi da Ustavom i Konvencijom o ljudskim pravima”, pojasnio je advokat Jovanović.

U odluci Ustavniog suda u koju je Pobjeda imala uvid sud se navodi da je za određivanje pritvora potrebno da razlozi suda koji određuje ovu mjeru moraju biti u jasnoj vezi sa radnjama izvršenja krivičnih djela za koje se terete.

Ustavni sud zapaža da Sud ni na koji način nije obrazložio i argumentovao zašto bi praćenje kretanja poručene pošiljke i dvije  od ukupno 6634 WhatsAPP poruka i 226 mejlova predstavljali jedan od ključnih razloga za postojanje osnovane sumnje da su optuženi Krstovići počinili krivično djelo švrc droge.

”Sud nije dao bilo kakve argumente u obrazloženjima osporenih rješenja iz kojih bi, na osnovu navoda iz odbrane okrivljene Marine Krstović da je po nalogu ova okrivljenog Budimira Krstovića naručila banane jer on ne govori engleski jezik pa bi ‘objektivni posmatrač’ mogao zaključiti da su ovi okrivljeni mogli počiniti navedena krivična djela”, smatrajuu sudije Ustavnog suda dodajući da je prema Evropskoj konvenciji (član 5, stav1) sud bio dužan dati takve argumente.

Sudije Ustavnog suda su ocjenile da činjenice na osnovu kojih je određivan pritvor Krstovićima mogle su poslužiti jedino za pokretanje krivične istrage.

”U fazi o odlučivanju o pritvoru optuženim Krstovićima, ove činjenice nijesu mogle zadovoljiti nivo osnovane sumnje a bez koje se pritvor ne može odrediti. Iz pobrojanih dokaza i načina na koji su obrazloženi, ne može se izvesti jasan zaključak da su okrivlejni ( podnosioci ustavne žalbe) osnovano sumnjivi da su na izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret. Ovakav pristup suprotan je međunarodnim standardima ljudskih prava koji propisuju da je opravdana sumnja da je osumnjičeni izvršio dato krivično djelo osnovni element za postojanje pritovra a koji su inkorporirani i u ustavnopravni sistem Crne Gore”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

Sudije ovog suda ukazuju da postojanje osnovane sumnje ne smije biti samo stvar percepcije organa koji vodi postupak već se mora temeljiti na pažljivo razmotrenim konkretnim podacima , dostupnim u pojedinim fazama postupka. Postojanje osnovane sumnje mora biti valjano obrazloženo.

Ustavni sud u odluci navodi da količina činjenica i dokaza koje podrepljuju ” osnovanu sumnju” , odnosno zaključak u osnovanoj sumnji, predstavlja nešto o čemu redovni sud vodi računa i da nije na Ustavnom sudu da ispituje da li dato obrazloženje zadovoljava ovaj nivo, osim ako obrazloženje samo po sebi nije proizvoljno kao što je u konkretnom slučaju Ustavni sud je prošle nedjelje prihvatio žalbu odbrane na odluku o produženju pritvora optuženim Krstovićima.

Odlukom Ustavnog suda ne ukida se pritvor optuženim Krstovićima ali je utvrđeno da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje i dužinu trajanja pritvora zbog čega se predmet vraća na ponovno odlučivanje Apelacionom sudu.

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla 1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar odakle je teet transportovan u magacin u Mojanovićima.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Mikić: Predsjedniku Ustavnog suda prestala funkcija, Skupština da uputi zahtjev o razrješenju

Krstovići ostaju u Istražnom zatvoru do daljnjeg

Vještak u slučaju Krstovića: U kontejneru sa drogom pronađena otvorena rezervna plomba

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VUKOTIĆEVA ŽENA DALA ISKAZ POLICIJI: Detaljno ispričala trenutak prije likvidacije

Nenezićima određeno zadržavanje zbog napada na mladića u Nikšiću

Turski mediji: Vođa srpske kriminalne organizacije za kojim traga Interpol, ubijen u Istanbulu

STANDARD SAZNAJE: Uhapšena dvojica Nikšićana zbog batinjana sugrađanina; ovo su njihova imena