Izvor: RTCG

Na crnoj listi uz Marovića i Keljmendi, Legija, Lukašenko…

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objavila je listu svih sankcionisanih lica, na dan 11. april 2022. godine, na kojoj su, osim Svetozara Marovića, i Naser Keljmendi, Milorad Ulemek Legija, jedan od vođa meksičke mafije Nemesio Servantes, libijski krijumčar Fajsal Al-Vadi...
Na crnoj listi uz Marovića i Keljmendi, Legija, Lukašenko…

Foto: Screenshot/Youtube

Na listi koju je OFAC objavio na svom sajtu, nalazi se na hiljade pravnih i fizičkih lica, a od juče tu je i ime Svetozara Marovića. Kancelarija za kontrolu inostrane imovine objavila je da su uvedene sankcije protiv nekadašnjeg predsjednika Skupštine Crne Gore.

Pored Marovića, sankcije su uvedene protiv još šest sadašnjih ili bivših zvaničnika i jednog entiteta iz četiri države Zapadnog Balkana, koji su povezani sa, kako se navodi, destabilizacijom regiona i korupcijom.

Vlasti SAD su poručile da koruptivno ponašanje podriva vladavinu prava i ekonomski rast, a da kao rezultat ove akcije sva imovina, i prihodi od imovine, određenih pojedinaca ili entiteta, moraju biti blokirani i prijavljeni OFAC-u. 

Ako se lista na zvaničnom sajtu američke institucije pogleda malo detaljnije, vidi se da je na njoj i Naser Keljmendi, osuđivani kosovski narko-bos. Tu su i članovi njegove porodice.

Na crnoj listi SAD je i Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića 2003. godine, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji.

Tu je i Nemesio Oseguera Cervantes, vođa kartela Jalisco nove generacije (CJNG), zvani “El Mencho”, za koga se tvrdi da je jedan od ključnih ljudi meksičkog podzemlja. 

Američke vlasti sankcionisale su Fajsala Al-Vadija, Libijca, zbog optužbi da je umiješan u ozbiljne švercerske operacije na Mediteranu.

Na crnoj listi su i brojni ruski i bjeloruski najistaknutiji zvaničnici, uz obrazloženje da su povezani sa destabilizacijom regiona i korupcijom. Još 15. marta 2022. godine OFAC je ponovo imenovao bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka i prvi put imenovao njegovu suprugu Halinu Lukašenko i uvrstio ih na crnu listu. Tu je, između ostalih, generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin. 

Na crnoj listi SAD su i vođe islamističkih organizacija, poput Al-Kaide i Islamske države. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

RAT IZ MINUTA U MINUT: Ukrajinci tvrde da su spriječili ubistvo Zelenskog, prihvaćen zahtjev za članstvo Ukrajine u EU

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

(VIDEO)Pogrebne usluge dobile savremenu upravnu zgradu

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

Šahmanu, Mihailoviću, Peroviću i Rajkoviću i Vukotiću zadržavanje, Hajduković će se braniti sa slobode