Izvor: Pobjeda

Saslušan bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu u okviru izviđaja o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim državljanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, potvrđeno je Pobjedi.
Saslušan bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović

Zoran Lazović

Lazović je saslušan po prijavi poslanika Marka Milačića koju je podnio sredinom septembra Specijalnom državnom tužilaštvu. Za manje od mjesec, tačnije 13. oktobra, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević podnio je krivičnu prijavu protiv službenice granične policije S. I. zbog sumnje da je zloupotrijebila službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću, pa je predmet spojen.

Prije četiri dana po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića uhapšeni su policijski službenici Aleksandar Bošković i Saša Đurović, ali je predmet preuzelo Specijalno državno tužilaštvo, spojilo ga sa onim koji je formiran po prijavi poslanika Marka Milačića protiv Zorana Lazovića i naložilo da se dvojica dugogodišnjih policajaca pušte na slobodu, jer nema osnova sumnje da su zloupotrijebili položaj.

Tada je i od Bakovića uzeta izjava u svojstvu građanina, što je iziritiralo predstavnike aktuelne vlasti, pa su, nezadovoljni odlukom tužilaštva, u petak organizovali vanredni pres, na kojem su tražili da se izabere novi Tužilački savjet, na što je reagovao v.d. Vrhovnog državnog tužilaštva Dražen Burić.

” Posljednja izjava potpredsjednika Vlade u kojoj, usljed neznavenosti ili loše namjere, pokušava da se umiješa u nadležnosti tužilaštava, pokazatelj je da iza njegovih istupa zapravo postoje neki drugi razlozi”, smatra Burić.

Kako je kazao, po novoj prijavi MUP-a, postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici (Vukas Radonjić) počeo je postupak izviđaja, preduzeo radnje i mjere za koje nije nadležan i dao obavezujuće naloge službenicima policije.

” Iako je bio obavezan da prijavu odmah proslijedi nadležnom državnom tužilaštvu, a što je učinio tek po nalogu rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Crne Gore. Da je postupajući tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici imao saznanja da postupa kao nenadležan tužilac i da ima saznanja da je Specijalno državno tužilaštvo već zasnovalo nadležnost, između ostalog, proizilazi i iz službene zabilješke koju je sam sačinio”, ističe Burić.

Osim toga, dodaje, postupajući tužilac je izdao obavezujući nalog Upravi policije za hapšenje njihovih službenika u kojem je naveo da je saučesnik u izvršenju krivičnog djela javni funkcioner E. B, pa je i iz tih razloga predmetne spise morao odmah dostaviti nadležnom Specijalnom državnom tužilaštvu.

” Otuda iznenađuje čuđenje predstavnika izvršne vlasti zbog preuzimanja predmeta, iako je krivično gonjenje javnih funkcionera u isključivoj nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva”, naglasio je Burić.

Belivuku i Miljkoviću je mjera zabrane ulaska u našu zemlju ukinuta 28. decembra odlukom menadžmenta Uprave policije, a na zahtjev sprpskih bezbjednosnih službi. Dvojica srpskih državljana ušla su u Crnu Goru 17. januara, od kada su bili pod dvadeset četvoročasovnim nadzorom policije. Zločin za koji se Belivuk i Miljković terete da su počinili u Crnoj Gori dogodio se 14. oktobra prošle godine, kada su ilegalno ušli u našu zemlju i ubili dvojicu Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića, istog dana kada je u Beogradu u Ritopeku likvidiran Lazar Vukićević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Tužilačke organizacije negoduju povodom najavljenih izmjena tužilačkih zakona: Nastavlja se praksa kršenja Ustava i zakona

VDT: Vlast se obračunava sa tužiocima i time ugrožava ustavni položaj Tužilaštva

Zbog nedostatka novca tužilaštva bez bezbjednosne zaštite

VENECIJANSKA KOMISIJA: Zamjena pojedinaca na ključnim pozicijama ne smije biti jedina svrha institucionalnih reformi

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Završena sjednica Vijeća, Abazović i Radulović bili odsutni

Prvi rezultati izlaznih anketa izbora na Kosovu: U 11 opšina i gradova ide se u drugi krug, Srpska lista proglasila pobjedu u opštinama sa srpskom većinom

Bivši šef u ANB-u Luka Bulatović izvršio samoubistvo, pronađeno oproštajno pismo

(VIDEO/FOTO) Građani počeli da se okupljaju ispred Vlade: Krivokapiću, bolje grob nego rob, ne može nam niko ništa oteti bez krvi