Srpsko tužilaštvo provjerava je li “kavački klan” umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića

Među 'Skaj' porukama koje su razmjenjivali pripadnici kriminalne grupe koju je predvodio optuženi crnogorski policajac Ljubo Milović - kako otkriva optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, a u koju su novinari TV 'Insajder' imali uvid - ukazuje na do sada epoznatu, navodnu informaciju BIA o tome da je u ubistvo Olivera Ivanovića umiješan neko iz 'kavačkog klana'.
Srpsko tužilaštvo provjerava je li “kavački klan” umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića

Tužilaštvo Srbije za “Insajder” navodi da se ta informacija, provjerava.

Optuženi u “Skaj” prepisci informaciju o umiješanosti “kavačkog klana” u ubistvo Ivanovića razmjenjuju kao operativni podatak, i to 2020. godine. To jest dvije godine nakon što je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Ivanović, osnivač Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”. 

Odbjegli crnogorski policajac Milović i grupa državljana Srbije zvanično su optuženi nedavno u Srbiji za šverc kokaina i pranje novca.  

Poruku koja ukazuje na umiješanost nekoga iz “kavačkog klana” u ubistvo Ivanovića poslao je optuženi pripadnik MUP Srbije Daniel Jovanović šalje prvookrivljenom Ljubu Miloviću u januaru 2020. godine. Jovanović je prvo opisivao aktivnosti policije protiv “šakaljarskog klana”, a onda je poslao i jednu poruku o tome koje informacije postoje o “kavačkom klanu”. 

“Za ‘kavački klan’ jedino ide informacija da je neko od pripadnika klana umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića”, glasi poruka koju je Jovanović poslao Miloviću. 

Takođe, “Insajder” je uputio pitanja BIA, MUP Srbije i Tužilaštva Srbije o poslatoj poruci i je li bilo provjera. Odgovorilo je samo Tužilaštvo, ističući da se provjeravaju sve informacije, pa i one koje su navedene u “Skaj” prepisci. 

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu u martu ove godine potvrdilo je optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal protiv devetočlane grupe u kojoj se kao njen organizator navodi odbjegli crnogorski policajac Ljubo Milović, kojeg crnogorske službe povezuju sa Radojem Zvicerom.

Među pripadnicima grupe, koji se tereti za šverc kokaina iz Ekvadora i pranje novca su i radnica BIA Dušica Jovanović, vlasnik aranđelovačke firme „Blumen market“ Aleksandar Milojević i zaposleni u ovom preduzeću.

Okrivljeni se terete da su učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije.

Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su „zaradili“ na ovaj način su u gotovini prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njeno stvarno porijeklo. Preko zaposlenih u BIA, pripadnici grupe su dobijale „povjerljive“ i „strogo povjerljive“ podatke o istrazi koja je vođena zbog međunarodnog šverca narkotika.

Osim Milovića, optužnicom su obuhvaćeni i Aleksandar Milojević, vlasnik preduzeća „Blumen market“, čijim je kamionima prevožen novac od prodaje droge, Strahinja Kutlešić, koji je bio zadužen da Milovićeva naređenja prenosi ostalim pripadnicima grupe, Živojin Filipović i Milan Krstović, vozači u firmi „Blumen market“, Miodrag Pamučina, koji je angažovao vozače, Milivoje Kišić i supružnici Daniel i Dušica Jovanović.

Optuženi Daniel Jovanović tereti se da je poverljive podatke koje je dobijao od supruge Dušice, zaposlene u BIA, prenosio Miloviću, ali i da je novac koji je u Srbiju stizao iz Holandije prepakivao i vozio u Crnu Goru i Hrvatsku.

TV “Insajder” navodi i da je poznato da “kavački klan” ima dobre veze sa kosovskim podzemljem, kao i da su tamo utočište nalazili njegovi pripadnici, uključujući i samog osumnjičenog vođu klana Radoja Zvicera. 

Oliver Ivanović, predsjednik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP), ubijen je ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici 16. januara 2018. godine. 

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Knežević: Ne bio ja u koži Spajića, Abazović će se na fakultetima političkih nau...

Na mjestu klinike Dritanovog brata nikla nova bolnica

Đurović: Akcija Stop inflaciji ponovo od 2. oktobra sa preko 100 proizvoda

Zvaničan stav Evropske unije: Na Kosovu je izvršen teroristički napad