Izvor: rtcg

PLANTAŽE: Poravnanje inicirali uprkos nalazu vještaka da je nabavljena loša oprema za brikete

Vansudsko poravnanje kompanija 13.jul Plantaže i OMP Engineerig iz Podgorice dogovoreno je iako je bivša uprava Plantaža imala nalaz sudskog vještaka da oprema koju je instaliralo preduzeće OMP nije mogla da proradi i da omogući proizvodnju. Nalaz je na proljeće 2019. godine sačinio Goran Dedić, vještak mašinske struke, za potrebe sudskog spora koji se između Plantaža i firme OMP vodio u Privrednom sudu.
PLANTAŽE: Poravnanje inicirali uprkos nalazu vještaka da je nabavljena loša oprema za brikete

Vještak Dedić je u svom nalazu ukazao i da je proizvodna linija bila pogrešno instalirana. 

Bivši članovi odbora direktora kompanije Plantaže Veselin Vukotić, Božidar Mihailović, Đorđe Rajković, Sead Šahman, Duško Perović i Anica Hajduković uhapšeni su po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Njih šestoro uhapšeno je zbog sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju. Hajduković je puštena da se brani sa slobode dok je ostalima određeno zadržavanje do 72 sata. 

Kompanija Plantaže, na čijem je čelu tada bila izvršna direktorka Verica Maraš, u novembru 2009. godine raspisala je poziv za izbor investitora radi ulaska u zajedničku investiciju u projektu koji se odnosi na rješavanje problematike dijela otpadnih sirovina, koje nastaju u procesu obavljanja djelatnosti firme. Kompanija OMP Engineering, koja je osnovana 20. novembra 2009. godine, dostavila je ponudu 12. januara 2010. godine.

Važno je reći da su među osnivačima firme OMP Engineering Oleg Obradović i Miodrag Ivanović. Jedno vrijeme u kompaniji je bio i poslanik DPS-a Predrag Bošković.

Kako se tvrdi u dokumentaciji koju je prošle godine tužilaštvu predala nikšićka Alternativa Crna Gora, nakon pregovora kompanija Plantaže i OMP Engineering zaključili su ugovor o osnivanju zajedničke kćerke kompanije Plant-OMP, koja je trebalo da proizvodi brikete od lozovine.

No, firma Plant-OMP doo nikada nije počela da radi, iako je kompanija Plantaže u nju uložila oko milion i po eura.

Preduzeće OMP Engineering pokrenulo je 27. novembra 2014. godine predmet pred Privrednim sudom protiv firme Plantaže, zbog navodnog neizvršavanja ugovornih obaveza. Jedno vrijeme sudija zadužen za predmet bio je i uhapšeni Blažo Jovanić.

Tužbom su tražili isplatu više od šest miliona eura.

Maraš je 2019. formirala komisiju koja se bavila odnosima sa kompanijom OMP Engineering, koja je potom dostavila Plantažama inicijalni predlog o mirnom rješavanju spora putem zaključenja vansudskog poravnanja.

Odbor direktora, na čelu sa predsjednikom Veselinom Vukotićem, 13. marta pretprošle godine donio je odluku da se usvoji predlog za vansudsko poravnanje sa kompanijom OMP Engineering, koji je dostavila Maraš i dva člana Odbora direktora profesor Božo Mihailović i Dušan Perović.

Iz SDT-a je saopšteno da se sumnja da su uhapšeni, kao članovi odbora direktora, donijeli odluku da se zaključi štetni ugovor o vansudskom poravnanju, između oštećenog privrednog društva 13. Jul – Plantaže AD i OMP Engineering iz Podgorice, čijim djelimičnim izvršenjem je oštećenom društvu nanijeta šteta, a OMP Engineering pribavljena korist.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

HAPŠENJA ČLANOVA BIŠEG ODBORA DIREKTORA PLANTAŽA: Istražitelji tokom pretresa tražili dokaze za zloupotrebu položaja

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

STANDARD SAZNAJE: Šest članova bivšeg Odbora direktora “Plantaža” biće saslušani ujutru

Maraš: Bez mladih poljoprivrednika, pitanje je hoćemo li za 10-20 godina imati domaću proizvodnju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Adžić bi još da zapošljava iako je u tehničkom mandatu

Policija privela Pejanovića: Upao u redakciju Dana, napao zaposlene i lomio inventar

Piperović: Svaki političar ima pravo da sa građanima podijeli svoja saznanja, ali premijer ima obavezu da iza onoga što je kazao plasira istinu

Regionalni vodovod traži pomoć od Ministarstva finansija za otplatu kredita Evropskoj banci