Izvor: Pobjeda

Lipovina i Jovanović osumnjičeni da su oprali tri miliona i utajili 700.000 eura

Savo Lipovina i Ivan Jovanović označeni su za organizatore devetočlane kriminalne grupe koja je koristeći poslovne i privredne strukture oprala tri miliona eura i utajila 700.000 eura poreza, piše Pobjeda.
Lipovina i Jovanović osumnjičeni da su oprali tri miliona i utajili 700.000 eura

Euro money, Euro cash background. Banknotes of the european union. Euro cash. Many Euro banknotes of different values.

Ovo su rezultati analize samo dijela poslovne dokumentacije 11 kompanija preko koje je ova kriminalna grupa nezakonito poslovala.

Lipovina je sa još deset osoba uhapšen u subotu zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i pranje novca.

Jovanoviću tada nijesu stavljene lisice na ruke jer se već nalazi u UIKS-u na izdržavanju zatvorske kazne za drugo djelo.

Po prijedlogu SDT-a juče je Lipovini i Darku Draškoviću koji je označen za člana ove organizacije određen pritvor do 30 dana zbogopasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

Lipovina i Drašković u policijskim evidencijama označeni su kao bezbjednosno interesantne osobe.

Dejanu Radoviću, Filipu Lalatoviću, Predragu Raičkoviću, Draganu Buriću, Aleksandru Kovačeviću i Nikoli Božović pritvor je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke. Odbrana okrivljenih najavila je da će se žaliti na rješenje o određivanju pritvora.

U razotkrivanju ove kriminalne organizacije za specijalno tužilaštvo od presudnog značaja bili su dokazi prikupljeni merama tajnog nadzora iz 2017. godine u drugom predmetu.

Upravo na osnovu ovih  prisluškivani razgovora i odbrana koje su pred specijalni tužilaštvom dali pojedini uhapšeni  istražitelji su utvrdili da su Lipovina i Jovanović u 2015. godini formirali kriminalnu organizaciju koja je preko članova Draškovića, Radovića, Ivana Tomaševića, Lalovića, Raičkovića, Burica, Kovačevića, Davora Perovića, Božović i 11 kompanija imala za cilj vršenje krivičnih djela pranje novca i utaja poreza.

“Lipovina i Jovanović su sačinili kriminalni plan prema kojem su formirali preduzeća u ime kojih su kao ovlašćena lica sačinjavali lažne fakture i račune u kojima su unosili lažne podatke da su isporučili robu i izvršili usluge preduzećima u kojima su se na mjestima izvršnih direktora i ovlašćenih lica nalazili ostali pripadnici ove organizacije. Iako prodaja robe i usluge nijesu izvršene, na osnovu ovih faktura, preduzeća su uplaćivala sredstva na račun preduzeća koja su izdala lažne fakture. Ta sredstva su podizali sa računa na ime materijalnih troškova, putnih naloga i slično od koga su jedan dio zadržavali za sebe, a ostatak predavali uplatiocima odnosno ostalim pripadnicima kriminalne organizacije”, navodi se u rješenju o određivanju pritvora ovim osumnjičenima.

U dokumentu se navodi da je sve ovo rađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina.

Osim toga, SDT osnovano sumnja da su ovi okrivljeni vršili prenos novca iako su znali da je on pribavljen kriminalnom djelatnošću, u namjeri da se prikrije i lažno predstavi porijeklo novca.

Podsjećamo, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policija je u subotu uhapsila 11 osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utajaporeza i doprinosa i pranje novca.

Krivične prijave su podnijete i protiv 11 kompanija za ista krivična djela.

Policijski timovi su u subotu ujutro, istovremeno u Podgorici, Danilovgradu, Cetinju i Tivtu upali i pretresli lokacije koje su koristili uhapšeni.

Potom je izvršen pretres kompanija u kojima se uhapšeni vode kao odgovorna lica ili vlasnici.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SDT pokrenulo postupak protiv Belivuka i Miljkovića zbog ubistva Spahića i Hodžića u Spužu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Dukaj posjetio Plav: Unaprijeđenje pružanja usluga građanima

EKSKLUZIVNO: Helikopter sa Porfirijem nije imao dozvolu za slijetanje u Podgorici, SVE URAĐENO U ILEGALI, UZ PODRŠKU VRHA POLICIJE

Lučić kao „Kaluđer“ preko kriptovanog telefona razgovarao sa Mujovićem

Marković: Nijesam oteo ćerku, iza svega stoji moja tašta koja me ne podnosi zbog moje vjere