Izvor: Dnevne novine

Sporazum Crne Gore i Frontexa stupio na snagu

Sporazum o statusu o graničnoj saradnji između Crne Gore i Evropske unije (EU) juče je stupio na snagu. Ovaj sporazum omogućiće Evropskoj agenciji za graničnu i obalsku stražu (Frontex) da sprovodi zajedničke operacije i rasporedi timove graničara i eksperata na granicama između Crne Gore i EU, navode u Evropskoj komisiji.
Sporazum Crne Gore i Frontexa stupio na snagu

U saopštenju EK se naglašava da Crna Gora ostaje odgovorna za zaštitu svojih granica, ali da je Frontex u mogućnosti da joj pruži tehničku i operativnu podršku.

“Timovi Fronteksa biće u mogućnosti da podrže crnogorske graničare u obavljanju provjera na graničnim prelazima, npr. i da spriječe nedozvoljene ulaske. Sve operacije i raspoređivanja na zajedničkim granicama biće sprovođene uz punu saglasnost crnogorskih vlasti”, ističu u Komisiji.

Sporazum, kako se navodi, takođe garantuje neophodne zaštitne mjere kako bi se osiguralo puno poštovanje osnovnih prava tokom operacija.

“Jačanje saradnje doprinijeće boljem upravljanju nelegalnim migracijama i pojačanoj bezbjednosti na vanjskim granicama EU, što je u zajedničkom interesu EU i Crne Gore”, saopšeno je u EK.

Prva Fronteks operacija u zemlji koja nije članica EU pokrenuta je u maju 2019. u Albaniji, dok su slični sporazumi inicirani sa Sjevernom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

Sporazum je potpisan i sa Srbijom u novembru prošle godine i čeka na zaključivanje.

Podsjetimo, Sporazum su u Luksemburgu prošle godine potpisali ministri unutrašnjih poslova Crne Gore Mevludin Nuhodžić i Finske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Maria Ohisalo kao i evropski komesar za unutrašnja pitanja i migracije Dimitris Avramopulos.

Nuhodžić je tada ocijenio da Sporazum predstavlja “osnaživanje uspješne i kvalitetne saradnje Crne Gore i Evropske unije u oblasti bezbjednosti granice”

“Ovim sporazumom otvorili smo novo poglavlje u saradnji u oblasti upravljanja granicom i suzbijanja prekograničnog kriminala. Na ovaj način, intenzivnija saradnja između Crne Gore i Frontexa će omogućiti da brže i efikasnije reagujemo na potencijalne migracijske izazove. Samo jačanjem saradnje možemo ostvariti zajednički cilj kojem težimo, a to su bezbjedne i sigurne granice, koje treba da ostanu otvorene za slobodno kretanje ljudi i robe a, istovremeno, zaštićene od djelovanja kriminalaca.

Danas smo potvrdili da smo ujedinjeni u toj našoj misiji da djelujemo udruženo i da se zajednički uhvatimo ukoštac sa globalnim bezbjednosnim izazovima, kao što su ilegalne migracije, organizovani kriminal i terorizam. Samo jaka i dobro zaštićena državna granica može biti garant sigurnosti i bezbjednosti kako građana u Crnoj Gori tako i građana u cijeloj Evropi”, rekao je Nuhodžić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Borkinje za ženska prava reagovale na izlaganje Vesne Bratić: “U CG se žene nalaze u položaju koji same izaberu”

Učesnik protesta u Budvi zatekao poruku na vratima: “Svuda su četnici Mitre…”

Vulević saslušan zbog dvostrukog ubistva na Veruši

Ponovo pokušali da iscrtaju kapelu na Lovćenu, reagovala policija (VIDEO)