Izvor: Pobjeda

Medojević targetirao Radonjića i ,,pripremao“ ga za likvidaciju

Policijski funkcioner Dalibor Medojević, koji je uhapšen 8. marta ove godine pod sumnjom da je bio dio škaljarske kriminalne grupe, targetirao je članovima suparničkog kavačkog klana šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića, kao policajca koji je navodno odao lokaciju u Kijevu gdje se skrivao vođa tog klana Radoje Zvicer – saznaje Pobjeda iz više izvora.
Medojević targetirao Radonjića i ,,pripremao“ ga za likvidaciju

Koristeći kodno ime ,,Radonja“ u Skaj komunikaciji, što je Radonjićev nadimak iz mladosti, Medojević je u toj prepisci ,,odgovornost“ za otkrivanje lokacije na kojoj se Zvicer nalazi svjesno usmjerio na šefa SPO.

OTKRIVANJE ZVICERA

Prema saznanjima Pobjede, crnogorski istražitelji su, početkom 2020. godine, pomno pratili kretanje Tamare Zvicer, supruge vođe kavačkog klana, jer su raspolagali saznanjima da ona planira da otputuje kod supruga Radoja koji se, kako se ispostavilo, nalazio u Kijevu.

Kasnija dešavanja su pokazala da su i škaljarci, pripadnici suprotstavljenog klana, imali informaciju o lokaciji Zvicera i da su stupili u planiranje Zvicerove likvidacije, uz saradnju sa nekim srpskim i ukrajinskim članovima mafije.

Kako tvrde Pobjedini izvori, Medojević je preko aplikacije Skaj, pod imenom ,,Radonja“, komunicirao sa vođom škaljarskog klana i prosljeđivao mu operativna saznanja i informacije iz bezbjednosnog sektora. I baš je tim putem do škaljarskog klana stigla prioritetna informacija – mjesto boravka Radoja Zvicera.

Prelistavanjem komunikacije dobijene od Europola, crnogorski istražitelji su povezali niti i ustanovili da je Medojević svjesno koristio nadimak šefa Specijalnog odjeljenja, kako se sumnja, iz dva razloga: da bi sakrio vlastiti identitet i da bi krivicu za ,,curenje“ informacija prebacio na Radonjića.

,,POKVARENI“ POLICAJAC

Dalibora Medojevića je Specijalno tužilaštvo označilo kao pripadnika kriminalne organizacije koju je 2020. godine formirao Jovica Vukotić, zajedno sa Jankom Vukadinovićem, radi izvršenja najtežih krivičnih djela.

Prema navodima iz dokumenata Apelacionog suda, istražitelji su prikupili mnoštvo dokaza koji upućuju da je Medojević u komunikaciji kriptovanim telefonom ljudima iz kriminalnog miljea odavao povjerljive informacije.

Kada je, zahvaljujući Europolu, dio kriptovane komunikacije postao dostupan crnogorskim istražiteljima, pokazala se Medojevićeva dijabolična igra.

Zvicer je ranjen 26. maja 2020. godine, a ubrzo su u Odesi uhapšeni članovi škaljarskog klana Stefan Đukić i Emil Tuzović, kao i srpski državljani Milan Branković i Petar Jovanić zbog pokušaja ubistva.

Kada je javnosti bilo poznato da iza napada stoji škaljarski klan, onda je do kavčana poslata poruka da je rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja „saradnik škaljaraca“.

Nakon ovih saznanja, kavački klan počeo je da priprema osvetu i planirao je likvidaciju Radonjića i članova njegove porodice.

TEŠKE OPTUŽBE

Pored Medojevića, zbog sumnje za pripadništvo ovoj kriminalnoj organizaciji na listi SDT-a su Milo Jovanović, Radovan Stanišić, Amira Mujahodžić, Dušan Ivanović i Momčilo Milić. Oni su, po kazivanju zaštićenog svjedoka kodnog imena ,,Kamenko Kuč“ i svjedoka saradnika Hasana Turkovića, planirali likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na tivatskom aerodromu u januaru prošle godine.

Viši sud je prilikom kontrole optužnice obustavio krivični postupak protiv Mila Jovanovića i Radovana Stanišića da su po nalogu Janka Vukotića pokušali teško ubistvo čelnih ljudi suprotstavljenog, kavačkog klana.

Medojević je, kako se navodi u dokumentu Apelacionog suda, prihvatio da provjerava osobe iz suprotstavljenih kriminalnih organizacija i dostavlja podatke organizatoru i drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

Osim toga, njegov zadatak je bio da usmjerava policijske aktivnosti ka članovima suprotstavljene kriminalne organizacije, pribavljao je podatke iz policijskih istraga koje se sprovode prema pripadnicima klana Jovice Vukotića i upozoravao ih o planiranim pretresima.

Medojević je, kako se sumnja, stupao u kontakt sa pojedinim predstavnicima izvršne vlasti kako bi izdejstvovao razrješenje određenih policijskih službenika.

OTKRIVENE KOMUNIKACIJE

Ove sumnje istražitelji temelje na transkriptima komunikacija kriptovanih mobilnih telefona koje je Europol dostavio crnogorskoj policiji.

– Okrivljeni M. D. koristio je kriptovani mobilni telefon sa šifrom „R.“ (Radonja) i sa jedinstvenim PIN kodom, a što proizilazi na osnovu samih komunikacija koje je ovo lice imalo sa drugim osobama koje su takođe koristile kriptovane mobilne telefone – navodi se u rješenju o produženju pritvora.

Medojević je, pored Jovice Vukotića, komunicirao sa još devet osoba koje su koristile kriptovane telefone.

Sumnje protiv policijskog funkcionera potvrđene su i analizama listinga regularnog broja telefona Medojevića – odnosno analizom lokacija telefonskog aparata utvrdilo se da se u potpunosti poklapa sa kretanjem kriptovanog mobilnog telefona iz čijih komunikacija proizilazi da ga je koristio upravo okrivljeni Medojević.

Pretresom automobila Medojevića, njegove kolege su pored fleš memorija pronašle i kopiju informacije Agencije za nacionalnu bezbjednost, koja je klasifikovana kao ,,Tajno“ a koja se odnosi na djelovanje budvanske kriminalne grupe povezane sa klanom Jovice Vukotića.

Medojević je bio načelnik Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, ali je sa te funkcije smijenjen u januaru ove godine od kada je, prema nezvaničnim informacijama, neraspoređen.

Dalibor Medojević je u žižu javnosti dospio i krajem februara 2016. godine kada je uhapšen zajedno sa Nikolom Terzićem, takođe po nalogu SDT-a, u okviru istrage koja se vodila povodom nestanka dokaza iz predmeta protiv Veselina Mujovića.

Iz Uprave policije tada su kazali da protiv Medojevića i Terzića nije prezentovan nijedan dokaz za teške optužbe i postupak je obustavljen.

Dokumenti, među kojima su i pisma Mujovića, nađeni su 28. marta 2016. godine u gepeku automobila koji koristi krim tehnika Centra bezbjednosti Podgorica, na parkingu ispred policijske zgrade.

Okrivljeni M. D. koristio je kriptovani mobilni telefon sa šifrom „R.“ (Radonja) i sa jedinstvenim PIN kodom, a što proizilazi na osnovu samih komunikacija koje je ovo lice imalo sa drugim osobama koje su takođe koristile kriptovane mobilne telefone – navodi se u rješenju o produženju pritvora za Dalibora Medojevića. Osim sa Jovicom Vukotićem, ustanovljeno je da je Medojević komunicirao sa još devet osoba koje su koristile kriptovane telefone.

Planirane likvidacije tužilaca, sutkinje i policajaca

Sredinom avgusta prošle godine pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja u velikoj akciji na više lokacija u Podgorici, Baru, Kotoru i Danilovgradu uhapsili su pripadnike škaljarskog klana – Aleksandra Raičevića i Stefana Mićića iz Podgorice, Milana Brajovića iz Danilovgrada i Nina Koraća iz Berana, sa prebivalištem u Baru, zbog sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe koja je planirala likvidaciju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijske rukovodioce i službenike Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića.

Na spisku osumnjičenih za planiranje likvidacija tužioca, sudije i policijskih funkcionera su Stefan Đukić (ranije se prezivao Mandić) i Emil Tuzović, koji se nalaze u zatvoru u Ukrajini, kao i Kotoranin Dušan Dudić i Dušan Boljević iz Podgorice, koji su u bjekstvu.

Prema informacijama Pobjede, kriminalna grupa je planirala i da fizički napadne i nanese teške tjelesne povrede sutkinji Biljani Uskoković, koja je vodila predmet protiv jednog visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana iz Kotora.

Ova kriminalna grupa je imala namjeru da, preko određenih osoba u Vladi Crne Gore, uz pritisak i podmićivanje, ,,izdejstvuje“ što hitniju smjenu vrha Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja.

Kriminalnu grupu su još septembra 2020. godine formirali Stefan Đukić-Mandić i Emil Tuzović, visokorangirani članovi škaljarskog klana koji se nalaze u zatvoru u Ukrajini, osumnjičeni za pokušaj ubistva Radoja Zvicera, jednog od vođe kavačkog klana, maja 2020. godine u Kijevu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Medojevića sumnjiče da je odavao informacije Jovanu Vukotiću

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Izbori u Šavniku: Koalicija DPS-SD pobijedila opoziciju u Bijeloj

Ovog vikenda oboreni rekordi, Micev prognozira vrijeme za narednu sedmicu

Mještani Komana blokirali put firmi koja prevozi kamen iz kamenoloma: Puca asfalt od tereta kamena

IZBORI U ŠAVNIKU: Napadnut član biračkog odbora, uhapšene četiri osobe