Mijajlović: Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda o obustavi krivičnog postupka protiv Hrapovića i drugih

Svi relevantni dokazi bili su dostupni predsjedniku Višeg suda Borisu Saviću, koji ih je apsolutno zanemario zbog neprofesionalnog i pristrasnog postupanja, istakao je Mijajlović.
Mijajlović: Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda o obustavi krivičnog postupka protiv Hrapovića i drugih

Prema navodima optužnice, Čujović je u dogovoru sa optuženim Boškovićem iz zatvorske ćelije „olakšao“ na desetine bankarskih računa stranih državljana u inostranim bankama za ukupno 1.446.171,80 eura.

Nakon što je Viši sud u Podgorici odlučio da nema mjesta optužbi protiv  Kenana Hrapovića, Nikole Antovića i Mira Kneževića za osnovanu sumnju da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, Apelacioni sud je  Rješenjem, od 30. novembra, drugi put ukinuo Rješenje Višeg suda, od 20. septembra, kojim je bio obustavljen krivični postupak za krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

To je u reagovanju naveo predsjednik nevladine organizacije NVO Grupe za razvoj i unapređenje sporta – Grus, Mirko Mijajlović.

– Apelacioni sud je Rješenje Višeg suda, donijeto u vijeću kojim je predsjedavao predsjednik Višeg suda Boris Savić, drugi put ukinuo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Apelacioni sud je ponovo utvrdio da Rješenje Višeg suda ne sadrži potpune i jasne razloge o svim odlučnim činjenicama, a da su dati razlozi nejasni i nepotpuni, te se navedeno Rješenje ne može ispitati, zbog čega je drugi put ukinuto.

Predsjednik sudskog vijeća Višeg suda Boris Savić, iako evidentno pravno učeno lice, kao dugogodišnji državni tužilac i sudija, te i dugogodišnji predsjednik Višeg suda, zbog svog neprofesionalnog i nesavjesnog postupanja, u predmetu Kvso br 11/22, po Optužnici NVO GRUS protiv okrivljenog Kenana Hrapovića i ostalih, ne donosi zakonitu odluku jer se svjesno stavio u zaštitu navedenih okrivljenih lica, iako je zakonski zastupnik NVO GRUS u svemu utemeljeno ukazao i priložio relevantne dokaze, koji su u spisima predmeta, da su okrivljeni Hrapović, Antović i Knežević osnovano sumnjivi za djela koja su predmet podnijete Optužnice.

U prilog ovoj tvrdnji govori činjenica da je u Ministarstvu zdravlja, tokom 2018/19/20 god. sprovedeno 8 raspodjela sredstava finansijskih sredstava NVO-ima i nezakonito podijeljeno 1. 055.000 eura budžetskih sredstava- istakao je reagovanjem Mijajlović.

Kako je naveo, od ukupno 8 sprovedenih raspodjela, 6 raspodjela je Odlukama okončao okrivljeni Hrapović kao stvarno nenadležni organ i prigrabivši za sebe više prava nego mu je to zakon dozvoljavao, podijelio 910.000 eura.

– Od tog iznosa okrivljeni Hrapović je 471.000 eura podijelio dvjema privilegovanim NVO Cazas i Juventas, preko limita propisanog zakonom, čime im je kao stvarno nenadležni organ ostvario protivpravnu imovinsku korist.  Nezakonito postupanje okrivljenog Hrapovića u raspodjeli finansijskih sredstava NVO-ima i prekoračenje zakonom propisanog limita pri dodjeli sredstava privilegovanim NVO Cazas i Juventas u toku 2020. godine utvrdila je i DRI CG, u svom Izvještaju o reviziji završnog računa budžeta Crne Gore za 2020. godine (br.01-035/21-55/271).

Odluke u svih 8 sprovedenih raspodjela u Ministarstvu zdravlja, tokom 2018/19/20 god. poništene su presudama Upravnog suda CG: U.br.2353/19; U.br.4675/19; U.br.6091/19; U.br.5101 ; U.br.6149/19 ; U.br.5709/19 ; U.br.5167/19 ; U.br.2756/20, po kojima okrivljena lica uopšte nijesu postupila. Zbog toga je NVO GRUS, novim tužbama pred Upravnim sudom ishodovala 7 novih presuda zbog tzv. ćutanja administracije odn. nepostupanja po ranije donijetim obavezujućim presudama: U.br.2172/20, U.br.2173/20, U.br.2174/20, U.br.1820/21, U.br.1819/21, U.br.1821/21, U.br.1822/21, po kojima se takođe nije postupilo, iako do dana[njeg dana ni ya jednu od 8 sprovedenih raspodjela tokom 2018/19/20 g. ne postoji zakonita Odluka o raspodjeli sredstava NVO-ima.

U odnosu na sve  relevantne dokaze, dostavljene uz Optužnicu, koji se nalaze u spisima predmeta, okrivljena lica Hrapović, Antović i Knežević su se pred istražnim sudijom Višeg suda izjašnjavala i  branila ćutanjem.

Svi relevantni dokazi bili su dostupni predsjedniku sudskog vijeća/Višeg suda Borisu Saviću, koji ih je apsolutno zanemario  zbog neprofesionalnog i pristrasnog postupanja, u konkrenoj krivično pravnoj stvari- istakao je Mijajlović.

Poručuje: “Kao pravno učenom licu, koje predsjedava sudskim vijećem u konkretnoj krivično pravnoj stvari, Apelacioni sud Crne Gore drugi put ukida nezakonito Rješenje o obustavi krivičnog gonjenja protiv Hrapovića i dr., zbog učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka pri njegovom donošenju”.

– To je i više nego opravdan razlog za izuzeće Borisa Savića, kao predsjednika sudskog vijeća, u ponovnom postupku, kao i sudskog vijeća kojim je predsjedavao u konkretnoj krivično pravnoj stvari- zaključio je Mijajlović.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DR SANJA LEKIĆ ZA STANDARD: U CG najčešći karcinomi pluća i dojke, revolucija u ...

Pogledajte šta se dešavalo u Zvečanu: Sukob KFOR-a i građana (VIDEO)

Borelj: Neki potkopavaju Crnu Goru i njen put ka EU, Milatović: Bio je manjak po...

Uhapšen Abedin Đoković zbog prinude, prijetnje pištoljem i nasilja