Izvor: Pobjeda

OPTUŽNICA: Radonjić i Đurović po nalogu šefova mučili i ugušili Kapetana

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv srpskih državljana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića koji su, prema dokaznom materijalu, 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan, a potom ga predali ostalim članovima kavačke grupe, koji su ga po nalogu Slobodana Kašćelana i Igora Božovića dva mjeseca kasnije ubili.
OPTUŽNICA: Radonjić i Đurović po nalogu šefova mučili i ugušili Kapetana

Izvor: Pedja Milosavljevic/AFP

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića koji se na meti ove kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020. godine.

Na optužnici, koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, su i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković. 

Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa koju su činili Miljković, Janković i Ratko Živković po prethodnom dogovoru sa Kašćelanom, Igorom Božovićem i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe su 14. oktobra 2020. godine ,,silom, prijetnjom i obmanom zadržali oštećenog Miletu Radulovića duže od 10 dana i prema njemu postupali na svirep način, u namjeri da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist“.

Prema planu ove 13-člane kriminalne organizacije, Ratko Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem tražeći od njega da se vide pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi tvrdeći da se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu.

Ne sumnjajući u Živkovića, Radulović je došao u njegovu kuću gdje su ga dočekali Belivuk, Miljković i Janković koji su ga savladali i držali do večernjih sati, kada su ga po nalogu Kašćelana i Božovića prebacili u kuću koju je obezbijedio optuženi Duško Roganović u kotorskom naselju Radanovići.

Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za koje vrijeme su mu Belivuk, Miljković, Božović, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović prijetili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga sa kojom trguju.

– Prijetili su mu govoreći da će ga staviti u mengele i pokazivali tijela osoba koje su prethodno pripadnici ove kriminalne organizacije lišili života i mučili – navodi se u optužnici.

Optuženi su obećavali Raduloviću da će ga, ukoliko im saopšti tražene informacije, ostaviti u životu.

U strahu za život, Radulović je Kašćelanovoj grupi omogućio da preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije Skaj u njegovo ime šalju pisane poruke da bi namamljivali pripadnike suprotstavljenog – škaljarskog klana da dolaze na određene lokacije gdje bi ih potom likvidirali.

– Nakon što su, po svojoj procjeni, od Radulovića izvukli sve informacije i podatke koji ih zanimaju, lažno su mu obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti – navodi se u optužnici.

Radoje Zvicer je 21. decembra 2020. godine po nalogu Kašćelana i Božovića saopštio Radonjiću i Đuroviću da ubiju Radulovića.

Istog dana, Radonjić i Đurović su u kući koju je obezbijedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu ,,vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata“.

Radulović je preminuo od ugušenja.

– Slijedeći kriminalni plan, okrivljeni Vučković i Radonjić po uputstvu i savjetima Kašćelana i Roganovića uklonili su tragove mučenja i ubistva. Iz objekta gdje su držali Radulovića uklonili su svu garderobu oštećenog i predmete koje je dodirivao kako bi uklonili DNK tragove.

Potom je Vučković posmrtne ostake Radulovića ,,pasatom karavan“ prevezao do napuštenog vojnog objekta – ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju gdje su prethodno transportovane 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura.

– Vučković je zajedno sa Radonjićem u ukopu posložio automobilske gume, napunio ih ćumurom, a nakon toga na tako pripremljenoj lomači postavili su tijelo pokojnog Radulovića i zapalili ga kako bi uništili sve tragove o izvršenom krivičnom djelu – navodi se u optužnici.

Među dokazima na kojima se temelji optužnica Specijalnog tužilaštva su i fotografije optuženih koje su napravljene sa Radulovićem dok su ga držali otetog, ali i one koje su pripadnici klana napravili nakon što su ga ubili.

Prema fotografijama koje su okrivljeni razmjenjivali pronađeno je i lice mjesta na kome je tijelo žrtve zapaljeno.

Među dokazima se našao i DNK Radulovića koji su forenzičari ipak pronašli na mjestu paljenja tijela.

Tokom istrage, supruga ubijenog Radulovića potvrdila je da je na zahtjeve koji su upućeni sa telefona njenog muža predala kavčanima više stotina hiljada eura i dva skupocjena sata u Kotoru.

Osumnjičenima za otmicu i ubistvo Radulovića na teret se stavlja i surova likvidacija Podgoričanina Nikole Stanišića.

Kašćelan bio pod nadzorom policije, Belivuk i Miljković u Srbiji

Slobodan Kašćelan, Veljko Belivuk i Marko Miljković negirali su učešće u otmici i likvidaciji Milete Radulovića.

Kašćelan je tvrdio da je u vrijeme otmice i ubistva Radulovića bio pod pratnjom policije i bilo mu je zabranjeno da napušta stan, a Miljković i Belivuk su tvrdili da su optužnicom srpskog tužilaštva vršili druga krvična djela na teritoriji Srbije, pa nijesu mogli istovremeno biti na teritoriji Crne Gore.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Detalji optužnice protiv Belivukove grupe: Pet ubistava i silovanje mladića

SDT pokrenulo postupak protiv Belivuka i Miljkovića zbog ubistva Spahića i Hodžića u Spužu

Ko je želio da Belivuk bude likvidran u Crnoj Gori

KRIK: Belivuk u iskazu tvrdio da mu je Vučić tražio razne usluge

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PLANTAŽE: Poravnanje inicirali uprkos nalazu vještaka da je nabavljena loša oprema za brikete

PERIĆ ZA STANDARD: Kod velikih dilema i društvenih gibanja izbori blagotvorni

Pucnjava u Nikšiću: Ranjen Željko Radulović

Ana Đukanović: Da nije došlo do poravnanja spor bi vjerovatno završio pozitivno za Plantaže