POTVRĐENO STANDARDU: Uhapšen Radoje Radulović, osumnjičen za šverc droge iz Južne Amerike u Evropu

Podgoričanin Radoje Radulović, za kojim se traga od marta prošle godine, uhapšen je juče zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe optužene za šverc 750 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu, saznaje nezvanično Standard.
POTVRĐENO STANDARDU: Uhapšen Radoje Radulović, osumnjičen za šverc droge iz Južne Amerike u Evropu

Foto: Ilustracija

U martu prošle godine Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović odredio je pritvor do 30 dana jedanaestočlanoj grupi koje specijalno tužilaštvo tereti za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Tada su Nikica Todorović, Ranko Stojović, Milica Bukilić, Jovan Ercegović, Milovan Lolo Laković i Darko Giljača sprovedeni u Istražni zatvor u Spužu dok se za Radojem Radulovićem, Damjanom Vukašinovićem, Draganom Prostran, Marijom Lazovićem i Z. K. tragalo.

Kao članovi kriminalne organizacije označeni su i Z. K. i Dragana Prostran (Sanja Roćen).

Osumnjičeni, koje Specijalno tužilastvo tereti da su članovi kriminalne organizacije, imali su precizno određene uloge.

Foto: Pobjeda

Neki od članova terete se da su davali novac za kupovinu kokaina, a onda od njegove prodaje, uzimali procenat, dok su neki bili zaduženi za nabavku, a neki za distribuciju droge.

Istražitelji neke od osumnjičenih članova ove grupe povezuju sa švercom više od 5,7 tona kokaina, koja je zaplijenjena krajem februara na brodu „Aressa“ u vodama Venecuele, a čija vrijednost se procjenjuje na više od 300 miliona eura, dok se za još nekoliko osoba traga, za koje se sumnja da su članovi.

Kako se sumnja, u martu 2018. godine Todorović i Vukašinović formirali su kriminalnu grupu koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Kriminalna grupa djelovala je na području Hrvatske, Srbije, Rusije, Austrije, Karipskih ostrva, Francuske i Portugala.

Foto: Pobjeda

Više od pet tona kokaina zaplijenjeno je 26. februara na teretnjaku „Aressa“, u vodama Arube, u južnom Karipskom moru. Uhapšeno je 11 crnogorskih državljana koji su bili članovi posade broda.

Njih su uhapsili pripadnici Mornarice Holandije, nakon što im je dojavljeno da je droga na brodu.

Podgorička policija uhapsila je R.R (43) zbog sumnje da je bio na čelu grupe koja se sumnjiči da je krijumčarila 840 kilograma kokaina koji je zapiljenjen na katamaranu “Florida II” u portugalskoj luci Horta u septembru 2018. godine, saopšteno je iz UP.

Podgoričanin je uhapšen po po nacionalnoj potjernici, a potraživao se radi obezbjeđenja njegovog prisustva vođenju krivičnog postupka pred pravosudnim organima Crne Gore.

Policija je 10. marta 2020. godine realizovala značajnu operaciju kodnog naziva „Aurel”, uz podršku policijskih službi Portugala, Austrije, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Slovenije i Uprave carina Francuske. Tada je uspješnom aktivnošću razbijena organizovana kriminalna grupa sa zapadnog Balkana koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike ka Evropi.

Specijalnom državnom tužilaštvu su tada podnijete krivične prijave protiv 13 osoba zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DPS: Vijesti šire laži, novinarstvo pretvorili u najniže propagandno djelovanje

Ko ima para neka se liječi, ko nema neka śedi doma

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera zgodne advokatice će vas iznenaditi

Branioci potvrdili da su na fotografijama Kovač i Mrvaljević