SERIJA LAŽNIH DOJAVA SA ISTIM POTPISOM: Javnost ne zna kako je Podznjakov boravio u CG i da li u zemlji ima još članova njegove organizacije

Nakon više lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u objektima širom Crne Gore, javnost zna samo da je te prijetnje možda uputio ruski ekstremista Vladislav Podznjakov i njegova organizacija ''Muška država''. Crnogorska javnost nikad nije informisana o tome kako je Podznjakov imao boravak u Crnoj Gori, sa kim je ostvario komunikaciju u našoj zemlji, kao ni da li na teritoriji Crne Gore ima još članova ove ozloglašene organizacije.
SERIJA LAŽNIH DOJAVA SA ISTIM POTPISOM: Javnost ne zna kako je Podznjakov boravio u CG i da li u zemlji ima još članova njegove organizacije

Uprava policije dala je samo informaciju da Vladislav Podznjakov nije više u Crnoj Gori. Ipak, njegovo ime postaje višednevna okupacija nadležnih organa i građana naše zemlje, koji su u prethodnoj sedmici pretrpjeli strahove za svoju djecu i okruženje.

Podsjetimo, juče je u Crnoj Gori evakuisano više osnovnih škola, a zbog dojava da su u nekim od njih postavljene bombe. To se prvo desilo sa Osnovnom školom ”Marko Miljanov” u Bijelom Polju, u kojoj je nastava odmah prekinuta, ali pregledom objekta nije pronađeno ništa.

Prema našim informacijama, direktorica škole obavijestila je CB Bijelo Polje da je dobila mejl prijeteće sadržine u kom se navodi da je navodno Vladislav Podznjakov zaprijetio da će postaviti više eksplozivnih naprava u osnovnim školama u Crnoj Gori.

Potom je evakuisano i više podgoričkih škola.

STANDARD SAZNAJE: Dojava o bombi u osnovnoj školi u Bijelom Polju lažna, i ovu prijetnju navodno potpisao Podznjakov

Ovom događaju prethodio je sličan mejl koji je dobio Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada Podgorica, u kome je pisalo ”Mi smo ”Muška država”, nama je cilj da promijenimo vlast u Crnoj Gori, inače ćemo dići sve škole u vazduh”.

Mejl je, kako to piše, stigao od organizacije Vladislava Podznjakova i isti je upućen još i Vladi Crne Gore i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Glavni grad dobio prijetnje koje navodno potpisuje Pozdnjakov: Prijete dizanjem škola u vazduh

Međutim, početkom sedmice policija je već imala dvije lažne dojave o eksplozivnoj napravi u Budvi i Podgorici.

Policija je u utorak (29. marta) dobila dojavu da se u objektu Vila Vektra, vlasnika Dragana Brkovića nalazi bomba. Vila Vektre je evakuisana, kao i objekti u neposrednoj blizini, među kojima je zgrada Delegacije EU. Međutim, policija je utvrdila da se radi o lažnoj dojavi, budući da Specijalna antiteroristička jedinica (ATP) pregledom terena nije pronašla eksplozivnu napravu.

Dodatno, dan prije tog događaja policija je primila još jednu lažnu dojavu o bombi u kompleksu TQ Plaza u Mediteranskoj ulici u Budvi.

U TQ Plaza, takođe, prilikom antidiverzionog pregleda nije pronađeno ništa. Za ovu dojavu nadležni su izvijestili da je stigla od Vladislava Podznjakova.

STANDARD SAZNAJE: Lažna dojava o bombi u Vili Vektra stigla sa broja iz Srbije

(FOTO) LAŽNA DOJAVA – NEMA BOMBE U VILI VEKTRA, Brković: Meni nije niko dojavio, došao sam tu i vidio

STANDARD SAZNAJE: Policija i sinoć dobila lažnu dojavu o bombi u TQ Plaza u Budvi

MORA SE UTVRDITI KO ŠALJE LAŽNE DOJAVE

Postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati kod ovakvih slučajeva, a to je da se obezbjeđuje lica mjesta, zatim se uradi evakuacija mjesta u krugu od 100 metara, a potom i kontrola Protivdiverzione grupe kojom se utvrđuje da li na prijavljenom mjestu postoji neka eksplozivna naprava ili materija.

Dalje, policija i tužilaštvo moraju sprovesti izviđaj kako bi se utvrdilo ko stoji iza ovog krivičnog djela. Prema onome što kao posmatrači vidimo, ova osoba mora odgovarati najmanje za izazivanje panike i nereda, ako ne i za djela koja se tiču terorističkih akata zbog prijetnji koje navodi u obraćanjima.

Član 398 Krivičnog zakonika CG propisuje da (1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vijesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mjera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine; ili (2) Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem medija ili drugih sredstava javnog obavještavanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Iz policije su kazali da su poruke poslate iz inostranstva, ali da još pokušavaju da utvrde identitet osoba.

Iz Uprave policije oglasili su se juče tokom dana i saopštili da intenzivno preduzimaju mjere i radnje iz njihove nadležnosti, kao i da su o slučaju upoznata i nadležna tužilaštva.

Naveli su da se sprovode policijsko-tužilačke aktivnosti u cilju utvrđivanja okolnosti upućenih prijetnji, prvenstveno radi otklanjanja eventualne neposredne i ozbiljne opasnosti po ljude i imovinu, ali i radi otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u odnosu na predmetne poruke, uključujući i krivično djelo lažno prijavljivanje.

”Između ostalog, policija vrši obilazak škola na teritoriji Crne Gore, kojom prilikom se daju opšta i pojedinačna uputstva za postupanje u ovakvim slučajevima, te su određene kontakt osobe, koje će biti dostupne 24 časa za kontakt ovih ustanova sa policijom, radi preventivnog djelovanja, sprečavanja krivičnih djela, ali i panike”, istakli su.

Kako su kazali, posredstvom međunarodne saradnje, preduzeli su i aktivnosti da bi identifikovali osobe koje su uputile prijeteće poruke, jer su one poslate putem domena čiji serveri se nalaze u inostranstvu.

SERIJA LAŽNIH DOJAVA DOVOĐENA U VEZU SA KLANOVIMA

Ko i sa kojim ciljem već danima zastrašuje građane Crne Gore, nije poznato ni nadležnim organima.

Ipak, treba podsjetiti da se slična situacija dešavala u Crnoj Gori 2017. godine, kada je policija imala seriju lažnih dojava, što se dovodilo u vezu sa kriminalnim klanovima.

Naime, u aprilu i maju 2017. bilo je 18 informacija o bombi, a posljednja za vrijeme utakmice Budućnost – Mornar u Sportskom centru „Morača“. Policija je vjerovala da su anonimni pozivi o podmetnutim bombama bili pokriće za planirane likvidacije targetirane osobe.

Utvrđeno je da se radi o dobro organizovanoj kriminalnog grupi koja je iz Srbije i Bosne i Hercegovine, svaki put sa drugog broja, pozivala policiju i tužioce i saopštavala im ime objekta gdje će eksplodirati bomba.

Istražitelji su odmah posumnjali da se iza dojava o bombama krije obračun dvije ozloglašene kriminalne grupe iz Kotora.

Novljanin Vladimir Roganović, koji prema operativnim policijskim podacima slovi za člana kotorskog „kavačkog“ klana, pozvao je policiju 29. aprila 2017. iz Beograda i prijavio da je u podgoričkoj diskoteci „Bigl“ postavljena bomba. Vlasnici tadašnje diskoteke ,,Bigl“ bliski su ,,škaljarskom“ klanu koji su već duže u žestokom sukobu sa ,,kavačanima“. U obračunima tokom prethodnih godina ima više mrtvih ili teško povrijeđenih osoba u seriji ubistava ili podmetnutih bombi.

Pozdnjakov se ne nalazi u Crnoj Gori?

Podsjetimo, ruski desničar Vladislav Pozdnjakov, nedavno je na društvenim mrežama objavio da se nalazi u Crnoj Gori i da planira da ostane do avgusta, nakon čega nadležni organi nijesu saopštili da li on legalno boravi u našoj državi.

Pozdnjakov je osnivač radikalne organizacije “Muška država”poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, koja je u Rusiji zabranjena u oktobru prošle godine.

U svojim objavama na internetu otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, nazivajući vlast predsjednika Volodimira Zelenskog fašističkom.

On je, takođe, uputio stravične prijetnje aktivisti za ljudska prava i organizacionom koordinatoru Građanske incijative ”21. maj” Aleksandru Saši Zekoviću, rekavši mu da je ”sam sebi potpisao kaznu”.

ZEKOVIĆ ZA STANDARD: Nadam se da neću biti kolateralna šteta podmuklog upravljanja Crnom Gorom

Iz Uprave policije kazali su da, u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom, preduzimaju mjere u odnosu na prijavu koju je podnio građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

“Službenici Uprave policije, u odnosu na prijavu koju je Aleksandar Saša Zeković podnio Centru bezbjednosti Podgorica, u saradnji sa državnim tužiocem u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti i postupaju po nalozima tog tužioca. Prema raspoloživim informacijama Uprave policije lice koje je uputilo prijetnje Aleksandru Saši Zekoviću se ne nalazi u Crnoj Gori”, naveli su oni.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD SAZNAJE: Dojava o bombi u osnovnoj školi u Bijelom Polju lažna, i ovu prijetnju navodno potpisao Podznjakov

STANDARD SAZNAJE: Još jedno hapšenje zbog krađe cigareta u Luci Bar, Ždralić prenio određeni broj paketa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SLUČAJ BRANKA BOŠKOVIĆA: Osam mjeseci utvrđuju ima li sukoba interesa u izboru predsjednika Savjeta AEM

BEŠIĆ: Izbori će odrediti snagu političkih aktera u narednih deset godina

Tri nove rute Podgorica – Marsej, Podgorica – Dablin i Podgorica – Vece

Prvo bi da se izmjerimo na popisu, pa na izborima