Lukačević oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja, Lekić: Najpametnije da se tužilaštvo ne žali na presudu

Inspektor za privredni kriminal Simo Lukačević presudom Osnovnog suda u Podgorici oslobođen je optužbi da je 1. juna 2020. godine, nevršenjem službene dužnosti, omogućio jednom licu skrivanje veće količine cigareta namijenjenih za sivo tržište.
Lukačević oslobođen optužbi za zloupotrebu službenog položaja, Lekić: Najpametnije da se tužilaštvo ne žali na presudu

Ilustracija

Sutkinja Osnovnog suda Larisa Mijušković Stamatović u krivičnom postupku protiv okrivljenog Sima Lukačevića koga brani advokat Damir Lekić, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, nakon održanog glavnog i javnog pretresa 22.03.2022. godine, donijela je presudu kojom se Simo Lukačević, po zanimanju policijski službenik oslobađa od optužbe kojom je predstavljeno da je dana 01.06.2020. godine u periodu od 9.15 do 10 sati u Podgorici kod Tržnog centra ”Gintaš” svjestan svog djela čije je izvršenje htio i svjestan da je njegovo djelo zabranjeno, kao službeno lice, nevršenjem svoje službene dužnosti, pribavio drugom korist.

Kako piše u optužnom predlogu, nakon što je sa kolegom Z.B. u vozilu Ivice Zlatičanina pronašao različite vrste cigareta koje je ovaj neovlašćeno kupio radi prodaje i zbog čega je pravosnažno osuđen presudom Osnovnog suda u Podgorici od 30. septembra prošle godine za krivično djelo nedozvoljena trgovina, Lukačević nije preduzeo sve potrebne mjere da se zaplijenjene cigarete i vozilo obezbijede kao dokazi o učinjenom krivičnom djelu.

Prema optužnici, Lukačević je dozvolio osuđenom da u više navrata otvori zadnja vrata automobila i sa zadnjeg sjedišta iznese nekoliko torbi i kesa sa cigaretama i preda ih neidentifikovanim licima koja su ih sakrila na nepoznatom mjestu i tako omogućio da mu ne budu oduzete sve cigarete, kao predmeti nedozvoljene trgovine.

Tom prilikom zaplijenjene su samo 64 šteke u kojima je bilo 640 pakovanja, za koje je sud u pravosnažnoj presudi izrekao mjeru bezbjednosti oduzimanja predmeta.

”Sud prvog stepena je donio oslobađajuću presudu u odnosu na Sima Lukačevića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Svi dokazi, kako personalni, tako i materijalni, uključujući i sadržinu video zapisa od samog početka ukazivali su da se može donijeti jedino ovakva odluka, svaka druga odluka bila bi pogrešna i svakako prvostepeni sud donio je ovu odluku koja je jedina zakonita i na zakonu zasnovana. Pretpostavljam da će se na ovu presudu državni tužilac žaliti i vjerujem da će ta žalba biti odbijena i da će svakako Simo Lukačević nakon što ova presuda bude pravosnažna, dobiti benefit da bude pravosnažno oslobođen čovjek, protiv koga je vođen krivični postupak iako se od samog početka uočavalo da je isti potpuno nevin”, kazao je u izjavi za Standard advokat Damir Lekić.

Branilac Lukačeviča ističe da su, od samog početka odbrana i sam Simo Lukačević tvrdili da se radi o nevinom čovjeku i časnom policajcu koji u svojoj karijeri nije imao ni najmanju mrlju.

”Međutim, državno tužilaštvo je bilo neumoljivo, iako za to nije postojala bilo kakva argumentacija u dokaznom smislu. Sproveo je postupak na koji je sud prvostepenom presudom stavio tačku, a koja će tek biti stavljena nakon što Viši sud dobije žalbu ukoliko se državno tužilaštvo bude žalilo, što kod ovakvog stanja stvari i dokaza koji se nalaze u spisima predmeta, najpametnije bi bilo da se uopšte i ne žale”, zaključio je advokat Lekić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Lekić: Svi učsnici u postupku potvrdili da su cigare ostale na licu mjesta nakon dolaska Lukačevića

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Novčana kazna za otpor srpskome svetu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ko je Marija pred kojom Rafael Nadal drhti kao prut? (FOTO)

OVAKO IZGLEDA ŽENA zbog koje je muzičar ostavio ženu i djecu, i počeo da vježba! (FOTO)

Rama: Abazović uvodi Crnu Goru u Otvoreni Balkan

Evo zašto se neudate djevojke i neoženjeni momci u Danskoj posipaju cimetom!