Izvor: Pobjeda

Slučaj djevojčice koja je bila zatočena u ISOP nije završen, krivični predmet protiv Radonjića u proceduri

Državni tužilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Željko Tomković zatražio je da se preispita rješenje Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću koje je odbacilo prijavu protiv radnica Centra za socijalni rad u Nikšiću Danice Tomašević i Marije Nikčević, službenika uprave policije Pavla Zekovića i direktora Skloništa za žrtve trgovine ljudima Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku (ISOP) Mitra Radonjića zbog krivičnog djela nesavjestan rad, saznaje Pobjeda.
Slučaj djevojčice koja je bila zatočena u ISOP nije završen, krivični predmet protiv Radonjića u proceduri

Ilustracija

Protiv tih osoba krivičnu prijavu su podnijeli advokati Sava Kostić i Ivan Kadić, jer su nesavjesno obavljali posao kada su djevojčicu Đ. G. iz Nikšića, u maju ove godine, odvojili od roditelja i nasilno je poveli u ISOP.

Protiv Radonjića je u toku još jedan postupak zbog krivičnog djela zlostavljanje i protivpravno lišenje slobode djevojčice koja je bila smještena u ustanovi kojom on rukovodi. Taj postupak je pokrenulo ODT u Podgorici.

Postupak


Djevojčica je sredinom maja odvedena u ISOP, a puštena je tek 18. juna nakon što su se njeni roditelji obratili advokatima, kao i Centru za socijalni rad u Nikšiću i zatražili da im vrate dijete. Ona se žalila na katastrofalne uslove u Skloništu i na loše postupanje Radonjića prema štićenicima. Povod za odvođenje djevojčice u Sklonište zaposleni u Centru za socijalni rad Nikšić su vidjeli u prijavi da njeni roditelji pokušavaju da ugovore brak.

Nakon što su se Kostić i Kadić požalili nikšićkom ODT zbog načina na koji su službenici policije i Centra postupali sa djetetom, odbačena je krivična prijava uz obrazloženje da nema osnovane sumnje da je počinjeno bilo koje krivično djelo.

Međutim, advokati se nijesu zaustavili, pa su uložili žalbu VDT Podgorica. Tu je tužilac Tomković ocijenio da je predmetno rješenje kolega iz Nikšića ipak preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju.

Sava Kostić

” Naložio je ODT Nkišić da u potpunosti utvrdi činjenično stanje, a nakon toga donese pravilnu i na zakonu zasnovanu odluku” rekao je advokat Sava Kostić za Pobjedu.

Nezadovoljstvo


Komentarišući odluku ODT Nikšić, Kostić je juče Pobjedi rekao da je ona gotovo skandalozna, jer je djevojčica bila lišena slobode gotovo mjesec dana.

” To predstavlja apsurdom prve kategorije jer tužilaštvo na ovaj način štiti umjesto da goni počinioce krivičnog djela za koje se gonjenje vrši po službenoj dužnosti. Nikšićko državno tužilaštvo u ovom predmetu ne radi svoj osnovni zadatak. U postupku koji je prethodio donošenju ovakve odluke nijesu utvrđene odlučne činjenice za donošenje pravilne odluke “, istakao je Kostić.

Kada je djevojčica uzeta od roditelja, sredinom maja, oni su prijavljeni da nedozvoljeno ugovaraju brak između nje i punoljetnog muškarca, a po nalogu VDT-a Danke Ivanović-Đerić ispitani su njeni roditelji, ali i S. H. M. i S. S. M. Tužiteljka se izjasnila da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, ali je stručna radnica Centra za socijalni rad iz Nikšića, ipak, smjestila djevojčicu u Sklonište u Danilovgradu.

Kostić navodi da ODT Nikšić nije uzelo u obzir izjašnjenje VDT Danke Ivanović-Đerić, te da se stiče utisak da su olako pretrčali preko ovog predmeta.

” Pošto se u konkretnom slučaju radi o klasičnom kršenju osnovnih prava i sloboda maloljetnog lica koja su zajemčena ne samo domaćim zakonodavstvom već i međunarodnim konvencijama, ovo je predmet zbog koga je na ispitu pravosudni sistem naše države. U tom pravcu ćemo preduzeti sve legalne mjere i radnje da pravda bude zadovoljena pa makar i pred međunarodnim organima. Na to nas obavezuje profesija, a u ovom slučaju je na prvom mjestu to što je u pitanju maloljetna osoba”, zaključio je Kostić za Pobjedu.

Uslovi


Pobjeda je početkom aprila objavila da je Odsjek za inspekciju socijalne i dječje zaštite zbog utvrđenih nepravilnosti koje su se odnosile na kvalitet pružanja usluge smještaja u ISOP, čiji je direktor Mitar Radonjić, Ministarstvu finansija i socijalnog staranja još u oktobru prošle godine podnio zahtjev za vršenje nadzora nad kvalitetom stručnog rada u toj NVO, ali da im odgovor nije dostavljen.

Mitar Radonjić

Inspekcija je nadzorom utvrdila da je ISOP pružao uslugu smještaja u prihvatilištu-skloništu suprotno izdatoj licenci za rad, odnosno za osam korisnika, što je za dva više u odnosu na izdatu licencu. Stoga je inspektor socijalne i dječje zaštite, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja i zapisnički konstatovanih nepravilnosti, uz saglasnost odgovornog lica da se nepravilnosti otklone bez donošenja pisanog rješenja, uz određivanje primjerenog roka, ukazao izvršnom direktoru Mitru Radonjiću da u primjerenom roku otkloni nepravilnosti vezane za veći broj korisnika od dozvoljenog.

Ova NVO dospjela je u fokus javnosti nakon pisanja Pobjede 22. marta, kada je ukazala na činjenice da je odgovorno lice u ISOP-u, koji pruža socijalne servise žrtvama nasilja i trgovine ljudima, Mitar Radonjić više puta pravosnažno osuđivan za krivična djela nasilničko ponašanje, protivpravno lišavanje slobode i samovlašće.

Radonjiću država samo ove godine finansira uslugu SOS telefon za djecu i mlade koji su žrtve zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja u porodici i eksploatacije ili kod kojih postoji opasnost da će postati žrtve sa 40.000, a za uslugu smještaja u prihvatilištu za žrtve trgovine ljudima sa 60.000 eura.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zaboravite kuglice, ovo je hit među ukrasima za božićnu jelku

Spajić: Pokazali smo spremnost da gradimo mostove za našu evropsku budućnost

MONSTAT: Popis počinje sjutra, pozivamo sve građane da učestvuju

“Lavice” ubjedljive protiv Paragvaja