SDT pokrenulo postupak protiv Belivuka i Miljkovića zbog ubistva Spahića i Hodžića u Spužu

Uprava policije i Specijalno policijsko odjeljenje SDT-a, nakon sprovedenih istražnih radnji, podnijeli su krivičnu prijava protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još dvije osobe zbog osnovane sumnje da su ubili Damira Hodžića i njegovog šuraka Adisa Spahića 14. oktobra prošle godine u Danilovgradu, saopšteno je iz Tužilaštva.
SDT pokrenulo postupak protiv Belivuka i Miljkovića zbog ubistva Spahića i Hodžića u Spužu

Saslušanje je planirano da se obavi u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Krivična prijava, kako je navedeno u saopštenju SDT-a, podnijeta je, osim Belivuka i Miljkovića i protiv još dva lica – J.N. i Ž.R., zbog osnovane sumnje da su u drugoj polovini 2020 godine, na teritoriji Crne Gore, Belivuk i NN lice formirali kriminalnu organizaciju, koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od 4 godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

“Djelovanje kriminalne organizacije je planirano na duže vrijeme uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline, a svaki član kriminalne organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu. U djelovanju kriminalne organizacije planirana je primjena zastrašivanja i nasilja. Organizatori su lično ili preko drugih članova organizacije vrbovali lica za članove kriminalne organizacije, pa su pored za sada NN lica, članstvo u kriminalnoj organizaciji prihvatili Miljković, J.N. i Ž.R. U cilju realizacije kriminalnog plana i vršenja neodređenog broja krivičnih djela ubistvo (iz čl. 143 KZCG) teško ubistvo (iz čl. 144 KZCG) otmica (iz čl. 164 KZ CG) organizator Belivuk za sebe je odredio da planira izvršenje krivičnih djela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih djela, da sam izvršava krivična djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, dok je za sada NN organizator za sebe odredio da određuje lica koja treba lišiti života, obezbjeđuje materijalna sredstva za izvršenje krivičnog djela, određuje vrijeme, mjesto i način izvršenja krivičnih djela, prikupljanja podatake o kretanju pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacije koje treba lišiti života”, poručili su iz SDT-a.

Osumnjičeni Miljković i J.N. prihvatili su, kako je istaknuto u saopštenju, da izvršavaju naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije koja su im direktno data, da sami i sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije izvršavaju krivična djela zbog kojih je kriminalna organizacija stvorena kao i da vrše druge radnje koje su im određene od strane organizatora.

“Osumnjičeni Ž.R. prihvatio je da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije koja su mu direktno data ili prenešena od strane drugih pripadnika kriminalne organizacije, da pruža logističku podršku organizatorima i pripadnicima kriminalne organizacije, obezbjeđuje stambene objekte u kojima će se vršiti krivična djela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana, pruža pomoć i priprema izvršenje krivičnih djela ubistvo i otmica, komunicira sa licima koja su određena da budu lišena života kako bi ih doveo na mjesto gdje će biti ubijeni, kao i da vrši druge radnje koje su mu određene od strane organizatora. Na označeni način osumnjičeni Belivuk je osnovano sumnjiv da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 1 u vezi st 6 KZCG a Miljković, Ž.R. i J.N. krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 KZCG”, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, dodaje se, u cilju realizacije kriminalnog plana osnovano se sumnja da su 14. oktobra prošle godine u Danilovgradu, Belivuk, Miljković i J.N. po prethodnom dogovoru i zajedno, lišili života više lica – oštećene Damira Hodžića i Adisa Spahića, u čemu im je sa umišljajem u izvršenju krivičnog djela teško ubistvo (iz čl. 144 KZ CG) pomogao osumnjičeni Ž.R., tako što je u cilju realizacije kriminalnog plana prethodno obezbijedio stambeni objekat – kuću, a nakon toga stupio u telefonsku komunikaciju sa Hodžićem koji je određen da bude ubijen od strane kriminalne organizacije, te je koristeći prethodno stečeno povjerenje, tražio oštećenima da dođu u naselje Spuž u opštini Danilovgrad u kuću koju je koristio, a kako bi se vidjeli.

Za to vrijeme su Belivuk, Miljković i J.N. nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza ušli u Crnu Goru i došli do kuće Ž.R., a sve u cilju realizacije kriminalnog plana ubistva oštećenih Spahića i Hodžića, pa je 14. oktobra 2020 godine oko 15.00 časova, po dolasku oštećenih u kuću Ž.R., Belivuk odmah lišio života Hodžića na način što je pucao iz vatrenog oružja i pogodio ga u predjelu glave nanoseći mu povrede usljed kojih je nastupila smrt.

“Miljković i J.N. istovremeno su fizički nasrnuli na oštećenog Spahića, svezali ga, kao i R.M. koji se nalazio sa njima u društvu. Istog dana Spahić je lišen života. Oštećenog R.M. drugi, za sada NN pripadnici kriminalne organizacije, odveli su na drugu lokaciju. Belivuk je glasovnom porukom putem kriptovanog mobilnog telefona obavijestio druge pripadnike kriminalne organizacije o načinu na koji je izvršio opisano krivično djelo, te je istima saopštio: „Brate, Zemo i Hell i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvato svog, meni je zapao „Kasap“, „Kratos“ je hvato „zeta“, „Hell“ je hvato M., to što je „Kasap“ imao utoku i potegnuo, brate to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli tu u grupi, ako se vidi i potegne odmah se puca. Brate to nema šta tu da se pravdamo“, navedeno je u transkriptu razgovora koji je Tužilaštvo objavilo u svom saopštenju.

Nakon izvršenog teškog ubistva Hodžića i Spahića, nepoznati pripadnici kriminalne organizacije uklonili su tragove izvršenih krivičnih djela na način što su tijela oštećenih Hodžića i Spahića zakopali na nepoznatoj lokaciji, te istovremeno iz kuće uklonili tragove krvi oštećenih na način što su prali zidove unutrašnjosti kuće i mijenjali podove. Na označeni način Belivuk, Miljković i J.N. su kao saizvršioci izvršili krivično djelo teško ubistvo (iz čl. 144 tačka 8 u vezi čl. 23 KZ CG.), dok je osumnjičeni Ž.R. izvršio krivično djelo teško ubistvo izvršeno putem pomaganja (iz čl. 143 tačka 8. u vezi čl. 25 KZ CG.)

Prema do sada prikupljenim podacima osumnjičeni su osnovano sumnjivi za izvršenje krivičnih djela koja su im stavljena na teret, te je prema istima pokrenut krivični postupak zbog višestrukog ubistva. Dokazi koji su do sada prikupljeni do granice osnovane sumnje ukazuju da su oštećeni prvo namamljeni a potom i likvidirani od strane Belivuka, Miljkovića i J.N., te da su nakon toga uklonjeni tragovi o izvršenim krivičnim djelima.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Evo zašto će aktuelni popis definitivno ući u istoriju Crne Gore

Podgorica: Uhapšeno pet osumnjičenih za otmicu

Đenero: Suverenisti pokazali da znaju igrati u lošim uslovima, uspjeh je ogranič...

Vuković: Osuđujem napad na Pavićevića, kazniti počinioce