Izvor: Pobjeda

Optuženi: Priznali smo pljačku i ubistvo Mrdaka pod policijskom torturom

Sedmočlana grupa optužena za razbojništvo Pošte u Nikšiću kojom prilikom je ubijen radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak danas su u podgoričkom Višem sudu na ročištu za kontrolu optužnice zatražili obustavu postupka jer su djelo priznali pod pritiskom policije. Isti stav zauzela je i odbrana optuženih ističući da je optužnica zasnovana na pretpostavkama te da pojedini dokazi nisu pribavljeni u skladu sa zakonom.
Optuženi: Priznali smo pljačku i ubistvo Mrdaka pod policijskom torturom

Foto: Pobjeda

Sa druge strane, zastupnik tužilaštva ostao je pri optužnici u cjelosti ističući da je potvrđuju prikupljeni dokazi.

Na optužnici koju potpisuje tužiteljka Tatjana Begović su Mitar Knežević, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Optuženi Knežević saopštio je da mu je žao zbog smrti Ljubiše Mrdaka ali da on nema ništa sa događajem koji se odigrao u Nikšiću kao i da tužilaštvo nije pružilo dokaze u tom pravcu.

On je naveo da je od prijatelja saznao da se sumnjiči da je jedan od aktera razbojništva Pošte u Nikšiću i da ga traži policija zbog čega se razmišljao daiz Herceg Novog, gdje se trenutno nalazio, uputi ka Centru bezbjednosti u Nikšiću.

Međutim, Knežević je pojasnio da je odustao od predaje jer je znao da će ga na putu zaustaviti policija i neće mu vjerovati. Branilac Kneževića je ukazao na kontradiktornosti iskaza koje je ovaj optuženi dao pred BiH državnim organima i crnogorskom policijom.

Advokat koji zastupa optuženog Mitra Kneževića kazao je, između ostalog, da izjave koje je njegov branjenik dao u BiH i pred organima Crne Gore su kontradikotrni i da ne mogu biti dokaz.Dodao je da dokazi demnatuju jedan drugog i da nemaju dodirnih tačaka. Optuženi Albijanić je saopštio da je da danas pred sudom prvi put bez zlostavljanja daje iskaz u ovom slučaju.

“Prošao sam zlostavljanje od policije. Stavljali su mi kesu na glavu, šok sam preživio. Ovo mi je prvi put da dajem iskaz bez prinude i zlostavljanja”, kazao je ovaj optuženi. On je naveo da nema veze sa razbojništvom i ubistvom Mrdaka ali da je uprkos tome prošao pakao Branilac Albijanića, advokat Marko Radović ukazao je vanraspravnom vijeću da se optužnica za sniva na pretpostavkama i da je Više državno tužilaštvo moralo ponuditi još konkretnih dokaza.

On je kazao da mjere tajnog nadzora nisu sačinjene u skladu sa zakonom. Sa stavom advokata Radovića da je optužnica nepotpuna saglasio se i advokat Davida Banjca. Optuženi Petar Zolak je kazao i da je kao i Albijanić prošao torturu u zgradi policije u Banja Luci i da je očevidac zlostavljanja optuženog Albijanića.

“Svjedok sam kako su tukli Albijanića.On se nalazio u sobi preko puta moje. Otvorili su vrata da gledam kako ga biju”, ispričao je Zolak. On je naveo da su ga policajci tada vezali za radijator.

“Batine, spovke, sve sam izdržao dok mi nisu spomenuli bebu i ženu. Rekli su da će ženu da mi uhapse a bebu predati socijalnoj službi. Tada sam im rekao da me terete za šta god hoće ali porodicu da mi ne diraju”, kazao je on.

Zolak je ustvrdio da su mu crnogorski inspektori rekli da znaju da on to nije uradio te da su došli u BiH po kostur istrage.

Dodao je da je njegove povrede u Kliničkom centru Banja Luke, policajac medicinskom osoblju objasnio kao nesretan slučaj odnosno da su drva na njega pala kada se otvorila stranica kamiona. Advokat Srđan Lješković je zatražio obustavu postupka uslijed nedostatka dokaza protiv njegovog branjenika Stefana Regojevića.

On je istakao da Regojević nije kriv i da nije imao ni jedan nagovještaj da se priprema razbojništvo.

“Regojević je brutalno tučen u Centru bezbjednosti. Postoji snimak sa trajekta Herceg Novi za koji VDT navodi da je Rogojević na motoru sa Banjcem. DNK analizom je utvrđeno da nema njegovih tragova na motoru a osim toga ne poznaje Banjca”, kazao je advokat Lješković. Regojević je ustvrdio da ne poznaje nikoga od optuženih i naglasio da je nakon hapšenja preživio policijsku torturu.

“Izjavu koju sam, dao dao sam pod batinama, uskraćivanjem hrane, vode i sna. O tome postoje dokazi doktora”, naveo je on.

Advokatica Maja Zeković predočila je sudu da nije imala priliku da kontaktira sa svojim branjenikom Miljkovićem iako je to tražila od državnih organa Srbije gdje je ovaj optuženi uhapšen. Dodala je i da je porodica Miljkovića obavjestila da srpska policija zlostavlja njenog branjenika.

Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namijenjen za isplatu penzija. Kako je saopšteno iz policije, ukradeno je 423.000 eura.

Istraga je pokazala da je ova grupa sa pripremama oružane pljačke krenula 9. avgusta prošle godine sa iznajmljivanjem štek stanova u Nikšiću gdje su se krili prije i nakon razbojništva.

Prema unaprijed utvrđenom planu, 20. oktobra prošle godine, oko 9 sati, optuženi su u džipu „kaškai“ čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namijenjen prevozu novca i dragocjenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila.

Uvidjevši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi.

Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejem, prebacili novac u svoje vozilo i pobjegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Kako se navodi u otužnici, razbojnici su se potom uputili prema Manastiru Ostrog. Banjac je iz ,,citroena kaktus“, kojim je upravljao Zolak, prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje a Regojević potom nastavio put prema Budvi.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Podignuta optužnica za razbojništvo Pošte u Nikšiću i ubistvo Ljubiše Mrdaka

Smijenjen Aleksa Bečić

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Danonoćno snimaju korito Morače, neke kompanije uklonile postrojenja

U Crnu Goru je ušao Prvoslav Perić, ali ne i Porfirije

DRAMATIČAN PORAST NASILJA U PORODICI: Dva izgubljena života i čak 35 odsto slučajeva više nego 2021.

Abazović: Bilo bi dobro da postoji jedan zajednički kandidat za predsjedničke izbore, kandidovanje Mandića uvećava šanse Đukanoviću