Izvor: Dan

Nakon mjesec nastavljena svjedočenja u slučaju Medenica

Nakon mjesec dana, juče je u Specijalnom državnom tužilaštvu nastavljeno saslušanje svjedoka u predmetu formiranom protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.
Nakon mjesec nastavljena svjedočenja u slučaju Medenica

Zbog tajnosti postupka, niko od branilaca sa kojima je redakcija “Dana” kontaktirala nije mogao reći koji svjedok je juče saslušan.

Podsjetimo, odlukom Vrhovnog suda sredinom jula njoj je produžen pritvor za tri mjeseca, nakon čega su se njeni branioci žalili Ustavnom sudu.

Prema ranijem pisanju Dana, saslušan je dio sudija, za prva dva mjeseca istrage jedino je bio pozvan da svjedoči sudija Vrhovnog suda u penziji Branimir Femić, već krajem juna i početkom jula još nekoliko njih, a izjašnjavali su se na okolnosti donošenja odluka u određenim revizijama.

Specijalno državno tužilaštvo sumnja da je Medenica po nalogu sina Miloša Medenice za materijalnu korist pristala da utiče na sudije suda kojim je predsjedavala da u određenim postupcima revizije donose odluke u korist nekih firmi.

Kako se navodi u naredbi o sprovođenju istrage, sumnja se da je Vesna Medenica imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore, da se upoznaje sa stanjem u spisima i da javlja organizatoru druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju, kao i da sa pozicije predsjednice Vrhovnog suda, raspolažući informacijama i saznanjima do kojih je došla tokom obavljanja funkcije, utiče da organizator i članovi kriminalne organizacije ne budu otkriveni prilikom prenošenja i prodaje neocarinjene carinske robe – cigareta, iznijete iz Slobodne carinske zone Luke Bar.

Odlukom suda, pritvor je produžen Vesni Medenici, Miloradu Medenici, Luki Bakoču, Ivani Kovačević, Marjanu Bevenji, Stevu Karanikiću i G.J.

Kako piše u rješenju suda, iz spisa predmeta proizilazi osnovana sumnja da je Miloš Medenica tokom 2019. godine stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a kojoj se pridružilo 11 lica, pravno lice DOO “K. c. N.” i više N.N. lica.

Prema navodima istrage, sumnja se da je Miloš Medenica, kao organizator, vrbovao više lica radi realizacije kriminalnog plana, da se bavio prenošenjem i prodajom neocarinjene robe čiji je promet ograničen, kao i da posreduje radi donošenja odluka Vrhovnog suda u korist zainteresovanih privrednih društava, a u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe i kriminalnu organizaciju.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Miloš Medenica negirao šverc cigareta, droge i uticaj na donošenje sudskih odluka

Vesnu Medenicu sumnjiče da je za 590.000 eura uticala na ishod pojedinih sudskih odluka

Medenica nije pozivan u policiju i Tužilaštvo, napustio Crnu Goru nakon hapšenja Lalovića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Adžić bi još da zapošljava iako je u tehničkom mandatu

Policija privela Pejanovića: Upao u redakciju Dana, napao zaposlene i lomio inventar

Piperović: Svaki političar ima pravo da sa građanima podijeli svoja saznanja, ali premijer ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu

Regionalni vodovod traži pomoć od Ministarstva finansija za otplatu kredita Evropskoj banci