Izvor: rtcg

Preko Bara svake godine se prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta

Borba protiv kriminalnih grupa koje su primarni ilegalni korisnici luka na Balkanu za šverc kokaina zahtijeva veću međunarodnu policijsku saradnju. Balkanske luke sve više privlače trgovce drogom.
Preko Bara svake godine se prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta

Kako piše BalkanInsight, vlasti zemalja regiona su od 2018. godine zaplijenile najmanje sedam tona kokaina, šest tona amfetamina i tri tone heroina u balkanskim lukama. Samo kokain u ovom slučaju predstavlja potencijalnu dobit od 140 miliona eura. I to nije samo droga: preko crnogorske luke Bar svake godine se prokrijumčari više od dvije milijarde cigareta, otimajući državama 300 miliona eura neplaćenih poreza.

U slovenačkim i hrvatskim lukama rade male ćelije kriminalaca, ono što su Europol i mediji nazvali “balkanskim kartelom”. Najpoznatiji klanovi su, Kavački i Škaljarski koji su duboko povezani sa srpskim organizovanim kriminalom i koji su međusobno u ratu od 2015. godine, pri čemu je ubijeno više od 60 ljudi.

Balkanski kartel ima značajnu prednost – Bosancima, Hrvatima, Crnogorcima, Srbima i Slovencima nije potreban prevodilac da bi sarađivali.

Slovenija je, na primjer, mjesto gdje se kriju kriminalci sa Balkana, planiraju aktivnosti i vode nedozvoljene poslove. Slovenačka ćelija kavačkog klana uglavnom švercuje kanabis i kokain u Sloveniju iz Holandije i Španije, skladišteći pošiljke prije nego što ih pošalje u Austriju, Njemačku i Italiju. Grupa je takođe optužena za nabavku vatrenog oružja u Slovačkoj za prodaju kriminalcima u Holandiji, Srbiji i Sloveniji.

Kavčani i Škaljari su nekada bili jedinstvena struktura, takozvani “kotorski klan”. Ali posvađali su se zbog kokaina 2014. godine. Sličan razlaz se desio u susjednoj Albaniji deceniju ranije sa grupom u Draču, koja je upravljala švercom heroina kroz između 1994. i 2002. godine. Nastali rat za područje između 1999. i 2002. godine odnio je 20 života. Jedna od frakcija, klan Lul Beriša, i danas je aktivna u luci Drač.

Lokalne kriminalne grupe u rumunskim i bugarskim lukama Konstanca i Varna udružuju se sa korumpiranim carinicima, vozačima kamiona i vlasnicima preduzeća.

“Potrebna je međunarodna policijska saradnja kako bi se ometali kriminalci sa Balkana koji djeluju unutar i izvan regiona”, piše u tekstu čiji je autor Saša Đorđević iz Globalne inicijative za borbu protiv organizovanog kriminala.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Vlada objavila dopunu spiska kredita funkcionerima i državnim službenicima

Nova imena na spisku odobrenih kredita

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO) Uhvatila supruga u prevari: Kamere snimile čitavu situaciju

IZA KULISA: Da li se u Crnoj Gori stvara policijska država

Otkrića turske policije: Tokom potrage za tijelom Mijanovića u vili Bojanića iskopana tri ženska tijela, isplivale i slike mučenja

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat