Piperović: Svaki političar ima pravo da sa građanima podijeli svoja saznanja, ali premijer ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu

Advokat Zoran Piperović predao je glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću prijedlog sa inicijativom da se ispita sve što je premijer Dritan Abazović izjavio na sjednici Skupštine Crne Gore 19. avgusta, a tiče se šverca cigareta i odnosi se na pravno lice ''Bemax'', na Ranka Ubovića i Zorana Lazovića.
Piperović: Svaki političar ima pravo da sa građanima podijeli svoja saznanja, ali premijer ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu

Zoran Piperovic

Advokat Piperović između ostalog u svom predlogu ukazao je na više stvari.

U tom predlogu on je istakao i da je premijer, pominjući ime Ranka Ubovića kazao…”A njega čuvaju inače, 22 naoružana lica…”, dodajući da to nije tačno.

“Ako premijer jedne zemlje kaže da se ulicama glavnog grada kreću 22 naoružana lica, a da se ne radi o ljudima koji po osnovu obavljanja službene dužnosti (pripadnici policije, pripadnici vojne policije, ljudi koji čuvaju štićene ličnosti) onda je to zlokobna tvrdnja, koja je iziskivala reakciju Uprave policije onoga trenutka kada je premijer saznao za to”, napisao je Piperović.

“Raspitao sam se kod mog vlastodavca, gospodina Ranka Ubovića , na okolnosti tih navoda, i dobio informaciju da ima lično obezbeđenje, koje čine četiri nenaoružane osobe. Čovjek na to ima pravo. Njegova je stvar, i stvar njegove percepcije da li su mu ta lica nužna za pratnju ili ne. Ta lica ne moraju nužno da čuvaju ničiji život,gospodin Ubović ne mora da bude fizički ugrožen, i njegova je privatna stvar da li želi da ima vozača i osobe koje mogu da opskrbe njegove potrebe kada se nalazi na poslu, u društvu, u okviru porodice, na ulici”, napisao je Piperović u predlogu.

Piperović ocjenjuje da je, dakle, trebalo otvoriti priču tom rečenicom, da bi se an block, stvorila fama da se radi o misterioznim ljudima koje mimo zakona čuva naoružana garda.

“Dok neometano, kako je rečeno, dominantno provode šverc cigareta u Crnoj Gori. Da bi Vam što plastičnije objasnio kako je sve vješto retorički upakovano, analiziraću Vam jednu upadicu, verbalnu, koju je uvezao Premijer, i to onako an passan. On kaže …”I Zoran Lazović, koji je konektovan na ‘Bemax’. Ovako usputna rečenica može da ima više skrivenih aluzija. Prva, konektovan je, znači i on se bavi švercom. Ili, konektovan je za poslove koji su sa one strane zakona, a pušta se mašti na volju građaninu i posmatraču, da zaključi o kojim se to poslovima radi. U ovom kontekstu, svakako ne znače ništa časno”, napisao je advokat Piperović.

On ističe da se upravo iz toga vidi loša namjera premijera i da bi to bila njegova privatna stvar, pravo na privatni stav – da o nekome i nečemu ima svoju impresiju, ali je Abazović to izgovorio na plenumu Skupštine Crne Gore:

“U kontekstu borbe protiv šverca cigareta. I to ima drugu konotaciju. I to ima drugu težinu”.

Piperović je kazao da svaki političar ima pravo, da sa građanima podijeli svoja saznanja, operativne podatke koje mu prosleđuju obavještajne zajednice, ima pravo na slobodu izražavanja.

“Ali samo jedno: premijer svake zemlje ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu. Ili makar dokazive tvrdnje.”

“Uostalom, zar premijer Abazović nije u prisustvu predstavnika “Bemax-a”, figurativno rečeno, prekinuo vrpcu, na otvaranju auto puta Smokovac – Kolašin? E, sad zamislite kakva se poruka šalje međunarodnoj zajednici. Otvaraš najveći projekat u Crnoj Gori u svojstvu premijera, a prisutan je među najvećim zvanicama i predstavnik Bemaxa kao jedan od ključnih izvođača radova. Da li je tada premijer znao da je među visokim zvanicama i lice čija je firma najveći švercer cigareta u Crnoj Gori”, pitao je Piperović.

On u predlogu tužioca Novovića moli da se pod hitno krene sa utvrđivanjem istine i da se u cilju toga saslušaju njegovi vlastodavci Ranko Ubović i Zoran Lazović.

“Predlažemo da vaše specijalizovane ekipe utvrde ko su firme koje sa firom “Bemax” švercuju cigarete.Da se utvrde njivoi nazivi,lica koja ih predstavljaju, vrijeme i datum obavljanja nezakonitih radnji šverca cigareta, marka cigareta, u kojim sladištima slobodne zone Luke Bar su cigarete bile, ili bilo gdje na teritoriji Luke Bar, ili bilo gdje na teritoriji Crne Gore ( sakrivene, deponovane), napisao je on, i dodao u predlogu da se izuzme sva dokumentacija firme Bemax kojom se može dokazati bilo kakav promet duvanskim proizvodima.

Piperović navodi da ukoliko takve dokumentacije nema da se sasluša premijer Dritan Abazović na okolnosti.

” Odakle mu ta saznanja, kako su zadokumentovana, kada se dogodio ili događa šverc cigareta, i glavno da opiše modus operandi šverca cigareta od strane pomenute firme i pomenutih lica”, naveo je on u predlogu.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Preko 1.000 prijava za posao u Milatovićevom kabinetu

Milatoviću “sporan” način na koji su državni simboli donošeni

Amaro Montenegro i kraljica Jelena

Nakit “Cvijet Lovćena” dopunjen minđušama i brošem; Živaljević za St...