Katnić: Carinska zona je bila glavni cilj kokaina, a ne kompanija Voli

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su za pošiljku kokaina koja je oktrivena prije nekoliko dana saznali od policije, navodeći da prvi nalazi istrage ukazuju da krajnja destinacija isporuke nije bio logistički centar Volija već dio slobodne carinske zone u luci Bar.
Katnić: Carinska zona je bila glavni cilj kokaina, a ne kompanija Voli

”Zašto nije bio Voli, zato što su poslali samo u pola godine mnoštvo dopisa da se dodatno vrši kontrola kontejnera”, naveo je Katnić na konferenciji za novinare.

Kazao je da vojnik „po rođenju“ i da uvijek voli da se vraća na početni položaj.

”A početni položaj je plomba. Čuli ste da smo saznali za ovo iz policije, koji su saznali od carinika. Carina ima određene metode koje im daju za mogućnost da izađu određeni pokazatelji koji indiciraju neke kontejnere koji mogu biti sumnjivi. Oni su utvrdili da se radi o kokainu čak su i pogodili težinu oko pola tone.”

”Došli smo do važne činjenice oktrili smo plombu koja je garant uz indikator temperature da tovar od Ekvadora do Bara nije niko dirao i otvarao. Oni su to zapečatili da to nije otvarano dok ga nijesu otvorili naši carinski organi”,naveo je Katnić.

Prema njegovim riječima, sve su kontrolisali i nije “tica mogla prelećeti” a da nije moralo biti dokumentovano, i došlo se do Volija kada su radnici otkrili kokain u bananama.

”U tom trenutku smo izvršili pretres i našli plombu koja je imala za cilj da se prikrije da se kontejner sa bananama otvarao prije dolaska. Ova droga je trebalo da bude u preuzeta u mraku skladišta da se otvori kontejner i uzme droga, kako je rađeno, kako je sumnjamo, izvršeno najmanje tri puta”, poručio je Katnić.

Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je krivičnu prijavu protiv špeditera Đoka Drobnjaka koji se sumnjiči da je dio međunarodne kriminalne organizacije koja se sumnjiči za šverc kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

Kako je saopšteno na pres konferenciji SDT-a, Drobnjak je, sumnja se, u kriminalnoj organizaciji koju su formirala dva neidentifikovana lica, između ostalog, imao zadatak da vrši manipulaciju kontejnerima u kojima su bile banane, da dostavlja brojeve kontejnera u cilju izuzimanja kokaina ispod mjera nadzora na carinskoj zoni.

Kazao je da je utvrđeno da je tri puta nedostajala roba iz kontejnera.

”Pitao je se kako je to moguće. Čitava obavještajna zajednica je zakazala. Zašto je to tako, pa zato jer dio policije djeluje jednostavno, ali dio djeluje kao na okupiranoj teritoriji. Prošle su prema procjenama dvije, do tri tone, to su stotine miliona eura vrijednosti. Ova droga je 96 čistoće, to je savršenstvo. Svi znaju da sam ja sportista ne predlažem da je probate, ali sa aspekta ovih koje se time bave to je tako”, naveo je Katnić.

On je kazao da je riječ o apsolutno uspjeloj akciji.

”Kao što je i svaka akcija SDT uspjela savršeno. To je zato što postoje međunarodni partneri koji pružaju pomoć, a i mi njima. Svaka država od nastanka stvara svoju obavještajnu zajednicu. Mi smo kao država dužni da zaštitimo teritoriju, ljudstvo i sve drugo, ali i partnere i komšije da im preko naše teritorje ne stiže droga. U ovoj akciji smo to uradili besprekorno.”

Kazao je da akcija nije pokvarena time što su radnici Volija prijavili slučaj.

”Ništa nisu pokvarili. Govorio sam gdje je naša obavještajna zajednica zakazala, a to je zbog toga što nijesmo znali gdje se preuzima droga, a to se radi u slobodnoj carinskoj zoni. Mi smo morali da utvrdimo gdje se preuzima.”

Specijalni tužilac Miroslav Turković kazao je da su došli do podataka da je u toku 2021. godine na teriotoriji Slovenije, Ekvadora i drugih država stvorena kriminalna organizacija koja je vršila krivična djela stvaljanja u promet opojnih droga.

” Podaci ukazuju na sumnju da su organizaciju formirala dva neidentifikovana lica od kojih je jedno službenik jedne kompanije iz ovih zemlja. Dokazi upućuju da je pripadnik postao i jedan crnogorski državljanin Đ.D. koji obavlja poslove špedicije u jednom pravnom licu u Crnoj Gori. Postoje dokazi koji ukazuju na sumnju da je imao zadatak da vrši manipulaciju kontejnerima u kojima su bile banane, da dostavlja brojeve kontejnera u cilju izuzimanja kokaina ispod mjera nadzora.”

Turković je kazao da su pripadnici kriminalne organizacije postali još nekoliko osboba koji su državljani Crne Gore i koji obavljaju aktivnosti u Slobonoj zoni Luka Bar.

Postoje i podaci, kako je naveo, da su članovi kriminalne grupe i državljani Ekvadora koji su dostavljali brodske plombe, koje su drugi pripadnici koristili da bi zavarali trag nakon preuzimanja kokaina iz kontejnera.

Naveo je i da među osumnjičenima ima i pripadnika jedne strane transportne kompanije.

”Ovo je vrlo uigrana i dobro isplanirana međunarodna akcija koja je imala za cilj da se izvrši transport droge iz zemlaja Južne Amerike do Crne Gore. Dokazi ukazuju da je Đ.D. neovlašćeno držao i prenosio drogu za koju se sumnja da je kokain i manipulisao kontejnerom.”

Turković je rekao da Drobnjaka sumnjiče da je označio kontejner kojim je u Bar početkom januara stigla droga i preusmjerio ga ka jednom trgovačkom landu da bi omogućio ostalim članovima kriminalne grupe da je preuzmu, ali da su u tome spriječeni.

On je kazao da je juče izvršen pretres trgovačkog lanca i da je pronađeno oko 500 kilograma kokaina.

Kazao je i da je Slobodna carinska zona mjesto na kom je trebala biti preuzeta droga.

”To je prostor koji je podesan da se preduzmu ove radnje, za koje mi sumnjamo da su bile u planu djelovanja ove kriminalne organizacije”, rekao je on.

Direktorica Uprave prihoda i carina, Milena Petričević saopštila je na pres konferenciji da je kokain zaplijenjen prije dva dana zajedno sa kontejnerima 2. januara uplovio u Luku Bar te da su nakon kontrole i sumnje odmah obaviještene nadležne insititucije.

”Carinski službenik koji je tog dana rukovodio skenerom došao je do saznanja da je konkretan kontjner kontaminiran. Informaciju je podijelio sa pretpostavljenima, mi smo napravili procjenu da ovakav podatak moramo promtno podijeliti sa institucijama.

Radilo se o četiri kontejnera slovenačke firme koja godinama isporučuje banane za već pozantog kupca. Među četiri kontjenera je dan je bio kontaminiran, međutim strategijom SDT pošiljka je praćena i kontrolisana do terminala u Podgorici i koja je trebala biti propuštena do skladišta kupca”, kazala je Petričević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

POTVRĐENO STANDARDU: Uhapšen Radoje Radulović, osumnjičen za šverc droge iz Južne Amerike u Evropu

SDT pokrenulo postupak protiv Belivuka i Miljkovića zbog ubistva Spahića i Hodžića u Spužu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Konjević: Očekujem da će biti izglasano nepovjerenje Vladi, ako Vlada ne bude oborena povlačim se sa mjesta potpredsjednika

Sarajliji lopov opljačkao stan, on mu poručio: Ne mogu ti oprostiti što si ušao u obući

Krivokapić: Potpisan oktroisani akt u Beogradu, donešen u CG, zato nismo mogli ni zarez promijeniti

STANDARD SAZNAJE: Porfirije stigao u Podgoricu, potpisivanje Temeljnog ugovora u 10 časova